• futbol takiminin oyuncularinin her mevkide oyanayabilmesini ongoren futbol sistemi. en iyi uygulayan ekip, 1970'lerin efsanevi hollanda milli takimidir. fikir babasi rinus michels, total futbolun stari ise johann cruyff'tur.
  • bunu nijerya ulusal futbol takımı '98 dünya kupasında süper yapardı. adamlar on kişi atak yapıp atak sonrası on kişi defansa gelirlerdi. deliler gibi gol olurdu bu maçlarda. çok gol atar çok gol yerlerdi ama genelde yedikleri fazla olduğundan pek bir başarı gösteremezlerdi. inanılmaz zevkliydi bu maçları izlemek.
  • bazıları tarafından ilk kez efsanevî macar milli takımının uyguladığı belirtilen, futbolu futbol yapan varoluş.
  • ajaxın her daim ve inadına oynadığı güzide futbol tarzı.
  • rinus michels tarafından geli$tirilen futbol sistemi. bu sistemde futbolun temelini sahadaki bütün futbolcular olu$durur. hollanda milli takımına ciddi ba$arılar getiren bu sistemde en kilit oyuncu johann cruyff'du. johann cruyff sahada serbest oynardı, rakipler onun sahanın neresinde durduğunu, nerde oynadığını anlayamadıklarından onun futboluna engel olamaz, oda rakip savunma üzerinde ciddi tehlike olu$tururdu.
  • savunma hattıyla hücum hattı arasındaki mesafeyi daraltmayı amaçlayan futbol. bu tarzın başarıyla uygulanması için fiziki kapasitesi üst düzeyde oyuncular gereklidir. ülkemizde kayserispor uygulamaya çalışmaktadır. diğer takımlarımızın böyle bir oyunla -yada herhangi bir oyun planıyla- uzaktan yakından ilgileri yoktur.
  • türkiye'de özellikle de büyük takımlarda uygulanabilmesi için çok çok sabırlı bir yönetim ve tribün desteğine ihtiyaç duyan bir oyun sistemidir. öyle hadi çocuklar bugün total futbol oynuyoruz diyerek oynanabilecek bir oyun sistemi değildir. alex'lerle ricardinho'larla ancak play station'da oynanabilir.
  • ilk kez avusturya'nın 1930'lardaki wunderteam'inin yaratıcısı hugo meisl'in kardeşi olan ve aynı zamanda avrupa'nın gelmiş geçmiş en saygın spor yazarları arasında kabul edilen willy meisl'in "football revolution" isimli kitabında dile getirilmiş bir düş olup gerçekleştirmek rinus michels'e kısmet olmuştur.

    22 ocak 1965 günü ajax'ın başına geçen rinus michels hemen kafasındakini uygulamaya başlar. yoğun antrenman temposu bazen oyuncularını isyan noktasına getirse de ikinci sezondan itibaren üst üste üç şampiyonluk kazanılır. michels, kaleci hariç her oyuncunun bir diğerinin rolünü üstlenebildiği bir oyun amaçlamıştır. en büyük yardımcısı da johann cruyff olur. saha içindeki teknik direktör rolünü mükemmel uygulayacaktır cruyff. saha içindeki teknik direktör rolünü uygulamadaki başarısıyla dikkat çeken bir başka oyuncu ise franz beckenbauer olmuştur.

    totaal voetbal için takımın olabildiğince tek blok halinde oynaması bir gerekliliktir. ancak kilit nokta, "kaleci hariç her oyuncunun bir diğerinin rolünü üstlenebilmesi"dir. sınırlı sayıda da olsa oyuncuların birbirlerinin rolünü üstlenmesi'ne ilk olarak karl rappan'ın "verrou" düzeninde görülmüştür. sonra, efsanevi macar milli takımı'nda szebes, yükü olabildiğince eşit paylatırmaya çalışan ve sosyalist futbol adını verdiği düzende bunu bir adım öteye taşır. tepe noktası ise fifa tarafından "yüzyılın teknik direktörü" seçilen michels'in ajax'ıdır.

    kanımca, günümüzde bu anlayışa en yakın oyunu sergileyen takım arsene wenger'in arsenal'ı. ve thierry henry "14 numaralı formanın hakkını verebilmek" adına elinden geleni yapıyor.

    (bkz: futbol dizilişleri/1)
  • taraftarın da katılabildiği, daha önemlisi havada uçan kuşuna kadar sahada kim var ne yoksa katılabildiği bir futbol dizilişi.
  • sanırım herkesin farklı şekilde anladığı sistem. total futbol nedir diye 100 kişiye sorulsa 95 tane farklı cevap çıkabilir. en son o dönemi görmüş futbol bilgisine güvendiğim bir abimize sordum" nedir bu total futbol ? " diye. sağ kolunu dirsekten büküp baş parmağını ileri göstererek " hep hücum" dedi.
    tam çözemedim ama çok eğlenceli bir şey herhalde.
hesabın var mı? giriş yap