• arabayı internetten beğeniyorsunuz.
    sahibini arayıp aracı beğendiğinizi satın almayı düşündüğünüzü ancak, gelip görmeden yani eksiğini gediğini tespit et(tir)meden önce kondüsyonu hakkında bilgi almak istediğinizi söylüyorsunuz.
    araç sahibi abi, arabasının "2009 model çok temiz değişensiz üç parçada lokal boyalı" olduğunu kaydediyor.
    eyvallah deyip tramer bilgi sistemine aracın plakasını yolluyorsunuz. tramer de 3.6 tl karşılığında
    araç sahibine;
    08/04/2009 tarihinde çarpma tipi hasardan ötürü 3.782,49 tl,
    06/01/2010 tarihinde çarpma tipi hasardan ötürü 2.057,68 tl,
    28/10/2010 tarihinde ise sel tipi hasardan ötürüyse 26.954 tl ödeme yapıldığını bildiriyor. (şahsi tecrübeme göre aracın, yedek parça fiyatlarını da göz önüne alırsak, ilk hasarının orta ikinci hasarının küçük bir hasar olduğunu son hasarınınsa pert olmayı kapsadığını söyleyebilirim)

    sonra araç sahibini tekrar arıyorsunuz,
    "kardeş ben gelcem, arabaya bakmaya ama şimdi boyadan zaten ben anlarım boya dışında bir hasarı varsa, usta bakınca anlamasın ya da ne bileyim pert kaydı falan varsa yormayalım birbirimizi ben temiz araba arayan ve bulabilecek biriyim" diyorsunuz.

    eleman atarlanıp
    "kardeş dedik ya arabayı, işte üç parçada lokal boya var o da çizikten ötürü kazası değişeni yok yalan mı söylicez" diyor.

    ben de sükunetimi muhafaza edemeyerek
    "be amına kodumun adamı madem çizikten ötürü üç parçada lokal boya var o zaman 28.000 liraya sattığın arabaya niye şimdiye kadar kasko 33.000 lira ödemiş yavşağın önde gideni yalancı pezevenk beni niye uğraştırıyosun" diyorum ve telefonu kapatıyorum.

    atarlı satıcı geri dönmüyor.

    yani, rabbim bu tramerden razı olsun. bana o arabayı yine iteleyemezlerdi ama en az 4-5 saatim heba olurdu. sonunda da adamı dövmemek için dişimi sıkar dururdum.
  • erp çarpma nedir?

    son günlerde herkesin birbirine sorduğu soru.erp çarpma exper raporlu çarpma anlamına gelir.

    nasıl işler?

    örnek olarak bir kaza yapıldı. sigorta experi gelip araçtaki hasarı tespit eder.örnek olarak 10.000 tl. sigorta şirketi aracı yaptırmak yerine rapor edilen bu parayı,araç sahibine verir.hasarlı aracı olduğu gibi sahibine teslim eder. sigorta şirketi araçta herhangi bir tamir işlemi yapmaz.

    2. el araç alırken ?

    2.el araç alırken sorguladığınız araçta erp çarpma olarak bir ibare kayıtlı ise o aracın hangi parçasının değiştiği hangi işlemleri gördüğünü bulmanız zordur. çünkü sahibi sigortadan aldığı parayı, kalitesiz parçalara yatırmış olabilir.2.el araç arayanlar için erp ibaresi bir dezavantajdır.
  • ara yoldan ana yola haşırt diye çıkıp, "arka kapıma" çarpan taksici yerine %100 beni hatalı bulmuş kurum. bak, adam arka kapıma çarptı diyorum. . olay yerine gelen polis ve olayı gören herkes taksiciyi suçlu olarak bulurken bunlar neye göre işlem yapıyor anlamak mümkün değil.

    not: konunun çözümü ile ilgili tavsiyelere de açığım a dostlar.

    edit: böyle hataları düzeltin canımı yiyin.
  • 5664 numaralı mesaj hattına plakayı sms ile yollayarak 1 dakika içinde 2.el aracın hasar kayıtlarını alabildiğiniz hizmeti sağlayan organizasyondur.
    bence bu, memleketin tüketici hakları bakımından gördüğü en hayırlı hizmetlerden biridir.

    tramer kayıtlarına bakılamayan kör dönemde herkes tuttuğunu öperken bugün en azından at hırsızı galericilerin eline düşmeden az çok arac alım satımı yapmak mümkün.
  • buna "tıremmığ" diyen sigortacı kadın var.
  • sigortacı olarak bu sistemi kullananlara önerim var dediğim sistemdir.

    araç almadan önce plakasından değil şasi numarasından sms atın.o zaman plaka değişmiş olsa bile tüm kayıtları görebilirsiniz.
  • çalıştığım yerdir, hasar kayıtlarının sigorta şirketlerinden gelen bilgiler doğrultusunda oluştuğu unutulmamalıdır. bu sebeple sigorta şirketine gelmemiş bir bilgi buraya da gelmeyecektir. bir yandan da konusunda alternatifi olmayan bir bilgi kaynağıdır, belki kusursuz değil ama hiç yoktan iyidir.
  • sisteminde çok tuhaf bir kusur bulunan organizasyon.

    bu kurum araçlar ile ilgili hasar bilgilerini aracın sigorta poliçesinden almaktadır. dolayısıyla aracın değil sigorta poliçesinin bilgilerini vermektedir. peki bu durum neye yol açabiliyor.

    tuhaf bir olay başıma gelmeseydi, bu durumun ben de farkında olmayacaktım. 24 aralık 2010 trafiğe çıkışlı sıfır aldığım arabamı satışa çıkardım. herhangi bir kazası olmadığından verdiğim ilanda plakasını açık bıraktım ki insanlar aracın geçmişini rahatlıkla sorgulayabilsinler.

    fakat o da ne! aracımda 2010 yılının 5. ve 8. aylarında 2 adet hasar görünüyor. hasarlar benim aracın trafiğe çıkış tarihinden eski. ancak insanlar dolandırılabileceklerini düşünerek kaçıyorlar. haklılar. tramer ve sigorta şirketi eksenli araştırmalarımızda ortaya çıkan durum da çok enteresan.

    yeni aracımı alırken, sigorta danışmanımın yönlendirmesiyle, hasarsızlık indiriminden faydalanmak üzere; poliçemi yeni arabaya devrediyoruz. daha önceki arabamda oluşan hasarların karşı taraf kusuruyla gerçekleşmiş olması, benim hasarsızlık indirimi almamı sağlıyor. ancak yeni arabamın poliçesi eski aracımı da kapsadığından 2 eski hasar kaydı yeni arabamda çıkıyor!

    aslında hasarlı olan eski aracımın plakasını sorguladığınızda ise hasar görünmüyor.

    özet olarak, tramer'in bu sistemi aslında o kadar da güvenilir sonuçlar vermiyor. daha güvenilir sonuçlar için sistemlerini değiştirerek; sigorta poliçesini değil araçları takip eden bir alt yapı kurmaları gerekiyor.
  • soygundur. web sitelerine eklenen ilanlar için aynı araç belki gün içinde yüzlerce kişi tarafından sorgulanıyor. detay yok, km bilgisi yok. sadece aracın sigorta şirketi tarafından kayda geçirilmiş kazaları ve şase numarasının son 4 hanesi var.

    -araç sahibi kazaları bildirmek zorunda değil
    -bildirilen kazalarda bile tutar olmayabiliyor
    -değişen parçalar için ekstra sorgulama yapmanız gerekiyor
    -hasar kayıtları güncellemesi gecikebildiği için mağdur olan alıcılar var

    ülkede ikinci el otomobil pazarı, dipsiz kötü kokulu bir bataklık haline dönüşmüş durumda.
  • telefon ile bilgi almak için evvela 0212 316 60 60'ı arıyorsunuz, 3'ü tuşladıktan sonra yaklaşık 2 dakika bekletilip suratınıza kapanan telefonla birlikte kendinize geliyorsunuz. yok öyle canınızın istediği saatte konuşmak. keyifleri olursa konuşabilirsiniz ancak.
hesabın var mı? giriş yap