• strongyloides stercoralis ile birlikte hem intestinal boşluğu hem de dokuları tutabilen ve ondan sonra* insanda hastalık yapabilen en küçük ikinci nematoddur.

    insana bulaş larva içeren doku kistleri ile özellikle iyi pişmemiş domuz etlerinin yenmesi ile olur. mideye geçen kist ve larvalar mide asiditesinden etkilenmeden ince barsağa gelir ve barsak mukozası içerisinde erişkin forma dönüşür. çiftleşen erişkin parazitlerin yumurtaları dolaşım sistemi vasıtası ile çizgili kas adelelerine yerleşir ki larvalar gelişimlerini sadece burada tamamlayabilirler.

    trichinella'nın bu şekildeki evrimi kendisine hem ara konağında hem de son konağında üreme siklusunu tamamlama imkanı verir ( aynı strongyloides stercoralis ve taenia solium'da olduğu gibi). dolayısıyla erişkin formları ile dolaşım sistemi bulguları verirken, larvaları ile de miyalji gibi kas bulguları verirler.

    tanı; serolojik testlerle, kas biyopsisiyle veya kanda larvaların görülmesi ile konulur. dışkıda yumurta bulunmaz ve eozinofili de tipik bir bulgudur.

    erişkin formların tedavisinde mebendazol veya tiabendazol kullanılabilir ancak larvaların etkili bir tedavisi yoktur.
  • erişkini ince bağırsakta larvası kasta yerleşir.yerleştiği kas hücrelerini kendi için kullanmasına nurse cell denir ve myozite sebep olur.
    dişileri vivipardır.
    zorunlu hücre içi gelişen tek helmint
    ayrıca dünyadaki en büyük trichinella salgını domuz etli cig kofteden bulasla izmir'de gerçekleşmiştir.
  • mikrobiyoloji hocamızın aktardığına göre, zamanında ab birliğine katılma sürecinden önce, yani çiğ köfteciler hala etli çiğ köfte satabiliyorken; izmir'de t. spiralis vakaları görülmeye başlanmış. genelde iyi pişmemiş domuz etinden bulaşan bu hastalığın kaynağı araştırıldığında bir çiğ köfteci çıkmış. tabi çiğ köfteci doğrudan kapatılmış. acaba köftesine lezzetini veren et ne etiydi?

    entry'i girerken internete biraz araştırdım ve bu anekdotu doğrulayan bir habere ulaştım: kaynak
  • asalak solucan türüdür. pişmemiş veya az pişmiş ette* bulunur. insan ve hayvanların bağırsaklarına yerleşir. buradan bütün vücuda yayılabilir.
  • trichinella spiralis, insanlarda ve hayvanlarda trichinosis'e neden olan parazitik bir yuvarlak kurttur. parazitin larvaları, domuzlar, ayılar ve av hayvanları gibi enfekte hayvanların kaslarında yaşar. bir kişi, enfekte bir hayvanın çiğ veya az pişmiş etini yerse, parazitle enfekte olabilir. larvalar daha sonra olgunlaştıkları ve çoğaldıkları ince bağırsağa göç ederler. trichinosis semptomları karın ağrısı, ishal, yorgunluk ve ateşin yanı sıra kas ağrısı ve şişmeyi içerebilir. şiddetli vakalarda kalp ve nörolojik problemler gibi komplikasyonlar olabilir. trikinoz genellikle bir dizi antiparaziter ilaçla tedavi edilir ve semptomlar ağrı kesiciler ve antiinflamatuar ilaçlarla yönetilebilir. etin, özellikle de domuz etinin en az 71 santigrat derece iç sıcaklığa kadar iyice pişirilmesiyle önlenebilir.

    trichinosis ayrıca kas zayıflığı, göz iltihabı ve kalp ve akciğer sorunları gibi uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir. nadir durumlarda ölüme neden olabilir.

    enfeksiyon, kan testi, biyopsi veya kas testi ile teşhis edilebilir. trikinoz tedavisi tipik olarak paraziti öldüren ilaçların ve semptomları hafifleten ilaçların bir kombinasyonudur. trikinozu tedavi etmek için kullanılan antiparaziter ilaçlar tipik olarak bağırsaktaki yetişkin solucanları öldürmek için kullanılan albendazol veya mebendazoldür.

    uygun gıda işleme ve pişirme yöntemlerinin trikinozu önleyebileceğini not etmek önemlidir. herhangi bir paraziti öldürmek için et en az 71 santigrat derecelik bir iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir. etin üç hafta boyunca -15 derecede veya bir ay boyunca -20 derecede dondurulması da trichinella spiralis'in öldürülmesinde etkilidir.

    genel olarak, ticari domuz eti üretimi sıkı bir şekilde kontrol edildiğinden ve denetlendiğinden, trikinoz gelişmiş ülkelerde nadir görülen bir durumdur, ancak yine de az gelişmiş bölgelerde veya katı hijyen koşulları altında üretilmemiş vahşi av eti veya domuz eti tüketen kişilerde ortaya çıkabilir.
  • t.spiralis ilk kez 1835 yılında bir tıp öğrencisinin kadavrayı diseke etmesi sırasında saptanmıştır. avrupa birliğinde yıllık yaklaşık 200 milyon kasaplık domuzun trişin muayenesi için yapılan masrafın 570 milyon dolar,abd'de sağlık koruma çerçevesinde yapılan dondurma,pişirme,kürleme gib işlemler de dahil olmak üzere harcamaların tahminen 1 milyar dolar civarında olduğu bildirilmektedir.
  • insanı hem ara konak hem de son konak olarak kullanan parazitler:

    1- trichinella spiralis

    2- taenia solium

    3- hymenolepis nana'dırlar.
  • trichinella spiralis'de kas tutulumuna bağlı belirgin kas ağrısı ve eosinofili görülür. ve periorbital ödem de görülür.

    trichinella spiralis'de vaskülite bağlı splinter hemoraji gelişir.
hesabın var mı? giriş yap