• 17" ve buyuk monitorlerde ekranda 2 adet cizgi bulunan monitor tupu cinsi
  • monitör ekranı üzerinde gördüğünüz görüntü, katot ışın tüpünde (crt) bulunan elektron tabancası tarafından oluşturulan 3 elektron ışın demeti arasındaki temas sonucu oluşmaktadır. bu görüntü ön camın iç kısmında bulunan fosfor çubukları üzerindeki bir tabakadır. işın demetlerinin etkisi sonucu fosfor ışık yayar ve görüntünün anlık bir parçasını oluşturur. görüntü, elektron demetlerinin çok kısa bir süre içinde ekranı soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru satır satır süpürmesi sonucu oluşturulur.

    fosfor tabakası, görüntüdeki renkleri de oluşturmaktadır. elektron demetlerinden biri renkli bir fosfor çubuğuna çarptığında uygun rengin ışığı yollanır. renklerin tamamı kırmızı, yeşil ve mavi (rgb) fosfor çubukları kullanılarak oluşturulur. üç rengin çeşitli yoğunluklarda üst üste bindirilmesiyle spektrumda bulunan tüm renkler oluşturulabilir. elektron demeti doğru fosfora yöneldiğinde elektron tabancası ile fosfor perde arasında bir maske oluşur.trinitron monitörlerde bu teknoloji "aperture grille" olarak bilinmektedir.

    trinitron monitörler benzersiz parlaklıklarını ışın demeti akış kontrol sistemlerine borçludur. trinitron, daha fazla elektron demetinin geçmesi ve böylece daha fazla fosfor çubuğunun aydınlatılabilmesi için son derece ince ve kesiksiz yarıklar kullanır (super-fine-pitch aperture grille). bu etkili ve tam olarak düzenlenmiş elektron demetleri, ekrana daha fazla ışığın ulaşmasını sağlayan çok iyi bir pitch -bir çubuğun ortasından sonraki çubuğa olan uzaklık- ile birlikte mükemmel görüntüler oluşturur. böylelikle ekranda canlı, keskin ve temiz bir görüntü oluşur.
    geleneksel shadow mask sistemi ışın demetinin etkisinin, parlaklığın ve berraklığın azalmasına yol açan, üzerinde küçük delikler bulunan metal bir levha kullanır.

    shadow mask sistemi trinitron teknolojisine göre ekrana daha az ışığın ulaşmasına izin verir. trinitron teknolojisinde ışın demetlerinin gücü ve parlaklığı çok daha iyi olduğundan, monitörün ön panelinde daha koyu bir cam kullanılabilir, bu da çok daha net görüntüler için süper bir kontrast sağlar.
  • sony’nin 1968 yılında geliştirdiği teknoloji… ilk zamanlar sadece televizyon tüpleri için kullanılan bu teknoloji, 1980 senesinden itibaren bilgisayar monitörlerinde de kullanılmaya başlanmıştır.trinitron teknolojisi; görüntüde daha iyi bir parlaklık ve daha iyi bir kontrastı beraberinde getirir.sony nin yanı sıra mitsubishi de trinitron teknolojisini kullanan tüpler* üretmektedir.
  • 80'li yıllarda sony'nin bu özelliği taşıyan televizyonlarının sağ köşesinde, yan yana 3 adet farklı renkte küçük yuvarlak bulunurdu. trinitron teknolojisini vurgulayan bu logo sonradan kullanılmadı, ancak trinitron teknolojisi terkedildi mi bilmem...
  • 40 yıllık üretimin ardından 3 mart 2008'de resmen sona erdirilen teknoloji.
  • bi üst versiyonu çıkmış bunun (bkz: quattron)
  • evlenmeye karar verip iş eşya almaya geldiğinde o zamanlar lcd ve plazma tv ler hayvan gibi pahalı olduğundan sony'nin son çıkardığı trinitron televizyonunu almıştık. o zamanlar "aman biraz idare ederiz sonra alırız bir lcd" diyorduk. ancak geçen yıllar içinde gördük ki bizim koca kıçlı televizyonumuz, ses ve görüntü açısından incecik, zarif lcd televizyonların büyük bir bölümüne nal toplatıyormuş. borç bitsin yenisini alırız diye hor gördüğümüz televizyonumuzun artık kıymetini anlamış bulunmaktayız. işte böyle de insanı şaşırtan ve utandıran bir teknoloji harikasıdır.
  • sony tarafından üretilmiş 20-30 yıl servis yüzü görmemesiyle ünlenmiş efsanevi televizyon modeli. ağır rekabet şartlarından artık böyle kaliteli elektronik ürün yapamıyor kimse sony de dahil buna.
  • 1987 model bir tanesini 2-3 ay önce perte çıkarmak zorunda kaldığım sony efsanesi.

    atarken gözlerim dolmuştu. çocukluğumun gençliğimin bütün televizyon-video maceralarım o televizyonda geçmişti çünkü.

    benim çocukluğumda babam almıştı, hala ikinci televizyon olarak kullanıyordum evde. zamanına göre çok ileri bir aletmiş, aldığımızda arkasındaki garip girişi çözememişti babam, scart olduğunu ben çok sonradan anladım tabi...

    tüpü hala çalışıyordu ama kendi kendine kapanmaya başlamıştı, kartının değişmesi lazım dediler, tanıdık bir televizyon tamircisi dostumuz çıkma kart aradı, 1 ay falan bekledim belki bulunur diye, bulamadılar, attım mecburen.

    25 senedir tık demeden çalışıyordu.
  • ekranda, açık ton renklerde bariz bi şekilde farkedilen iki adet -yukarı ve aşağıda- ince yatay çizgiler bulunduran teknoloji. profesyonel kullanım için iyi özellikler barındırabilir ama günlük kullanım için pek uygun değil. 30 yıl nasıl kullanılmış, insan gerçekten hayret ediyor.
hesabın var mı? giriş yap