• olmadan mutlaka ters giden bir şeyler oluyor, onu es geçmeyin.
    3 şeritli yolda şehir içinde kavşağa yaklaştık, ışık yeşil, iki arabayız gece yarısı başka kimse yok. ben en sağdayım düz gideceğim, orta şeritte biri 10 metre önümde sinyal yok, tahminim ya düz ya sola dönecek. bu aniden gereksiz yavaşladı (bunu önemsemedim, kazayı önleme uyarısını es geçmiş oldum) yanına geldim, kavşak içindeyken aniden sağa dönmek için kırmasın mı, benim kapıya girdi.
  • 1- uykusuz yola çıkmayın

    2- aracınızın bakımını (yağ, su, lastik basınç ayarı vs) yapmadan yola çıkmayın. kabak lastikle yola çıkmayın.

    3- emniyet kemerini takın (özellikle kısa mesafelerde takın zira kaza sayısı istatistiksel olarak daha fazla oluyor)

    4- okul vs. gibi yola çocukların çıkabileceği yerlerde yavaş kullanın

    5- geri geri manevra yaparken geriye dönün dikiz aynası ya da kameraya güvenmeyin

    6- size yeşil ışık yanınca hemen hareket etmeyin kırmızı ışığı ihlal eden sürücü olabilir. mobese kameralarına yansıyan kaza görüntülerine bakın ne demek istediğimi anlarsınız.

    7- yolda aniden karşınıza kedi köpek çıkarsa olabildiğince yavaşlayın- manevra yapabilecek süratte iseniz ne ala ama değilseniz çarpmaktan başka şansınız yok, çok üzücü ama her süratte ani manevra yapmaya kalkarsanız araç kontrolden çıkar ve sonuçlar daha üzücü olabilir. hayvanları ben de çok seviyorum ama bazen hayatta kalmak için çarpmak gerekiyor. böyle bir kaza yaptım bir köpeğe çarptım çarpmasaydım şu an bu satırları yazmıyor olacaktım. dünyanın en kötü duygularından biri gerçekten de.

    8- öndeki araçla mesafeyi koruyun milletin kuyruğuna takılmayın ani fren yapmak zorunda kalmazsınız böylece arkadan gelen araç da size çarpmaz, biri kuyruğunuza takıldıysa ve mesafeyi ihlal ediyorsa bırakın geçsin gitsin. öndeki araçla mesafeyi korursanız yolda abuk sabuk yük taşıyan araçlardan düşüp camı patlatacak nesnelerden de korunmuş olursunuz. bir keresinde önümde su deposu römorku taşıyan araçtan römork ayrıldı diyagonal şekilde üzerime gelmeye başladı. hafriyat taşıyan şarapnel gibi yola çakıl döken kamyonları saymıyorum bile

    9- ana arterlere, kavşaklara girerken çıkarken ya da tali yoldan ana yola girerken çok dikkatli olun en berbat kazalar buralarda oluyor. şehir içi kazalarının da %80'i kavşak noktalarında, yolların kesişim noktalarında oluyor.

    10- alan farkındalığınızı artırın sadece sağınız, solunuz veya önünüzdeki aracın hareketlerini değil arkanızdaki ya da iki-üç önünüzdeki araçların da hareketlerini kestirmeye çalışın, süratinize ve aracınıza bağlı olarak bazen 0 km sürate inmeniz yani durabilmeniz ya da çarpma şiddetini azaltabilmeniz için en az 9-10 saniye gerekebilir, dolayısıyla aslında trafikte sürekli olarak uyanık bir halde 15-20 saniye içinde olabilecekleri kestirmeye çalışmalısınız. yayaları, motorsiklet veya bisiklet kullananları, hayvanları vs. farketmelisiniz.

    11- yol ve hava şartlarına göre sürüş süratinizi ve sürüş şeklinizi sürekli güncelleyin (yağış varsa yavaş gidin, kar yağıyorsa daha yavaş gidin... sizin fren mesafeniz veya süreniz kısa olabilir ama trafikteki diğer araçları da hesaba katmalısınız. bir yerde hız limitinin 90 olması mutlaka o süratte gidebilirsiniz anlamına gelmiyor. köprü üzerinden geçiyorsunuzdur yolda gizli buzlanma vardır yeni yağış olmuştur vs. sürat limitleri ortalama hava ve yol koşullarına göre belirleniyor.

    12- biri korna çalıyor veya selektör yapıyor diye ani hareketler yapmanıza panik yapmanıza stres olmanıza gerek yok siktir edin bassın dursunlar kornaya bildiğinizden şaşmayın

    13- bir yere dönecekseniz sinyal verin, duracaksanız dörtlüleri yakın millete biraz saygınız olsun

    14- durmanız gereken yerin tam önünde zank diye durmayın trafiği tehlikeye atmayacak şekilde düzgün bir şekilde durun

    15-trafikte kimseyle didişmeyin yarışmayın, itle dalaşmaktan çalıyı dolaşmak yeğdir

    16- kaza yaparsanız yolda durmayın aracınızı en hızlı bir şekilde yolun kenarına çekin, araç hareket edemeyecek halde ise hızlı bir şekilde diğer araçlar için uyarı önlemini alın reflektör filan koyun yoksa daha büyük bir kazaya yol açarsınız

    17- her zaman için en azından bir eliniz direksiyonda olsun, hareket halindeyken dikkatinizi dağıtacak cep telefonuyla mesaj yazma, radyo kanallarında gezinme, torpido gözünde bir şeyler arama gibi aktivitelere girişmeyin. genel olarak araç kullanırken dikkat dağıtıcı her şeyden uzak durun.

    18- terlikle araç kullanmayın

    19- sarı ışığı görünce yavaşlayın ve durun. hızlanıp geçmeye kalkmayın.

    20- aynalarınızı sık sık kontrol edin ama fazla da güvenmeyin aynalarda kör nokta diye bir mevzu vardır. gerçi şimdi bir çok araçta bu mevzuyu konveks aynalar ekleyerek çözdüler. kör noktanın ne olduğunu bilmiyorsanız sakın özellikle gidiş geliş bir yolda araba kullanmayın. kör noktayı elimine etmek için döneceğiniz yöne doğru omuz üzerinden bakmayı alışkanlık haline getirin. sağa dönecekseniz sağ aynayı kontrol ettikten sonra omuz üzerinden 90 derece açıyla sağa, sola dönecekseniz sol dikiz aynasını kontrol ettikten sonra 90 derece sola bakın.

    21- hiçbir zaman trafikte varsayımlarla hareket etmeyin ya da en kötümser varsayımlarla hareket edin.

    22- gel gel diye park ettirenlere ya da eliyle çık solla yol boş diyen kamyon şoförlerine güvenerek iş yapmayın ya da güveniyorsanız bile tedbiri elden bırakmayın.

    23- diyelim bir yerlerde bir araç tuttunuz taksici ya da size mihmandarlık yapan her kimse aracı mal gibi kullanıyor, ya da alkollü ya da denyonun teki, iyi sürücüyseniz bunun da farkına varıp o aracı terk edin. grup psikolojisine kapılıp ne olacak ya şuradan şuraya gidiyoruz zaten demeyin. podgorica'dan budva'ya gidecek bir araçla anlaştık bir arkadaş grubuyla herif ilk dakikadan ne kadar kötü sürücü olduğunu gösterdi, buna rağmen dönüşte de aynı araca bindik (mal gibi) ben bu arada sol arka koltukta stres halinde yolu kesiyorum bu dangalak gidiş-geliş yolda bakmadan sollamaya çıktı neyse ki ben aman dikkat napıyorsun filan diye uyardım ve araçların aynalar birbirine çarptı ve near miss denilen hadiseyle hayatta kaldık. indik araçtan bunun eli ayağı titriyor bir de ayna parası verdik yazık garibana diye. mantıklı olan o araca bir daha hiç binmemekti.

    taksilerde filan da baktınız eleman trafik canavarı gibi kullanıyor münasip dille “birader bende vertigo var ya da midem bulanıyor şimdi senin arabayı da mahvetmeyelim adam gibi kullan acelemiz yok” diyin. ya da uygun bir yerde vedalaşın.

    24- kullandığınız aracın limitlerini bilin alışmışsınızdır atıyorum mercedes kullanmaya virajlara dobloyla aynı süratte girmeye kalkarsınız sonra patates olursunuz. jeep gibi ya da arazi araçları kullanıyorsanız bunların ağırlık merkezi yüksekte olduğu için devrilme riski daha yüksektir.

    25- şehir içinde çok mümkün olmayabilir ama uzun yolda araç sürerken alternatif kaçış noktaları belirleyin. bu bazen emniyet şeridi olur, farklı bir şerit olabilir. aniden önünüzdeki araç garip bir hareket yaparsa ya da yolunuz aniden bir şekilde tıkanırsa bir kaçış fırsatı bulmak önemlidir.

    özellikle motorsiklet eğitimlerinde anlatırlar, tehlikelerden kaçınmanın en iyi yolu aracın görme ve görülme şansının en yüksek olduğu yerde konumlandırmaktır. ronin filminde robert de niro'nun canlandırdığı bir sam karakteri vardı filmin başında bir kafeye gidip giriş çıkış noktalarını kolluyordu, arka kapıya bir silah koyuyordu. ne yaptığını soranlara “lady, ı never walk into a place ı don’t know how to walk out of.” diyordu. hiçbir zaman nasıl çıkacağımı bilmediğim bir yere girmem...trafikte de biraz böyle düşünmek lazım o yüzden mümkün olduğu kadar sağınızda solunuzda "safety bubble" denilen alanlar açmak ve trafikte sıkışmamak kaza yapma ihtimalinizi azaltır.

    26- ileri sürüş teknikleri ya da defensive driving eğitimine gidin, ehliyet sahibi olmak sizi otomatik olarak iyi bir sürücü yapmaz.

    27- aktif ve pasif güvenlik sistemleri düzgün araçları estetiğe tercih edin. araç satın almadan önce euro ncap güvenlik testi sonuçlarına bakın. fiat panda mesela bir ara sıfır yıldız almıştı.

    28- bu yazacağıma karşı çıkanlar mutlaka olacaktır. biraz size sakat mantık gibi gelebilir.

    diyelim bir yolda hız sınırı 120 km. siz de 120 km sürate sabitlemişsiniz aracınızın hızını ve en sol şeritte ilerliyorsunuz. ve aslında güvenli bir seyahat yaptığınızı ya da doğru yaptığınızı düşünüyorsunuz.

    bu duruma göre değişir. eğer trafiğin akış hızı 120 km'nin üzerindeyse misal otobanda herkes 150-160 km hızla gidiyorsa yapacağınız en doğru ve güvenli hareket kendinizi en sağ şeride atıp orada yola devam etmektir.

    eğer trafiğin akış hızından yavaş hareket ediyorsanız haklı olsanız bile kendinizi ve başkalarının hayatını tehlikeye atıyorsunuz. aynı şekilde trafik akış hızından çok daha hızlı hareket etmek de kaza ihtimalini artırır.

    trafik akış hızına uyum sağlamak zorundasınız, kurallar sizden yana dahi olsa. eğer trafik akış hızına uyum sağlayamıyorsanız yani millet otobanda vızır vızır 150-180 basmış giderken hacı ben hız sınırına uyuyorum hem de en sol şeritten giderim diyorsanız yaptığınız belki trafik kuralları açısından doğru ama risk alma ve tehlikeyi artırma açısından yanlış.

    dolayısıyla sadece başka araçları geçerken sol şeride geçmeli sonra sağ şeritten devam etmelisiniz. ben 180 km hızla giderken trafik cezası yeme riskini göze alıyorum ama sen 90 km hızla sol şeritten giderken arkandan 180 km hızla bir aracın çarpma riskini alıyorsun. haklı olmaktansa hayatta kalmak daha iyidir. bunu genel bir hayat felsefesi haline getirin.

    29- araç kullanma işine fazla duygularınızı karıştırmayın. trafikte başka kişilerin yaptığı hataları kişisel algılamayın. bazı insanlar yavaş kullanacak, bazıları psikopat gibi önünüze kıracak hakkınızı gasp edecek, bazı sığırlar korna çalacak, emniyet şeridine girecek, kırmızı ışıkta geçecek, çıkamayacağı kavşağı girecek, bütün bu gibi durumlara karşı duygusal tepki vermemek gerekir. bırakın o hataları yapanlar gitsin başkasına çarpsın.
  • kendiniz dahil kimseye güvenmeyin.
  • sadece yola bakın, lastiğinizi kontrol ettirin.
  • 17500 km yol yapmış bir surucuyum ve kazam yok ama tüyo verecek olursam, ışıklarda en önde beklerken doneceginiz ya da gideceğiniz tarafa değil de araç gelen tarafa bakın, size yeşil yanarken kırmızıda geçen dallama çok. araç gelen tarafa bakmadan yeşil yanarken geçerseniz carpilabilirsiniz. bir de otoban vs de tali yollara dikkat edin, oradan da zink diye çıkarlar, tali yola uzak taraftan ve kontrollü gitmek faydalı olur, tali yola yakın taraftan gidince zink diye kontrolsüz şekilde yola dalan olursa çarpışma kaçınılmaz olur.
  • arka koltukta da olsanız emniyet kemerini takın.

    bir de,

    kaza yaptınız airbag patladı, çok üzgünsünüz, ama söylenip ağlamadan önce bir diğer araca da bakın belki orada yüzü gözü patlamış yaralı vardır.
  • fahri müfettiş tarafından “yüksek sesle müzik dinleme”ki ben hayatım da yüksek sesle müzik dinlemem , özellikle arabada.
  • yağmurun ilk yağmaya başladığı zaman yol üzerindeki tozun da etkisiyle sabun kıvamına gelip arabayı kaydırabiliyor.çok dikkatli olmak lazım
  • yere yuvarlanırken abartmayın.
  • yaşamadım ama giderek korkutan bir şey bu trafik kazası. hele ki örnekleri görünce...

    arabayı ilk kullandığım zamanlar araba ne kadar hızlı gidebiliyorsa o hızda gidiyordum. şimdi siksen hız sınırını aşmam. hem radar cezası hem de kontrol hissi. misal en baba yolda 120yi geçmem. çünkü 120 ile 140 arasında kontrol edilebilirlik arasında ciddi bir fark var. yani 120 hatta 110 hatta 100 ile giderken her an bir şey olsa tepki verebilirim gibi hissediyorum ama 140ı görünce o his kayboluyor allaha emanet gidiyormuşum gibi geliyor. arabadan değil araba gayet yüksek hızları da kaldırabilecek sağlam bir araba, 9 tane de hava yastığı var ama bu his başka bir şey. umarım bozmam.

    bunun dışında işim gereği çok kaza yapanı da savundum ve aslında herkesin yaptığı hatalardı. ucundaki ceza-vicdan-maddi sorumluluk da başka bir şey. yani boş yolda herkes hayatı boyunca bir kez basmıştır değil mi? basmaktan kastım 120 ile ara sokakta gitmek değil, caddede 70i herkes illa ki görmüştür bir gece vakti vs. hah önünüze fırlayan bir çocuk olsa... aman aman. basmayın.
hesabın var mı? giriş yap