• 2. dünya savaşında alman ordusundaki bir ss tümeni.totenkopf tümeni rusya'da sivilleri katletmek için kurulmuş özel ss tümenlerinden birisiydi.heryerde cehennem kaçkınları gibi savaşırlardı.sadece kiev'de bir gün içinde 33000 kişiyi katletmişlerdi.
  • sky captain and the world of tomorrow daki dahi bilim adamı, çok erken yaşlarda profesör olmuş ve yarının dünyasını yaratmış şahsiyet...
  • rahmetli sir laurence olivier'in yuzu bilgisayarda yeniden yaratilarak bu karakter icin kullanilmistir filmde.. ama anisina saygisizlik edecek bicimde olmamis, guzel dengelemisler..
  • 2.dünya savaşında almanlar'in 3.ss panzer tümenine verilen isim.1939 yılında polonya seferinden sonra oluşturulmuş,fransa ve rusya cephelerinde savaşmış gaddarliği ile ünlü tümen.toplama kamplarının sorumluluğu da bu tümene aittir.efsanevi komutanı obergruppenführer theodor eicke dir.
  • 1939 ekim ayinda, ss-verfügungstruppe (ss-vt) ve ss-heimwehr danzig'de gorev yapmakta olan subaylarin bir araya getirilmesiyle kuruldu. fransa'nin i$galinin ilk a$amalarinda yedek birlik olarak cephe gerisinde bekletilmekteydi. daha sonra belcika icinden fransa'ya dogru yapilacak ilerlemeye katildilar. agir kayiplara ragmen ilerlemelerini ba$ariyla tamamladilar.

    tumen asil gucunu sovyetler birligine kar$i kanitladi. bu sirada tumen de mekanize piyade tumeni seviyesine cikarilmi$ti. barbarossa harekatinda heeresgruppe nord'da gorev aldi ve 1942 mart ayinda olacak sovyet kar$i saldirisina kadar leningrad cevresinde gorev yapti. 1944 ekim ayina kadar da ayni mevziide sovyetlere kar$i sava$maya devam etti. ayrica tumen 1943 yilinda artik tam bir panzer tumeni halina getirilmi$ti. 44 ekim'de yeniden guc toplamasi ve organize olmasi icin fransa'ya gonderildi. daha sonra yeniden dogu cephesine yollandi. kursk, kharkov ve cevrelerindeki muharebelere katildilar. 1944 araliginda da macarisatan'a, budape$te'yi yeniden almak icin gorevlendirilen 2. ss panzer ordusuna katilmasi icin gonderildi. fakat budape$te'deki stratejik bir anlami olmayan bu sava$i, insan gucu inanilmaz sayilarda olan kizil ordu'ya kar$i kaybetti. son olarakta avusturya'da kisa sureligine gorev aldi ve burada abd ordusuna teslim oldu ancak abd ordusu tumeni sovyetlere birakti. adam sayisi 21.186'dan teslim oldugu tarih mayis 1945 mayis'ta 15.400'e du$mu$tu. geriye kalan bu askerlerden sadece bir kaci evine donebildi.

    hizmet alanlari:
    almanya -olu$turulma a$amasi- (kasim 1939 - mayis 1940)
    belcika ve fransa (mayis 1940 - haziran 1941)
    dogu cephesi, kuzey ordu grubu (haziran 1941 - ekim 1942)
    fransa - dinlenme, yeniden organize- (ekim 1942 - $ubat 1943)
    dogu cephesi, guney sektoru ($ubat 1943 - temmuz 1944)
    dogu cephesi, merkez sektoru ve polonya (temmuz 1944 - aralik 1944)
    macaristan - avusturya (aralik 1944 - mayis 1945)
  • totenkopfverbande ile division totenkopf'un (bu başlıktaki entrylerin bahsettiği tümen) amblemi. almanca "ölüm'ün kafası". nazi almanyası öncesinde de kullanılan bir askeri amblemmiş.
  • ölüm'ün kafasından ziyade kafatası anlamına gelmektedir.
  • almancada tek başına kelime olarak aslında ölü kafası/kafatası demektir.
    nazi almanya'sı içinse çokça karıştırılan bir şeydir. burada ben bunları açacağım kısaca.

    1) amblem/ikon olan totenkopf sadece toplama kampı işleten birimin değil tüm ss için şapka amblemidir. filmde şapkada görünce "- aha bunlar toplama kampına bakıyolar, kesiyolar zavallıları aylin..." diye ucuz artistik yapmayın.
    2) toplama kampı işleten birim ss-tv yani ss-totenkopfverbande'dir ve yakalarında ve/veya sol kol manşet üstünde de kafatası bulunur. bunlar öyle büyük bir birlik değillerdir.
    3) bir başka totenkopf adlı birlik waffen-ss'in 38 tümeninden 3. tümendir. bu da çok karıştırılır. her tümenin sıra numarası ile birlikte bir de gayrıresmi adı olur. bizdeki efeler taburu, kayıkçı taburu gibi. mesela 1. tümenin adı da adolf reis'i korudukları için der führer'dir.
    4) kamplar dışında ele geçirilen bölgelerde yahudileri bulup yerinde öldüren ve bunu genellikle silah kullanarak(sonraları gas van de kullanıldı) yapan birim totenkopf değil einsatzgruppen'dir ve harf ile ifade edilen ve farklı bölgelerde opere eden 4 birlikten(a-b-c-d) oluşur. toplama kampları ile alakaları yoktur lakin ss yapılanması altında oldukları için şapkada gene kafatası vardır.
hesabın var mı? giriş yap