• phil jacksonın,hucumdan sorumlu yardımcı koçu olan tex winter ın geliştirdiği bir hucum sistemidir.
    bildiğim kadarı ile* dışarıda 2 içeride 1 oyuncu ile bir üçgün oluşturulur,oyuncuların bir birine olan uzaklığı mümkün olduğunca korunarak pas yapılır ve pası veren oyuncu hareket eder*,arada oluşan boşluklardan içeri dalınarak* yada uygun pozisyonlarda bulunan kolay şutlar ile sayıya ulaşılır.lakin oyuncular topu paylaşmaz ve bencillik ederse bu iş yürümez.
  • ilk olarak chicago bulls tarafından uygulanmaya başlanmış ve meyvesini 6 şampiyonlukla vermiştir.
  • motion offense'in optimize edilerek abartılmış halidir..
  • çok başarılı bir hücum sistemi olsa da yıldız oyuncuların çok sevdiği bir oyun biçimi değildir. motion offense'e göre daha spesifik bir sistemdir, daha doğrusu motion offense'i içine almış bir sistemdir denebilir. pası veren oyuncunun hareket etmesi esastır. ancak daha kesin saha içi yerleşim, ve önceden belirlenmiş "cut"'lar vardır.

    üçgenin oluştuğu köşede haliyle üç, diğer tarafta da iki oyuncu olacağından daha en baştan bir avantaj yaratılmış, defans geniş alana bölünmüş olur (bu çok normal, hep öyle değil mi diyebilirsiniz ancak özellikle alan savunmasının yasak olduğu yıllarda nba'de en çok kullanan sistemin yıldız oyuncuya topu verip, isolation adı altında dört oyuncunun bir köşeye çekilmesi ve tek oyuncunun yalnız başına sayı yapmaya çalışması olduğu düşünülürse...) bu tür bir geniş alan, aynı zamanda ikili sıkıştırmaları* da zorlaştıracak ve daha net paslaşma imkanı sağlayacaktır. ayrıca her ne kadar başta kurulan üçgeni görmek çok kolay olsa da, sonrasında setin devamını tahmin etmek çok zordur zira bir çok hücum sisteminden daha fazla seçenek barındırmaktadır. bunları çizmeden ya da göstermeden anlatmak zor olduğundan ayrıntıya girmemeyi tercih ediyorum.

    iki takımca meşhur edildiği ve bunların da shaq'lı los angeles lakers ve öncesinde jordan'lı chicago bulls olduğunu düşünürsek, ve bu iki takımın da bunda büyük başarı yakaladıkları hesaba katılırsa durum ilginçtir. çünkü zannımca üçgen hücum, iyi uzunlar gerektirir ve özellikle lakers'da uygulanan şekli basitçe topu shaquille o'neal'e istediği yerde ulaştırmak için süslü bir addan ibarettir. oysa bulls'un özellikle ikinci dönem şampiyonluk serilerinde iki uzunu luc longley ve dennis rodman'ın hücum özürlü oldukları düşünülürse (ilk 3 şampiyonluk da çok iyi bir power forvet olan horace grant vardı ama aslında o dönem çok sıkı triangle offense oynadıklarını söylemek zor) triangle offense'i neden tercih ettiklerini bilemiyorum. ama işe yaradığı kesin.

    triangle offense'in en çok eleştirilen yanı sadece jump shot pozisyonu yaratmasıdır. dolayısıyla smaç ve turnikeler daha az görülür. bu nedenle kobe bryant'ın neden sistemi sevmediği anlaşılabilir sanırım. ayrıca topun daha çok dolaşması gereği ve yaratıcılığa çok yer vermemesi de kobe'nin isyanlarındandır zannımca. tabi bunun yanında michael jordan'ın da kariyerinin ikinci ve fade away aşığı olduğu döneminde triangle offense'den neden bu kadar faydalandığı kolayca ortaya çıkmaktadır.
  • phil jackson'ın oyuncular arasındaki optimum mesafeyi 5 metre olarak tanımladığı sistemdir. en başta tex winter bile yarattığı canavarın çalışacağına inanmıyor olsa da zen takviyeli jackson modifiyeli sürümleri nba ortamlarında çokça tutulmuştur
  • post tehdidinin yanında iyi pasör olan bir uzun bana kalırsa bu hücumun tıkanmaması için elzem. şurada lakers'ın hücum setlerinden bazılarına yakından göz atılmış.
  • günumüzde bir iki set opsiyonu disinda pek tercih edilmeyen sistem tex ve phil basketbolu bilmeyenlerin bile bu felsefeyi bilmesini sağlamıstır lakin jordan ve kobe takımlarının oyuncuları uber kalite olmasaydı iş görürmüydü düşundügum sistem gunumuzde altyapi , ncaa ve boston , bucks gibi takımlar 4 out 1 in ve ya 5 out oynayıp penetre pasa dayalı hucum sistemleri tercih ediyor bunun sebebine gelirsek

    1-daha iyi spacing
    2-spacing ile penetre
    3-spacing ile topsuz alan cutları
    4-sonsuz doğaçlama oyun

    ne yazık ki triangle gibi flex gibi efsane motion hucum sistemleri artik cag disi kaldi..
  • merhabalar beyler, öncelikle üçgen hücumun bir motion offense felsefesinin varyasyonu olduğunu bilmemiz lazım kısaca ikisi farklı şeyler değildir ..
    phil jackson'ın bulls'a gelmesi ile asistanlık koltuğuna kendi isteği üzerine tex winter baba gelmiştir , tex baba zaten üniversite takımlarında kendi sistemi olan üçgen hücumu uyguluyor idi lakin en azından benim bilgime göre öyle ihtişamlı bir başarısı yok bununla birlikte yönettiği takımlarında spor bütçesi yüksek değil zaten buradan phil jackson 'ın koçluk yetenekleri kadar (hatta daha fazla ) yönetim alanında bir dahi olduğunu görüyoruz.

    tex winter bulls ta kendi sistemini phil jackson ile birlikte nba ve jordan a uyarlamayı başarmış ve çokta başarılı olmuştur sözlükte basketbol bilgisini belli eden 1 - 2 arkadaş gibi uzun oyuncuların fundemental bilgisi ve oyun zekası bu motion sistemi için altın noktalardır, tex ilk geldiğinde kendi sisteminin nba tutacağına dahi inanmamış arkadaşlar siz düşünün tabii phil o sistem üzerinde ne kadar oynadı bilemeyiz ama harika dokunuşlar yaptığına hiç şüphem yok .. üçgen hücumu anlatmadan önce bana kalırsa en kaliteli üçgen 2008-2010 lakers tarafından uygulanmıştır ve modern basketbola daha yakın tarihte gelen başarı ile hala uygun bir ortamda işlevsel kalabileceğini en azından bana göstermiştir.

    peki neden 2008-2010 lakers olduğunu düşünüyorum?
    bulls dönemine baktığımız zaman kalas uzunların olduğu pas trafiğinin çok yüksek olmadığı bir basketbol görüyoruz , savunma ile maç kazandıklarını söyleyebiliriz aslında hücumda ise zaten tarihin en iyi oyuncusu var hiç kuşkusuz ellerinde , shaq lı lakers döneminde ise üçgen hücumdan ziyade topu shaq' ın istediği yere (potaya yakın olması) indirmek hücum sistemleri idi resmen.. nasıl bulls tarihin en iyi oyuncusuna sahip ise lakers ta o dönemin belki de tarihin en dominant ismi shaq a sahipti ve kobe ile ligin hiç şüphesiz en iyi en kuvvetli ikilisi idi.. ama kobe nin gasol ile kazandığı 2 şampiyonluk kusursuza yakın bir hücum sisteminden geçmekteydi beyler.
    öncellikle phil takıma geri döndükten sonra uygun parçaları aramak için uygun bir süre harcadı ve gasol hamlesi ile bu takım şampiyon olur dedirtti o dönem basketbol severlere , lakin hala eksik vardı , rahmetli kobe her ne kadar inanılmaz olsa da tek başına hiçbir oyuncu gibi yetmeyeceği aşikardı ve iyi birkaç takviye ile hemen hemen her oyuncunun iq seviyesinin iyi olması ve düşük egolu olması ile o başarı gelecekti , özellikle düşük egonun altını çizmek gerek çünkü nba in en yüksek egolu oyuncusu zaten sende takımın alfa sı belli ve öyle kalmak istiyor o yüzden yıldız oyunculardan ziyade birbirini tamamlayan oyuncular daha doğru tercihti ... ilk şampiyonlukta ariza sonrasında ise artest lakersın kötü sayılabilecek savunmasına iyi birer takviye idi zira bu lakers savunma olarak çok iyi değildi.
    fisher - kobe- artest - gasol -bynum ideal 5 buydu zaman zaman odom u görürdük genelde 6. adam olsa da fisher savunmada zaten rezaletti kobe ise her ne kadar harika bir savunmacı olsa da kendini hücuma saklıyordu haklı olarak gasol o dönem ligin en iyi 4 numaralarından biri idi (dirk,duncan,garnet,love) gibi adamlardan bana kalırsa o 2 yıl farksızdı..lakin savunma yıldızı değildi bu 5 te bynum geleneksel 5 numara özelliklerini barındıran iyi bir savunmacı idi..
    hücumda ise bench ten gelen isimler ile birlikte ligin en güzel , en bol skorlu basketi oynanıyordu resmen. (spurs - denver-clevland) takımları da çok iyi hücum ediyordu ama bana kalırsa en iyi lakers tı.

    çok uzattım kısaca 2008-10 lakers maçlarını izleyin ve üçgen hücumu görün..
    şimdi sistem için gerekli şartlara geçelim...

    bu motion sisteminde en önemli şey fundamentals ve iq demiştik her oyuncuda şart gibi birşey. ayrıca 4out-1in ya da 3out-2in uyarlanabilir.
    bariz kullandıkları playbook oyunlarını hariç tutarsak genelde jackson takımları ezber oyundan ziyade üçgen felsefesini oyuncu yetenekleri ile birlikte kullanmış ve döneminde ki takımına göre özelleştirebilmiştir.

    bütün takımın hücuma spacing olarak katkı verdiği bu sistemde oyuncuların 5 numara hariç tam olarak yerleri bulunmamaktadır kısacası hareket serbestliği ve pozisyon değişimleri söz konusudur lakin tercih olarak takımın skoreri weak side dediğimiz topsuz tarafta bulunmayı seçer sebebi ise izolasyon oyununun daha rahat gerçekleşebilmesidir.
    genel olarak oyuncular arasında 15-18 feet mesafe belirlenmiş sebebi ise doğru boşluklar yaratarak topsuz alanda perdeleme ve katların rahat ve verimli kullanılması ve toplu oyuncunun rahat 1 e 1 oynamasıdır.

    son olarak yüzlerce farklı varyasyon barındıran bu sistemde emeği geçen herkes basketbol dünyasına bir armağan katmıştır. rahmetli tex ile kobe ile de ölümsüzleşecek olan bu sistem hakkında bir nebze benden bilgi öğrendiyseniz ne mutlu bana.

    basketbol ile kalın...
  • pasör bir uzun ve bencil olmayan guardlar içermesi gereken hücum felsefesi.topun olduğu tarafta üçgenler oluşturarak topun paylaşımı ve guardlara cut yapacakları veya şut atabilecekleri alanı açma mantığına dayanır.bir bakıma sahayı böler ve oyunu 3 e 3 e indirger.ölü taraftaki 2 oyuncunun ribaund ve ceza şutu konusunda uyanık olmasını gerektirir.mucidi tex winter'dır.kobe ve jordan'ın topu bir nebze olsa da paylaşmalarını ve toplamda 11 şampiyonluk kazanmalarını sağlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap