• twitter’da takip ettiğim bir hesapta karşıma çıkan üzücü durum. twitter’da başlatılan boykota ve atılan birçok mesaja karşın trendyol’dan bir açıklama henüz gelmiş değil.

    “trendyol'da işçilere 'tuvalet' bile yasak | trendyol’un gebze deposunda çalışan işçiler, tuvalet için dakika tutularak izin verildiğini, on dakikayı aştıklarında ise tutanak tutulduğunu belirttiler. kışın üşüdüklerini söyleyen işçilere, “çalışırsanız ısınırsınız” dendi.

    çalışma koşullarından ötürü sürekli bel ve boyun rahatsızlıkları geçiren işçiler, aldıkları raporlar nedeniyle daha kötü koşullardaki bölümlere sürülüyor. rahatsızlananların kabahatli görüldüğünü ifade eden işçiler, herhangi bir hak talebini dile getirdiklerinde işten çıkarılıyor

    herhangi bir örnekte tutanak tutulmakla tehdit edilen işçilere verilen yemekler ise hem kötü hem de 16-24 vardiyasındaki işçiler için yetersiz. zaman zaman yiyecek yemek bulmakta zorlanan işçilerin çalıştıkları alana yiyecek ya da atıştırmalık ürünler getirmeleri ise yasak.

    tuvalete giderken telefonları ellerinden alınan işçiler aynı zamanda 7/24 kameralarla izleniyor. bir iş yerinden çok cezaevini andıran çalışma koşullarından rahatız olan işçiler, bu duruma karşı mücadele etmek üzere bir araya geleceklerini ifade ettiler.”

    twitter

    umarım doğru değildir ancak bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl trendyol alibaba’ya satılmıştı.

    (bkz: personellerinin haftada 72 saat çalışmasını 'lütuf' sayan, alibaba'nın kurucusu jack ma)

    jack ma hakkında
  • kaydırmaçlı story kraliçeleri her şeye duyar kasıyor ya, asıl şimdi ne yapacaklar ben onu merak ediyorum!

    edit: özellikle bugün birkaç ismi dikkatli bir şekilde takip ettim. her şeye ilk tepkiyi veren, insan haklarından bol bol bahseden, haksızlığa gelemediklerini iletenler bugün olayın hiç farkında değillermişcesine kaydırmaçlı story atmaya devam ettiler.
    omurgasızsınız, omurgasız!
  • haklarını alana kadar gündemde kalması gereken başlıktır.
    e hadi o zaman çalışma bakanlığı göreve.
  • kalabalık bir işyerinde nasılsa arada kaynarım diyerek tuvalete gittiği zaman yarım saat gelmeyen işçiler çoğunlukta bu ülkede. buna kendi yöntemiyle çözüm bulmuş gibi duruyor. bir de ek olarak, mağazacılık sektöründe; bu ister satış alanı olsun, ister kasa olsun, ister depo olsun yiyecek ve su harici içecekler yasaktır. sonra eve sipariş verdiğim hırkanın soğan kokması rezaleti diye başlık açmanı istemiyor olabilirler belki? yemek olayı da kime göre neye göre yetersiz. iş koluna göre belli kalori miktarları vardır. karbınhidrat protein dengesi vardır. bunu şikayet eden işçi bunlara hakim olarak mı şikayet etmiştir.
    geriye kalan diğer iddialar doğruysa onlar için haklıdır, hakları savunulmalıdır. bir de böyle şeyler için kaynak twitter olmamalıdır.
  • doğruluğundan çok emin olmadığım durum.

    bildiğim kadarıyla sadece yoğun oldukları dönemlerde o yoğunluğu atlatabilmek için dönemsel işçi alıyorlar. yoğunluk bittiğinde çalışmaya devam etmiyorlar zaten. bu durum onunla mı bağlantılı bilmiyorum. yine de trendyol'un böyle bir muamele göstereceğini düşünmüyorum. depo' da bulunan kıdemli çalışanlar, altlarına bu şekilde davranıyor olabilirler.

    edit:

    1. ağızdan bilgi alabileceğim kişiye yönlendirdim haberi. dönüş yaptığında editlerim.

    edit 2:

    arkadaşlar depo'da görevli olan bir kişiye ulaştım. olayın doğru olduğunu söyledi.

    link 1

    link 2
  • güya "komünist" bir partinin iktidarda olduğu çin'in, ülkemiz işçilerini sömürmesinin güzel bir örneğidir.

    bir ürünü ucuzlaştıran, ona az ücret ödenmesidir. yani ucuz bir ürünün bize dönüşü, ücret düşüklüğü, aşırı çalışma, sömürüdür. bir ürün alırken, hatta bir ürün hakkında yorum yazarken, "şikayet" ederken bile şunu düşünmeliyiz:

    acaba içinde ne kadar "ödenmeyen ücret" saklı bu ürünün...

    bunu düşünmediğimiz sürece, amazon'dan alibaba'ya, yeni nesil şirketler işçilerin kanını emmeye devam edecektir.

    not: söz konusu olay, patronların ensesindeyiz ağına ulaştırılmıştır. gerçi o ağı güden güya "komünist" grup, sarı sendikacılarla kol kola olan bir zihniyettedir fakat işçilerin mücadelesi açısından bakınca, bu olayın ciddiyetini küçültmez.
  • twitin altında yazılan çalışan yorumlarına bakılırsa gerçek olmayabilecek durumdur.kaynak güvenilir olmadan karalamaya karşıyım açıkçası
  • #trendyolboykot
  • bir şirket bir kere emek sömürdüyse, kısa süre içinde ilahi sopayı yiyecek ve hatta yok olacak demektir. bekleyip görelim.
hesabın var mı? giriş yap