• (bkz: denedim %100 çalışıyor)

    androidde denedim çalışıyor. chrome da da eklentisi mevcut fakat su an deneyemiyorum.
  • patlamıştır.
  • bazı arkadaşlarımda hala çalışan, benim bilgisayarımda ise 2 gündür çalışmayan programdır. yukarıda okuduğum kadarıyla bazı suserler de benimle aynı problemden muzdarip.
  • zenmate'den sonra patlayan bir diğer vpn servisi.

    iki gündür çalışmıyor. alternatifler için yeşillendirmenizi bekliyorum.
  • "ürüne para vermiyorsanız, ürün sizsiniz" önermesine güzel bir örnek teşkil eden vpn. daha büyük, şeffaf ve bilinen markaları kullanmakta fayda var.
  • chrome tarayıcımda bulunan vpnlerden biri.

    bugün diğerleri sorun çıkartıp yavaş çalışırken kendisi fişek gibiydi. vpnsiz bu kadar hızlı değil lan benim internetim. keşke her zaman böyle olsa. belki de olacak?
  • neden ve nasıl bedava çözemedim. tüm interneti değil de sadece erişim engelli sitelerde çalışmasını sağladım.
  • sizi kesinlikle izleyen, bunları da olası en iyi ihtimalle de pazarlayan vpn sunucularından sadece birisidir. web sitemin güvenlik düzeyini artırmak için, belirli bölgelerin ip aralıklarını engellemek istedim. sunucuda bölgesel ip aralıklarını yapılandırmak için; engellenecek ülkenin ip bloklarına ihtiyacım vardı -ve- bunun için bölgesel ip aralıklarını veren herhangi bir site aradım. bu aramada "countryipblocks.net" adresine yönlendim; ama web sitesinin türkiye'de de erişime kapatıldığını gördüm. yeraltı bir web sitesi olabileceğini düşündüm, fakat böyle bir sitenin google aramalarda indexlenmesi de çok düşük bir ihtimaldi. türkiye'de neden erişime kapatıldığını merak ederek söz konusu vpn'i kurdum. kurmadan önce yukarıdaki web sitesinin ne olduğunu anlamak için, name server adreslerine baktım; 65.98.56.219 ip adresi açıkta ve de "liquidweb" adlı sıradan bir hosting firmasında barınıyordu. dmca ve kötüye kullanım bildirimlerine de açık olan bir firmada barınan bu sitenin neden kapatıldığını daha fazla merak ettim... tarayıcıdan çıkmamak için; sadece kurup kaldırmak - siteye bakmak için rastgele sıradan bir vpn aradım, önüme çıkan vpn de touch vpn'di.

    vpn'i açtım, direkt linki vurgulayarak girdim... karşıma, fbi.gov adresine yönlenen "siber'in en çok aranan suçluları" adında bir sayfa geldi. bu yönlendirmeyi yapan touch vpn'di. ardından opera ve softether vpn'i açarak, aynı adrese bu kez bu vpn'lerden girdim; böyle bir yönlendirme almadım. tarayıcıda touch vpn'i devre dışı bırakıp çerezleri temizledim. yine bir kez daha aynı linke girmek istedim ve yine aynı sayfaya yönlendirildim. üç dört kez denedim ve touch vpn'i kaldırarak tekrar kurdum. ama bu denemelerde de aynı yönlendirmeyle yine karşılaştım. bu kez touch vpn'i devre dışı bırakarak önce "sayfa görüntülenemiyor" bilgisini almak istedim. uyarıyı aldıktan sonra vpn'i tekrar aktif ettim ve yüklemeyi yeniledim bu kez siteye girdi. bunu tekrar ve tekrar denedim, artık yönlendirme yoktu. bu kez de bunun için ip adresimi kaydettiğini düşündüm. dinamik ip adresini değiştirerek, iss'den (internet servis sağlayıcısından) yeni bir ip adresi aldım -ve- ardından da anti spyware yazılımını çalıştırarak kalıcı olabilecek çerezleri temizledim. amacım aynı yönlendirmeyi yine almakt; touch vpn'in beni artık tanımamasıydı. ama denemelere rağmen aynı yönlendirmeyi alamadım. dinamik ip, iss tarafından değiştirilmiş olsa bile aynı kullanıcı olduğu anlaşılır... google bile hesaplarına giriş yapılmadan ve konum servisleri açık olmasa bile, ip adresinden mahallenizi tespit edebiliyor. touch vpn'inde aynı -ya da- başka teknik kullanarak kaydettiğini düşünüyorum.

    nihayet bu merakımı bir kenara bırakarak siteye girdim. türkiye'de neden kapatıldığını anlamaya çalışmak için kurcalamaya başladım. telefon, fax gibi numaraları -ve- ülkeleri iletişim bilgilerinde yer alan, her ne ise; bir şirket ya da kuruluştu. ama hakkımızda bölümündeki yazılanlara göre de aslında sıradan bir web sitesi ya da kuruluş olmadığını anladım. anladığıma göre bütün ülkelerin ip aralıklarını ellerinde bulunduruyorlar -ve- ipv4 verileri ile ilgili, ilginç bir şeyler çeviriyorlar gibi duruyor. bunları yalnız anlaşmalı ya da özel üyeleriyle paylaşıyorlar. bütün bu verileri de özel bir sunucuda ve arizona'da tuttuklarını söylüyorlar. uzmanı olmadığım için sakıncaları hakkında da güçlü bir yorum yapamıyorum. ama dünyadaki bütün ip adreslerini ellerinde bulunduran birkaç kuruluşu düşünürsek; herhangi bir ülkeye yapılacak olan siber saldırı için bu şey önemli olabilir. ama siber zorbalıkları sıkıca takip eden bir ülke olan amerika'da da yasa dışı bir site nasıl açıkta olabilir ve böyle firma oldukları da onaylanmış (twitter.com/liquidweb) bir barındırma da nasıl yer alabilirler, onu da anlamadım. "ip country block" listesini veren birçok uygulama var... linux sunuculardaki htaccess komut dosyası ile, web sitenize gelen herhangi bir bölgedeki ziyaretçileri engelleyebiliyorsunuz. (cloudflare ve web siteleri için yazılan dmca / kötüye kullanıma sıkı sıkıya bağlı olan platformlarda bile cms ya da scriptler için ip'leri engelleyen uygulamalar da satılıyor).

    asıl olarak gelelim touch vpn'in siciline. bu vpn'in yazarı veya yazarları tarafından belirli adresler için yönlendirme yapılarak kullanıcıya tehdit yapıldığı açık veya bunun kötü bir şaka olduğu açık. ama gizliliğinizin olmadığı, bütün verilerinizin kaydedildiği ve aslında amatör bir şekilde izlendiği daha açık. bu vpn aslında istihbarat için yazılmış olabilir mi? emin olamayız. touch vpn'in sanal / gerçek dünyada izlerini aradım. site 2016 yılında kaydedilmiş ve web geçmişinin de arşivlenmesi devre dışı bırakılmış. sanki evinin adresini gizlemek isteyen bir şahıs ya da korsan web sitesi gibi domain whois bilgileri gizli. söz konusu vpn "anchorfree" adlı bir güvenlik şirketinin alt yapısını kullanıyor; bilinen adı ile -hotspotshield- vpn'ini yazan şirket. 2017'de thehackernews.com'da da yer alan bir habere göre hotspot shield vpn'in, kullanıcılarının trafiklerini izlemekle suçlandığı ve "federal trade commission" adlı kurum tarafından dava açıldığı belirtilmiş. gizlilik politikalarını ihlal ettiği iddia edilerek; yaklaşık 500 milyon kullanıcının verilerini kaydetmekle bunları da yasa dışı kullandıkları öne sürülüyor. ayrıca https://cdt.org/'un carnegie mellon üniversites'ndeki birlikte yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre -anchorfree- kullanıcılarının anonimliğini yerine getirmiyor ve verileri de aldatıcı ticari faaliyetlerde kullanıyor = "bkz hotspot shield vpn accused"

    sonuç olarak ücret almadan anonimlik vaadini yerine getiren tor'dan başkası değildir. ama yalnız ücretsiz vpn'lerin böyle olabileceği değil; son yıllarda ortaya çıkan ortalama her vpn uygulaması, ücretli olsa bile güvenilir değildir. gizlilik politikası ve yasal liyakatlere saygı gösteren digitalocean ve namecheap gibi barındırma / veri şirketlerinden bir vpn satın alarak; bunu kendiniz özel olarak yapılandırmalısınız. verileriniz birçok şekilde de kullanılabilir, satılabilir ve manipüle de edilebilir.

    /*düzenleme*/ digitalocean'da aynı zamanda vpn kurulabilir; ama böyle bir proje oluşturmadım. yalnız onlarla olan diğer tecrübe ve iletişimlerim özellikle vpn servisini kullanmamanız yönünde. belki karşısına namecheap getirilebilir; log tutmadıklarını ve sizi izlemediklerini iddia ediyorlar? digitalocean da aynı şeyi iddia ediyor olabilir - bilmiyorum; ama digitalocean'ın da namecheap'a göre daha güvensiz olduğunu düşünüyorum. bunun nedeni de aslında türkiye ile ilişkili olmaları: türkiye'ye vergi ödüyorsa; bundan ilişkisi olduğunu anlıyorum ve verilerinizi paylaşabileceklerini düşünüyorum, benim kanaatim onlara güvenilir bakmıyor. öte yandan "tor browser" kadar hiçbir şey mahremiyetinizi korumaz. yine de kimin yazdığını ve arkasında kimin olduğunu bilmediğiniz; bu başlıktaki gibi adı geçen ağları kullanmak yerine, opera vpn - açık kaynak kodlu; softether vpn gibi ağlara bağlanmak elbet daha kabul edilir olacaktır. *ayrıca tor hk: tor browser/@yazanbiri

    /*düzenleme 06.10.2020*/ countryipblocks.net yine erişime kapatılmış gibi görünüyor. entry'nin girildiği tarihte opera vpn'i yerine bir alternatif olarak önermiştim; opera'nın gizlilik sözleşmesini okuduğumda ise bundan vazgeçtim. gizlilik sözleşmesini okuduğunuzda en çok kişisel veri talep eden tarayıcı olduğunu görüyorsunuz, sıradan bir web tarayıcı olduğunda bile çok kötü bir seçim. kişisel veri gizliliği için açık kaynak kodlu yazılımlar ya da kişisel veri kaydetmediklerini vaat eden namecheap gibi platformlardan bir vpn satın alınmalıdır. ancak bunlar sadece kişisel verilerinizi paylaşmamak için tercih edilmeli. anonimlik başka bir meseledir ve onu sadece tor yerine getirir.

    /*düzenleme*/ entry girildiği tarihte countryipblocks.net erişime kapalıydı. şu an açık görünüyor.

    /*düzenleme 16.12.2023*/ tor browser köprü bkz & çalışmayan bkz ve gereksiz url'lerin silinmesi.
  • an itibariyle çalışmayandır
  • birkaç aydır kullandığım firefox nightly’de eklenti içi penceresinde hiçbir şey göstermeyen, bununla ilgili destek kısmına yazdığımda saçma sapan bir yönlendirme yapmış olan bir tarayıcı vpn eklentisi.
hesabın var mı? giriş yap