• twitter'de o an adından çok bahsedilen konulara denir. sağ kolonda gözükür.

    #konu şeklinde bir hash'ı tweet'inize ekleyince siz de trend etmiş olursunuz. bu arada britanyanın köpeğiyim.
  • twitter'ın reklam alanıdır.

    kuru beyan'a itimat prensibi üzerinden kapalı devre bir sayım sonucu oluşturulduğu için sözlükteki karşılığı, doğrudan içeriği okunabilen, yazarı belirlenebilen şeffaf sunumlu sol frame'inden ziyade, ''geçen hafta'nın en...'' girizgahlı istatistik kategorisidir. bu yüzden de bana göre demokratik görünümlü kurumsal-editoryal amaçlarla tasnif edilmiş ışıklı bir tabeladır. tarafsızlığı kuşkulu bir en çok satanlar listesidir.

    yolsuzluğa nasıl ve niye açık olduğunu şöyle izah edelim: trending topics her editoryal alan gibi pasif ve aktif bir reklam alanı. aktif olarak pazarlanabilen ve acilen gündemi yakalayıp içine gömülmesi gereken konular, konu ismiyle servis edilir ve reklamı yapılır. pasif kalan konular ise konulaştırılmayarak rekabet üzerinden negatif reklam gibi değerlendirilebilir. misal seçim zamanı bir adayın isminden bahsedilmemesini de aynı reklam alanı satın alırcasına alıp o adaya kapayabilirsiniz. ya da, twitter olarak kendi avantanıza, iktidarınıza uygun ve uyumlu şekilde trending konuların ne olup ne olmayacağına karar verebilirsiniz.

    peki neye göre bu kadar emin konuşuyorum? çünkü kayıntısı var. o manipüle edilebilir alandan gelecek kayıntıyı kimse kendi haline bırakmaz. o manipülasyonu satın alabilecek olan kimse, hele bir de asla yakalanmayacağından eminse, o fırsatı kaçırmaz. daily trend's trendini koymak için açıktan, kapalıdan teklifini yapar. dışarıdan birisine izin olmasa, içeriden birisi manipüle edebilir. dışarıdakini durdurabilsen, içeridekini durduramayabilirsin.

    'halk merak ediyor' ile 'neden yalan söyleyelim ki?' arasında muğlak bırakılarak bu ve benzeri tabelaların lüzumu gerekçelendiriliyor ve gittikçe de gelenekleşiyor. flotilla olayındaki gibi müspet bir delil bulmadan, ve kanımca aramaya dahi lüzum görmeden sırf prensip olarak bu tip kalapı uygulamalara muhalefet edilmesi gerekiyor: bir şeyin hem önemli, hem trend olduğunu tek noktadan yayabiliyor ve o yayılanın sahihliğini kontrol edemiyorsanız, ona dair şüpheleri de meşrulaştırmak, bilimselleştirmek zorunda olmuyorsunuz, olmamalısınız da. sürecin kapalı olması bile yeterli delil sayılmalı, bu tip kapalılıklara açıkça karşı çıkılmalı ve gündeme taşımalı, diyorum ben.
  • beni fabrika ayarlarıma döndüren şey. çok seviyorum. ne zaman ülkemle ilgili içim bir umut dolsa, "evet ya biz çok ilerledik" desem hemen twitterda trending topiclere tıklıyorum ve 5-10 dakika içinde fabrika ayarlarıma dönüyorum.
  • yeni uygulama çok 'bariz' reklam olan topic (misal toy story 3) dışındakilerin ''halk işi ve gerçek'' olduğu çıkarımını besliyor, böylelikle oyların kapalılığı ve kontrol edilemezliği hepten kıllandırıcı bir hal almaya başlıyor.
  • twitter'da o ara en cok konusulan kelimeleri iceren bi sey.
    bi bilgisayar kodu sonucu otomatik cikan sey.
    yani gorevli arkadasin bilgisayar basinda yazdigi uc bes satirlik bi kod.
    belli bolgelerden giren kulanicilarin yazilarinda en cok kullandigi kelimeleri seciyor.
    diger herkes de bu 10 kelimeyi goruyor sagda.
    bu kadar.
    bi sure sonra degisiyor zaten dogal olarak.

    milet olarak bunu neden abarttigimizi anlamis degilim.. gercekten degilim.. anlayan varsa beri gelsin.. her bayramda kutlamada #otu #boku buraya sokma cabasini anlamiyorum ben..

    sapik misiniz abi?
  • bir de bu öne çıkan konu başlıklarıyla anlamlı cümle oluşturmak için kasıp follower toplamaya çalışan ilgi fakirleri vardır.
  • gerizekalı süzgeci.
  • bazı insanların aydınlarımız verilen değeri ölçme şekli*.

    (bkz: #21715507)
  • türkiyedeki sosyal hayatın acı gerçeklerini bir tokat gibi yüzümüze çarpan korkunç liste. uzun süredir sürekli futbol temalı başlıkların tt olduğunu görüp normal karşılıyordum. taa ki çok yakın bir arkadaşımı twitterda takip etmeye başlayana kadar.
    arkadaşımın twittleri fenerbahce hakkında "@yyy fenerbahceliler olarak arkadandayız", "@xxx tüm camiia olarak seni kucaklamak istiyorum", "@zzz bu coşkuyu beraber yaşalayım gibi twittler atıyor, replylar yazıyordu.

    bir gün, bu arkadaşımın kime reply yaptığına baktığımde hepsinin kız olduğunu gördüm. daha sonra trending topiclere baktığımda tüm futbol twittlerini kızların attığını görünce kafamda şimşekler çaktı.

    futbolu piyasa yapmak için twittera alet ediyorlardı. türkiye - istanbul tt listesinin içine edilmesinin sebebi birbirine yaklaşamayan türk kızları ve erkeklerinin futbol üzerinden birbirlerine duygularını bu şekilde aktarıp birbirlerini tavlıyorlardı.
  • twitter bazen abuk subuk anahtar kelimelere yer verebiliyor.
    bahsedilen kavramların bir kısmını kesip anlamsız topicler oluşturabiliyor. işte örnekler:

    kurban bayramı'nın 4. günü için "bayramın 4" "kurban bayramınızı"
    leyla ile mecnun için "mecnun"
    ben de n.ö.'yüm yerine "ben de n"
    allah'ın sadık kulu yerine "sadık kulu"
    adrian mutu yerine "mutu"
    van depremi'nde 155 çocuk yetim kaldı yerine "depremde 155"
    saatlerin bir saat geri alınması yerine "saatlerin 1" denmiş.

    http://bit.ly/eksitrends
hesabın var mı? giriş yap