• tramplen atlama ve kule atlama genellikle beraber yürütülen bir yarışma disiplinidir. tramplen atlayışları 3 mt; kule atlayışları 5,7 ve 10mt yükseklikten icra edilir. hareketler 101b, 203a, 314c, 403c gibi adlandırılır.

    abc$ olarak kodlarsak
    a için
    1:ileri (yüz havuza bakar, hareket balıklama gibi yarım ya da salto olabilir),
    2:geri (sırt havuza bakar, hareket geriye balıklama ya da salto gibi olur)
    3:ileri-geri (yüz havuza bakar, çıkıştan sonra geriye balıklama ya da salto)
    4:içeri:(sırt havuza bakar, çıkıştan sonra öne balıklama ya da salto)

    b ile gösterilen rakam burgu(dikey eksen etrafında dönüş) sayısını ifade eder. mesela ayakta dururken 1 birim burgu için sıçrayıp başladığınız yönün aksine 180 derece dönmeniz gerekir, sağdan soldan farketmez.

    c ile gösterilen rakam kadar salto(takla) yapılacaktır. bu rakam genelde tekdir (3,5,...) çünkü çift rakamlar (çivileme de denilen) ayaklar önce girişi ifade eder ve puanı daha azdır. tek rakamlar, hareket sonunda balıklama girişi ifade eder. her bir birim, burgudaki gibi 180 derece dönüşe tekabül eder. sıkça görülen balıklama atlayış 101, geri balıklama 201 olarak ifade edilir.

    $ için:
    a:düz, her babayiğidin harcı değildir, vücudu dikey ekseni sıçrayıştan suya girene kadar baston yutmuş gibi olmalı, eğilip bükülmeden hareket bitmelidir. tabi burgu ve salto yapılabilir, biraz kasar.
    b:bükük, cek diye de bilinen bacakların dizden kırılmadan dümdüz uzatıldığı, salto yapılacaksa kafanın dizlere yapıştırıldığı, ellerle de desteklenen stildir.
    c:toplu, dizlerden kırık, yere çömelmiş gibi toplanılarak yapılan stildir.

    temelde bütün rakamlar büyüdükçe, harfler küçüldükçe alınan puan katsayıları artar.

    bir de 5abc$ serileri vardır, bunlar sadece kuleden yapılır ve amutta başlar.

    tramplen tekerleği geride iken daha çok sıçranır, tersi tersi. tramplenden atlayacaklar, tramplen tekerleğini ileri hareketlerde (a=1,3) geride, geri hareketlerde ileride (a=2,4 ) ayarlarlar.
  • tramplen atlamada havuza kenardan su fışkırtılır. ayrıca havuz dibinde bir hava kabarcığı motoru bulunur. bu, sporcuların yaralanma riskini azaltmak için gerekli olan bir güvenlik önlemidir.

    amaç, su yüzeyinde hareket ve türbülans yaratarak yüzey gerilimini azaltılmaktır.

    yüzey gerilimi (halk dilinde *) su molekülleri arasındaki çekimden kaynaklanır.

    su fışkırtmak yüzeyde türbülans yaratır. bu da yüzey gerilimini düşürür. böylelikle, dalıcının suya düştüğü sırada vücudunun maruz kalacağı kuvvet de azaltılmış olur. oluşan su kabarcıkları ayrıca suyun yoğunluğunu görece düşürerek, dalışı yumuşatan bir hava yastığı görevi görür.

    diğer bir neden de, su yüzeyindeki ışık kırılımının yani yansımanın yok edilmesidir. böylelikle dalgıç suyun yüzeyini ve hedefini daha iyi görebilir.
  • anladığım kadarıyla suya girerken ne kadar az su sıçratırsanız o kadar iyi atlamış oluyorsunuz..
  • 2008 beijing olimpiyatları'nda senkronize'de hem kadın hem de erkek takımları olarak çinliler altın, ruslar gümüş madalyaları kazanmışlardır. kadınlarda üçüncülük almanya'ya, erkeklerde de ukrayna'ya gitmiştir, hayırlı olsun.

    ayrıca (bkz: #13829956).

    bir de bu tür müsabakalarda havuzun belirli noktalarına aşk çeşmesi stilinde fışkırtılarak akıtılan su çok önemlidir. nitekim sporcuların atlayışı sırasında yüksekten havuzun dibi belli olmamakta ve bu yanılgıya sebep olabilmektedir. ayrıca düşüşler bu su noktalarının konumuna göre de ayarlanır.
  • bir su sporu. kule atlamadan farklı olarak atlanılan yer beton bir zemin değil esnek bir platformdur. ayrıca yükseklik 3 metredir. sporcular tramplene koşarak gelirler ve atlayışlarını yaparlar. su yüzeyi ile tramplen arası mesafe kısa olduğu için kule atlamadaki kadar çok kombinasyon olmaz. aynen kule atlamadaki gibi tek ve senkronize olarak yapılabilir. kafayı platforma çarpmak kule atlamadaki kadar tehlikeli değildir bu sporda. nitekim bu sporun en iyilerinden greg louganis 1988’de tramplene başını çarpmış, kafasına dikiş atıldıktan sonra müsabakaya devam etmiş ve altın madalya kazanarak ülkesine dönmüş.

    (bkz: civa dolu havuza tramplenden atlamak)
    (bkz: havuzda tramplen atraksiyonu)
  • kule atlamaya nazaran daha estetik ama zor bir daldır.
hesabın var mı? giriş yap