• berlin'in doğu bölgesinde, treptow adlı belediyenin sınırları içinde yer alan bir alandır.
    burada devasa bir sovyet savaş anıtı bulunmaktadır. avrupa dahilinde bulunan en büyük sovyet savaş anıtıdır yamulmuyorsam.
    büyükçe bir park alanı, kabartmalı, mezartaşlı, kuleli, tak şeklinde giriş kapılı güzel bir anıt. berlin'e birkaç günden uzun süreli gidenlerin es geçmemesi gereken bir nokta. burada konserler de verilir sıkça.hatta doğu almanya döneminde ilk kez bir "batı"lı grup gelip burada konser vermiştir. hemen yakınında arena adlı ünlü gece kulübü de mevcuttur.
  • treptow şeref anıtı.

    berlin'de kızıl ordu'nun faşizmle en kanlı çarpışmalarını yaşadığı savaş alanı. daha doğrusu, savaş alanının anıtlaştırılmış hali. stalin'in sözleri ve kabartma duvarlarla savaşın anlatıldığı, hissettirildiği, neo-nazilerin bulaşmaya cesaret edemedikleri tarihi alan.

    girişindeki orak-çekiçli kapıyı geçip alana doğru yol alırken selam duran iki sovyet askeri heykeliyle karşılaştığınızda içinizde enternasyonal'in çaldığını duyuyorsunuz. anıta vardığınızda içinizden geçenleri anlatmaya gerek yok. berlin'de yaşıyor olsaydım eğer; devrime, mücadeleye, anti-faşist örgütlenmeye olan inancım biraz olsun sarsıldığında, hani ne bileyim umudum yitmeye meyyal olduğunda, amiyane bir tabirle bu konuda her efkar yaptığımda gider o anıtın merdivenlerinde yarım saat oturur, bilincimi tazelerdim sanırım. öyle sıradan bir tarihi yer gibi değil, hissettiriyor özcesi.

    http://de.wikipedia.org/…_ehrenmal_(treptower_park)

    http://www.german-architecture.info/…hrenmal_12.jpg
    http://upload.wikimedia.org/…lin_treptower_park.jpg
  • bu parktaki bir elinde kurtarılmış alman kız çocuğu, diğer elinde aşağıyı gösteren kılıç, ayaklarının altındaki kırılmış bir swastikayı çiğneyen sovyet askeri heykeli şimdiye kadar yapılmış en iyi savaş anıtlarından herhalde. heykel gerçeğe dönüşse dört dörtlük film posteri olur.
  • https://www.youtube.com/watch?v=u06jlgpmtqs

    berlinde bir sabah mal gibi hakkinda birsey okumadan etmeden gidip, mor floresana yapisip citlayan sinek gibi yamuldugum parktir. o ne guzel parktir. guzel degildir, buyuktur. buyuk degildir, yucedir. fotografi cekilemez, filme alinamaz, zinhar anlatilamaz hislerin parki. su sovyet marsini anlatmaya calismak gibi netekim. dinleyeni vuran'in ne oldugunu ifadeye kitaplar yetmez. treptower park da benzer hisleri veriyor. mimar olarak bir suleymaniye'nin bahcesine ilk ciktigimda bir de treptower park'a ilk adim attigimda bu kadar heyecanlandim. gerisi bos.

    berlin'de gorulup gezilecek bin tane yer olabilir ancak treptower park kisisel listemde 1. siraya capa atmis, kok salmistir.
  • bu parkın içindeki anıt almanların kendi geçmişlerine ne kadar olgun bakabildiklerinin ispatı gibidir. türkiye için düşünelim mesela, başkentin ortasında geçmişteki düşman bir ülkenin anıt parkı olsa, içinde bir düşman askeri eski bir osmanlı sembolünü çiğniyor olsa, hayal bile edemiyorum. olamaz öyle bir durum. ama almanlar için bir sorun teşkil etmiyor. oradaki o devasa sovyet heykelini de kendi geçmişlerinin ve kimliklerinin bir parçası sayıyorlar.
  • almanların onuru varsa canlı yayında patlatması gerektiği utanç anıtı, sovyetler birliği’nin ardılı olan rusya , almanya’yı işgal ederken tecavüz ettiği çoluk çocuğun hesabını vermelidir.
  • parktaki kızıl ordu anıtına dair ortalama bir alman'ın hissiyatını ve fikrini öğrenmek isterdim. zira ruslar gelmiş, senin ordularının rusya'da yaptığı mezalimin intikamını almışlar. ülkeni işgal edip senin ananı bacını becermiş, yağmalamış; asker sivil demeden demeden vurmuş ve senin ülkenin başkentine bir de devasa anıtını dikmiş!... o anıta baktıkça ne hisseder bir alman? ülkeni işgal etmiş bir düşmanın diktiği anıtla yaşamak nasıl bir duygu, çok merak ediyorum. işin diğer tarafı bu durum alman milliyetçiliğini ortadan kaldırmaz, bilakis körükler. ww1 sonunda versay anlaşmasının ağır yaptırımlarının alman milliyetçiliğini nasıl körüklediğini herkes bilir... konuyla ilgili anthony beevor'un 'berlin'in düşüşü 1945' kitabını tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap