• hamur işi bir slovak tatlısı.
    şekerli bir hamuru kalın çubuklar etrafına sarıp fırında pişiriyorlar, özellikle kışın pek rağbet görüyor.
    http://upload.wikimedia.org/…jpg/800px-trdelnik.jpg
    http://img5.travelblog.org/…/1779271-trdelnik-0.jpg

    çek cumhuriyetinde de pek meşhur.
    prag'da eski şehir meydanında seyyar sıcak şarap satıcıları, şaraplarını bu tatlıyla ikram ediyorlar.

    trdlo da deniyor.
  • gece gece aklıma düşmüş süper tatlı*. kokusuyla davet eder, tadıyla da aşık. nutellalı da yapıyorlar ama biraz daha pahalı.

    prag'da old town square'den charles bridge'e giderken o arada bir yerde( bodrum döner'in yakınlarında) gayet güzel yapan bir yer vardı, yolunuz düşerse mutlaka tadın. orda trdelnik'le ilgili şöyle bir bilgi verilmiş:
    "owes its origin to wallachians who moved in 14th to 17th century from romania to the lands of the crown of bohemia, bringing with them an oldtime recipe for this traditional pastry. according to the original formula unleovened dough was rolled on a cylinder of beech or oakwood called trdlo(from which comes the word trdelnik) and baked over fire charcoal until the sweet smell of trdelnik filled the whole room.
    to enhance its taste and flavour even more the finished baked product was covered with nuts, plum jam or honey"
  • ballısı ve etrafı fındıkla çevrilmişi veya karamelli olup etrafı bademle çevrilmişi makbuldür. kesinlikle sıcakken yenmelidir. soğuksa almayınız, almak zorunda kaldıysanız* tadına bakıpta ağzınızın tadını bozmayınız.
  • kuzey güney dizisinde, güney ve banu karakterlerinin türkiye'ye getirmeye çalıştıkları tatlının ismidir. ekran görüntüsünü bulamadım ama fırındayken tadına baktıkları şey buydu.

    bu tatlı bir tür çek-slovak ortak kültürüne aittir. dizide ise güney ve banu, bu tatlının distribütörlüğünü almak için berlin'e gitmişlerdir. olmaz öyle şey! hakaret sayılır o tatlıya. çünkü almanlarda o kadar zevkli bir damak tadı yok.
  • christmas zamanı meydanlarda kurulan küçük kulubelerde 50 kron'a (yaklaşık 5tl) satılan lezzetli hamur işi, türkiye'ye gelirse kesin tutar zira bizim damak tadımıza da çok uygun. simit sarayının karşısına trdelnik sarayı açtınız mı tamamdır, tüm taktikleri veriyorum getirenden komisyonumu alırım ona göre :)
  • mutlaka tadılması gereken bir tatlı. göze küçük gelmesine rağmen bir simit kadar doyuruculuğu var. bizde kuzey güney dizisi sayesinde makara olarak tanıtıldı. prag'da 2 euro'ya satılmaktadır. közde yapılmışının lezzeti fırında yapılmış olanından çok daha güzel olduğu için, yiyecek olursanız közde yapan bir dükkan bulmaya çalışın.
  • yapanların güzelliğinin ayrı bir tad kattığı söylenir.

    https://lh5.googleusercontent.com/…%20%28357%29.jpg
  • olum bu zımbırtı bir harika lan. halbusiki. çok traş bir şey. şekil itibari ile kokorece benzer. ama nitelik olarak şekerli hamurdur. sıcak şarap ile beraber yediğinde insanın aklı durur götü tavana vurur. öyle bir etkisi var.
  • prag meydanlarında bolca görebileceğiniz bildiğiniz makara. içine nutella falan sürüyorlar çok iyi oluyor.
  • arasına çokomel sürülmüş olanın lezzeti daha makbuldur.
hesabın var mı? giriş yap