• orjinal ismi: (bkz: tra donne sole)
  • italyan edebiyatının ustalarından cesare pavese'nin bir kitabı.
    (bkz: yalnız kadınlar arasında)
  • "tüm yaşamım boyunca kendimi yalnız kadınların arasında olduğumda çok daha rahat ve güvende hissettim. * belki biz erkekler, tarihi sertliğimiz ve kabalığımızla durmadan dünyayı alt üst ederken kadınların dünyayı ayakta tuttuklarına olan inancım da bundan kaynaklıyordu." (bkz: gabriel garcia marquez)
  • yalnizligin insanin hayatinda basat olgu oldugunu bu kitabindada acik acik belirtmis pavese den asagida ki alinti sanirim cok seyi ozetler;
    "yururken, on yedi yil once torino'yu terk ettigim, bir insanin bir baska insani kendisinden daha fazla sevebilecegine karar verdigim aksami dusundugumu anladim. oysa gercek istegimin disari cikmak, dunyaya adim atmak oldugunu,adim atabilmek icin de boyle bir gerekce, boyle bir bahane gerektigini kendimde biliyordum. beni kendisiyle birlikte goturup, bana bakabilecegini sandiginda guido saskina donmustu, bilincsizce sevinmisti-oysa her seyi daha basindan biliyordum. elinden geleni yapmasina, calisip cabalamasina izin verdim: bir seye yaramis miydi ? benden ayrilmasini bile beceremedi. insan bir baskasini kendinden fazla sevemez. kendini kurtarmayi beceremeyeni, kimse kurtaramaz."
  • (bkz: nushu)
  • tezer özlü'yü tezer özlü yapanın, pavese'nin kitabı. ve her satırı tezer özlü'yü bağırıyor kitabın.

    gücüm yetse, kafam başka yerde olmasa bitireceğim de, kayboluyorum. yine de güzel kitap. bunca sıkıntının içinde, güzel kitap.
  • " ınsan, giyinip kuşanmak için para kazanan tek hayvan, "
    " yaşamak öyle saçma bir şey ki , insan dünyaya gelişin saçmalığına bile tutunmaya çalışıyor..."
  • başka bir talyan yazar italo calvino’ya göre torino kentinin bütün melankolisiyle hükmettiği romandır tra donne sole.
  • cesare pavese’nin en sevdiğim romanıdır. diğer kitaplarındaki gibi, örneğin (bkz: ay ve şenlik ateşleri), (bkz: yoldaş), doğduğu yerden uzak kalma, uzun zaman sonra tekrar doğduğu büyüdüğü yeri ziyaret etme diğer kitaplarıyla ortak noktasıdır.

    diğer önemli husus ise, bu kitabın pavese’nin yaşamına son verme isteğinin sinyallerini vermesidir. kitaptaki rosetta karakteri, bunu temsil eder, en azından bence.

    kitapta, yaşam, ölüm, yalnızlık, eşcinsellik, gençlik ve yaşlılık konusu esastır. arkaplanda ise, torino’nun döneminin bohemliğini ve sanatını yansıttığını görebiliriz.

    ayrıca, tezer özlü’nün de en etkilendiği kitaplardan biridir zira kendisinin kitaplarında da bu etki görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap