• geçenlerde gittim.

    servis elemanı:se

    se: ee vitru bey bilgisayarınızın ekran kartı şase yapmış, ana karta elektrik gitmiyor, bu yüzden de çalışmıyor bilgisayar.
    v: kablo da değil yani sorun. (işte bundan sonra bakışmalar başladı)

    servis elemanı bana: ''ahaaha tabi değil mal. kablo ne lan? ben şase filan teknik terim parçalıyorum sen kablo diyon cahil ezik'' der gibi baktı.

    ben de elemana: ''neyse doğrudur o zaman'' der gibi baktım ve

    v: ''ee ne kadara patlayacak bu iş bana toplam?'' diye sordum.
    se: ''500 tl kdv dahil''. dedi ve ben de servis elemanına;

    ''ahahah siktir lan'' der gibi baktım. eleman da bana
    ''eüeehmm indirim yaparız ama'' der gibi baktı. ben de sonra
    ''yemezler, ben bilgisayarımı alayım da başka yerde ucuza yaptırayım'' der gibi baktım. eleman da bana
    ''dur anlaşırız, bişiler yaparız'' der gibi baktı. bunun da üstüne ben de
    ''bilgisayarımı almaya yeltenirmiş'' gibi yaptım eleman işte tam bu sırada

    se: ''ee vitru bey sizin için servis ücreti olan 50 doları almayız o zaman ''dedi. bayadır ilk defa konuştu adam. ben de;
    v: ''ben size sonra haber veririm'' dedim. adam da bana;

    ''tüh uyandı kamil'' gibi baktı. ben de üstüne;
    ''götüne girsin şase yapmış ekran kartım'' der gibi baktım. sonra kalktım kapıya gittim eleman da bana
    son bir şansım daha olsaydı keşke'' der gibi ''iyi günler'' dedi ve ben de
    ''500 dedin hayvan oğlu hayvan'' der gibi baktım ve çıktım.

    sorun kabloda kesin, o eleman sorun ekran kartıymış gibi yaptı bence.
  • bir kere en basit adaptör değişimi için bile 5 hafta bekletiyorlar. diyelimki bekleyişiniz 30 iş gününü geçti. yasal olarak bedel iadesi ya da değişim hakkınız doğacaktır. toshibanın size verdiği garanti belgesine bakarsanız bunu görürsünüz. değişimin dezavantajları : 1-pahalı katolog fiyatından alış veriş yapacaksınız. 2-eski garanti bitiş tarihi geçerli olacak 3-yine toshiba almak ve bir sonraki arızada yine tnb ile muhatap olmak zorunda kalacaksınız. o yüzden bedel iadesi talep edin. bu noktada tnb sizi değişime ikna etmek için "yeniden 2 yıl garanti veriyoruz" diyebilir. fakat şunu unutmayın size yeni tarihli bir fatura kesmeyecekleri için yasal olarak hiç bir hakkınız olmayacak, yani değişimden gelen laptop tnb'nin uzattığı garanti döneminde teknik servise giderse aylarca geri gelmeyebilir, sizin de hiç bir yasal hakkınız olmaz. yani buna kanmayın.

    fakat tnb bilgisayar size paranızı vermemek için elinden geleni ardına koymayacaktır. bir kere 30 iş günü geçildiğinde kimse size bedel iadesi hakkınızdan bahsetmez, sanki değişim istemişsiniz gibi kayda geçirilir. siz onları aramazsanız da kimse sizi aramaz. özellikle arayıp "ben bedel iadesi istiyorum" demeniz gerekir. o zaman tnb sizi biraz daha süründürecektir tabi ama her iki seçenekte de aylarca sizi oyalamaları yüksek olasılıktır. internette onlarca hikaye bulabilirsiniz.* yapmanız gerekenler şunlar:

    1. 31. gün müşteri hizmetlerini arayıp bedel iadesi talebinizi kayda geçirin. sizden faturanızı faks çekmenizi isteyecekler. ama söylenen numaraya faks çektiğinizde her nasılsa faksınız kaybolur, ellerine ulaşmaz, şaşırmayın, kabahati faks çektiğiniz yerde aramayın. en sağlamı faturayı taratıp e-mail atmak.

    2. tükoder'e gidip durumunuzu anlatın ve dernek kanalıyla ihtarname çekin * (bunu noterden de yapabilirsiniz ama daha masraflı olur sanırım) hem dernek size ihtarnamaden sonraki süreç hakkında da yardımcı olacaktır.

    3. ihtarname ellerine ulaştığında muhtemelen sizi bir müşteri temsilcisi arayıp bir bilgisayar modeli önerecek. eğer kimse aramazsa 4. maddeye geçin. ben en başta bahsi geçen sebeplerle değişimi kabul etmemenizi tavsiye ederim. ama daha fazla uğraşmak istemiyorsanız garantinizin yeni bilgisayarın elinize ulaşmasından itibaren 2 seneye uzaması şartıyla kabul edin. eğer bedel iadesinde diretirseniz muhtemelen müşteri temsilcisi "biz sizi ararız" diyecek. ama hiç şaşırtıcı olmayan bir biçimde kimse sizi aramayacak. o zaman:

    4. tnb merkezini arayarak (çağrı merkezini değil 0216 422 4050yi), operatöre bağlanın, ihtarname çektiğinizi söyleyin. eğer paranızı ödemezlerse tüketici mahkemesine gideceğinizi söyleyin. bu aşamada iyi bastırırsanız mahkemeye gerek kalmadan paranızı alırsınız.

    5. eğer paranızı ödemezlerse, ihtarname tarihinden 7 gün sonra mahkemeye başvurma hakkınız doğuyor. tüketici mahkemesine gitmekten korkmayın. avukat vs. tutmanıza gerek yok. buyrun dilekçe örneği: http://tuketicihaklari.azbuz.com/…uketici-mahkemesi (internette bir sürü örnek ve mahkeme sürecine ilişkin bilgi var. eğer bu adıma gelirsem ayrıntılı olarak anlatırım) yasal olarak %100 hakılı olduğunuzdan bilirkişi vs.'ye gerek kalmadan kısa sürede karar lehinize çıkacaktır. ayrıca mahkeme masraflarını ve gecikme faizini tnb'ye kitlemenin hazzını yaşayacaksınız. tnb'nin bu kadar pervasız olmasının sebebi bizlerin mahkemeye gitmekten çekinmesi.

    6. paranızı aldıktan sonra teknik servisi daha az sorunlu, en azından yasal haklarınıza saygı duyan bir firmadan alış veriş yapın.*

    (bu plan tarafımdan uygulanmış ve laptop bedeli geri alınmıştır)

    yoksa aylarca çağrı merkezini arayıp, 5 dakika müzik dinledikten sonra "durumunuzu merkeze ilettik, merkezden yanıt bekliyoruz" geyiğini dinlersiniz. çağrı merkezi tnb ile müşteri arasına kurulmuş bir oyalama duvarıdır.

    ah ulan amerika'da olacaktık, giderdik patty hewes'e açardık class action davamızı, alırdık tazminatımızı.
  • testlerini winbench 2000 ile yapan, insanlara hata bulamadiklarinda "biz makinanizi cok yorduk walla bir sey bulamadik kusura bakmayin sizden kaynaklaniyor" diyen, kullandiklari musteri takip programinda "sorunlu musteri" flag'i bulunan, anlata anlata biteremedikleri testlerinin altindan amatorce yapilan bench testler cikan, verdiginiz makinenin adaptorunun her amacla kullanilip baskalariyla karistirildigi geriye pis olarak verildigi, ciddi olmayan calisma mekani. soylenecekler bitmeyeceginden sadece toshiba almayin, alirsanizda turkiyede teknik servise goturmeyin dedirten sertifika adi altinda pipeline'dan opcode'dan habersiz teknik elemanlarin oldugu bu insanlarin test yapip makine tamir etmeye calistiklari profesyonellik adi altinda amator otesi is yeri.
    israrla uzak durulmasi gereken yer.
  • toshiba satellite 2410-304 model laptop için recovery ve utility cd'lerini almak icin basvurdugunuzda sizden 50 tane boş cd isteyebilecek kadar amatör ve mahalle esnafi tadinda bir kurumdur. kurum murum degildir hatta, bir çeşit sirktir
  • hemen hemen tün notebook servisleri gibi bilisayarı 5 parçadan mütevellit kabul eden teknik servistir. lcd'de ara sıra çıkan vertical çizgiler için hem ekranın hem de flexy kablonun değişmesi, bunun için de 885 usd + kdv ödemem gerektiğini söylemelerinin sebebi sanırım budur.
    kardeşim bunun direnci var, diodu var... servis dediğiniz şey ekranı komple değiştirmek, yani vida açıp kapatmaksa, sizden fazla yapmışlığım var.
  • dizüstü bilgisayarınızı üçüncü kez götürüşünüzde, ilk ikisinde yaşanan aksaklıkları istikarlı bir şekilde yaşatmaya devam eden süper servis.
    bozuk cd sürücünüz iade edilmez, vidaları eksik verilir, kendi bilgisayar çantanızın yerine başka bir tane verilir, arıza hakkında yeterli bilgi alamazsınız; çünkü sistemleri ya hatalıdır ya da yetkili arkadaş yerinde değildir. bu da sizi aramamaları için yeterli bir nedendir elbet.
    fanınızın değişeceğini ve bunun için sipariş verdiklerini söyledikten sonra faturada fanın değişmediğini ve sadece bakımının yapıldığını görürsünüz, bunun için de güzel dolarcıklar ödersiniz.
    serviste veya telefonda hep beklersiniz, teknik servis odasındaki ıvır zıvırların arasında bilgisayarınızı görünce tarifsiz bir mutluluk duyarsınız.
    nihayetinde eve gelip bilgisayarınızı kurarken yeni adaptörünüzü açınca içinden çıkan böcek ayrı bir neşe kaynağı olur.
    insana unutulmaz anlar yaşatan böyle bir yerdir işte toshiba notebook bilgisayar teknik servisi.
  • sorunlu parçayı değişmelerini sağlamanın sırrı usanmadan her ay kapılarını çalmak, "aylardır geliyorum, sorunuma çare bulamadınız" tribi atmaktır, ilk seferinde işinizin hallolmasını beklerseniz çok beklersiniz. bu şekil gide gele fanımı, cd sürücümü ve pili değiştirtmiştim.

    toshibaların özellikle cd sürücüleri pek dandiktir, kısa zamanda bozuluverir. lakin ne hikmetse teknik serviste her sürücüde çalışan mucizevi cdler vardır; bozuk diye gittiğinizde onları takıp "bakın çalışıyor, ehi ehi" yapabilirler. bir keresinde illallah deyip bilgisayarımda çalışmayan bi ton cd ile gitmiştim. adam yanımda alıp taktı birini. bilgisayar sapıttı, zar zor açıldı film, sonra adam deneme amaçlı filmi ortasında bi yere atlattığında olan oldu; oral seks sahnesi gibi bi sahneden yine dondu kaldı bilgisayar, elimizden bişi gelmedi, bakakaldık.. sonuç: karşılıklı utandık, cd sürücüsü akşama değiştirildi.
  • yetkisi elinden bir an önce alınması gereken teknik servis
    teknoloji şirketine de bu yakışır (?) zaten
    toshiba teknik servis deli dumrul'un hikayesini bile geride bırakır. şubat 2005'te harddiskim arızalandı, aradım harddiski 120$'a değiştirebileceklerini söylediler. laptopu gönderdim, almaya gittiğimde 200$ + kdv istediler. ben daha önce yaptığım görüşmeyi hatırlatmama rağmen bunu duyan bile olmadı. bozuk harddiskimi geri istediğimde 60$+kdv istediler, hem de kendi harddiskime... ayrıca işletim sistemi yükledikleri için 60$+kdv almaları gerektiğini, bunu almadıklarını, hediye ettiklerini (?!) söylediler.
    bunların hesabına göre benden harddisk değişim bedeli olarak 200+60+60=320x1.18(kdv)=377.6$x1.35=510 ytl para istediler.
    bunlarla ilgili duygu ve düşüncelerimi artık siz anlyaın.
    2 saat boyunca her türlü yetkilisi (?) ile görüşmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım.
  • neredeyse hiç olumlu eleştiri almamış, ileride notebook alacak olursam toshiba'yı seçeneklerden çıkarmamı sağlamış olan servis. belki bu yazıyı servis değil de satışla ilgili birileri okur da servistekilerin kulağını çeker...
  • hakkında bunca sorun yaşandığı halde sanırım daha hiç kimsenin yurtdışındaki üst merkezlere şikayet etmediği servis. olmuşsa bile ben bulamadım buna dair bir entry.

    toshiba ile hiçbir deneyimim yok, ancak bugüne dek türkiye'de temsilcisi olup da kötü hizmet veren ve bu nedenle tarafımdan yurtdışındaki üst merkezlerine şikayette bulunulan jvc'den nike'a, jeep'ten hp'ye kadar markaların hiçbirinden elim boş dönmedim.

    birçok markanın global web sitesi "customer support" başlığı altında sizi yine bulunduğunuz ülkedeki temsilcisine yönlendirir, bu nedenle de global merkezlere ait bir email adresi bulamazsınız kolay kolay. bu durumda yapılması gereken ilgili domain'in ingiltere, almanya veya (toshiba örneğinde olabileceği gibi) japonya'daki web sitesine ulaşmak veya en azından bulunduğunuz ülkeyi bunlardan biri olarak bildirmek olabilir. böyle bir email adresine sorunu ayrıntılı olarak tarif eden ve iletişim bilgilerinizi veren düzgün bir email yazıp en fazla birkaç hafta beklediğinizde sizi düne kadar adam yerine bile koymayan o türkiye temsilcisinin genel müdürü elinde çiçek ile kapınıza kadar gelebilir, söylemedi demeyin.

    şu adres iyi bir başlangıç noktası olabilir mesela: https://www.webcom.toshiba.co.jp/us/voice/
hesabın var mı? giriş yap