• 1679 yılından beri üretilen, şekerli, kanımca dünyanın en güzel birasıdır.
  • malt, buğday ve yulaftan yapılan bir belçika birası. ale tipi olup açık renklidir. alkol oranı %8.4. tat olarak duvele benziyor.
    1679'dan beri üretiliyor demek biraz abartı olur, ama üreten firma 1679'dan beri kullanılan bir tarife dayanarak ürettiğini iddia ediyor en azından. ticari olarak üretimine 1996'da başlanmış.
  • ratebeer.com'da 100 çekmiş, dolayısıyla kalitesi tartışılamayacak olan, %8,4 alkol oranına sahip (ülkemizdeki vergilendirme alkol miktarıyla doğru orantılıyken) bir birayı 11tl'ye içebilmek gayet mutluluk verici.. neticede 10tl'ye de şarap varken, en az 200tl'ye iyisini içebiliyorsak en ucuzunu 5tl'ye içebildiğimiz biranın (ona da bira deniliyorsa) iyisini 11tl'ye içebilmek lüksü ucuza satın almaktır, kim ne derse desin... her türlü fiyatını hak eden, hatta çok fazlasını veren bir bira! endüstriyel biralardan (efes, heineken vb.) 1-2tl pahalı olmasını beklemek haksızlıktır ve komiktir, zira bu biralar gerçekten çok kısıtlı miktarlarda üretiliyor ve üretiminden fazla tüketim talebi bulunuyor,, 3-5 kuruş fazla vermeye razı olmayanlar da iyi bira içmesin, endüstriyel biralara yönelsin... belçika'nın en özel biralarından biri olmasına rağmen bira fakiri ülkemizde de bulunabiliyor olması ise ayrı bir olay...
  • bir birada iki ayrı biranın izlerini yakalayabiliyorsanız ne mutlu o biraya ve onu yapan bira ustasına!!! sizin bu söylediğiniz tripel karmeliet’in ne kadar kompleks bir yapıya sahip olduğunun kanıtıdır. tripel karmeliet kendisi gibi üst seviyedeki iki biranın da karakterini dengeli bir şekilde aynı anda verebilen bir bira olarak arzu ettiğimiz kompleks aromatik özellikleri barındırmakta. söylediğiniz doğrudur; tripel’de malt olarak buğday da olduğundan hoegaarden izleri görebilirsiniz çünkü hoegaarden bir belçika beyaz buğday (witbier) birasıdır, tripel’de bir duvel izleri görebilirsiniz çünkü yüksek alkolü ve genellikle belçikalıların kullandığı kendine has mayaları sayesinde belçika strong ale karakterine de sahiptir. öte yandan, bu seviyedeki biralar için görecelilik kavramı, diğer bir deyişle damak zevki çok daha ön plandadır. şu bira daha sıra dışı demek bu seviyedeki diğer bira için verilen emeğe saygısızlık olur. bu sadece sizin yorumunuzdur ve damak tadınıza saygı duyulması gerekir, ama ne kwak tripel karmeliet’ten ne de tripel karmeliet kwak’tan daha sıra dışıdır diyemeyiz çünkü ikisi de fazlasıyla sıra dışı ve tüm dünyada saygı duyulan biralardır. bira uzmanı, bira ustası, hepsini geçtim ölmeden önce tadılması gereken 1000 biranın neredeyse hepsini kritik yaparak tatmış birisi olarak da bana göre tripel karmeliet daha kompleks biradır ve içerken bana daha fazla keyif verir ama bu keyif tamamen bana ait bir göreceliliktir. bu arada bu iki bira da belçika’da aynı üreticinin elinden çıkmakta olduğunu da belirtmek isterim ;)
  • kendisini türkiye'de 12.5 tl'ye almak lüksü ucuza satın almak değil, birazcık kazıklanmaktır. neden mi? evet ülkemizde fiyatlandırma alkol oranıyla doğru orantılı olarak yapılmaktadır. peki bu argümana bağlı kalırsak, neden duvel (%8.5 alkol oranı) 7.60 tl iken tripel karmeliet (%8.4) 12.50 tl'dir? aradaki 5 tl'lik fark sadece "yea duvel'i efes getiriyor toplu alıyordur" denerek açıklanamaz. iki biranın avrupa'daki satış fiyatları da birbirine çok yakınken (linkler aşağıda, bakılsın bir zahmet) kimse 12.50 tl'yi görünce ürkme, aslında ucuza içiyorsun da farkında değilsin demesin. çocuk yok karşınızda. bir de şöyle bir durum daha var, tripel karmeliet içmek isteyenler endüstriyel biraların fiyatının üzerine 3-5 kuruş koyunca alamıyor bu biraları. tuborg ortalama 4.25, efes de o civarda. 8 lira eşit değildir 3-5 kuruş.

    hem duvel, hem de endüstriyel biralarla arasındaki fiyat farkını anlamak için ve birazcık ayakları yere basan bir yorum yapabilmek için (fiyat konusunda) bira uzmanı ya da bira bilmemnesi olmak değil, ilkokul seviyesinde matematik bilgisine ve biraz da muhakeme yeteneğine sahip olmak yeterlidir. o yüzden siz siz olun, size bu fiyatı makul görmeniz, hatta sevinmeniz gerektiğini dayatanlara değil, kendi mantığınıza kulak verin, çünkü nesnel veriler yalan söylemez! değil mi?

    duvel: 2.40€ - 2.50€

    http://www.thebelgianbeershop.com/…s/en-us/p52.html

    http://belgiuminabox.com/…vel-033l-move-to-ale.html

    tripel karmeliet: 2.80€ - 2.90€

    http://belgiuminabox.com/…armeliet-tripel-033l.html

    http://www.thebelgianbeershop.com/…tripel_beer.html
  • olgun ve aromalı bir bira diye tanımlayablirim. bundan sonra bavariayı tattığımda çok daha sade geldi. sonrasında çok sevdiğim bomontiyi denediğimde ise su içiyormuş gibi hissettim.
  • cuma günü beşiktaş'ta kuka cafe'de türkiye'de ilk kez bulma şansi yakaladığım muhteşem bira. mutlaka özel bardağında servis edilmeli, içindeki yulaf ve buğdaydan dolayı çok güzel köpürüyor ve bu bardak biranın yoğun köpüğü için yeterli bir alan sunuyor. fiyatı 16tl idi, yanlış hatırlamıyorsam diğer belçikalı biralardan duvel ve leffe 14tl, kasteel de
    15 liraydı. ben fiyatında bir anormallik göremedim, muadillerinden 1-2lira fazlalığın karşılığını damak tadınızda zaten çok fazlasıyla alıyorsunuz.
    birkaç açgözlü tekel 12,5liraya satıyorsa oradan alışveriş edilmez daha ucuz yerlerden alınır olur biter, böylece kimse kazıklanmadan mutlu olur, kavga etmeye gerek yok. bu arada konuştuğum birkaç tekel bayi efes tuborg gibi
    firmaların bayilere çok düşük karlar sağlamasından ve fiyatları kontrol ettiğinden bahsetmişti. demek ki bunlardan bağımsız gelen ithal biralar için serbest piyasa koşulları daha fazla işliyor ve tekel bayileri kafalarına göre fiyat koyup tek biradan güzel kar elde ediyorlar. burada tripel'e pahalı demek yerine duvel için ucuz demenin daha doğru olacağını düşünüyorum, zira sıradan bir lager olan %5 alkollü heineken bile 7,5tl iken
    %8,5'lük duvel'in 8,5tl olması onun ucuz fiyattan konumlandırıldığının kanıtıdır bana göre.

    bu detaylara fazla takılmayalım ve ülkemize gelen bugüzel biraların tadını çıkaralım..
  • kolayca icilebilen, tadi guzel, eglencesi garantili bira.
  • şişesinde "a blond, robust, smooth and fruity 3-grain top fermented beer" ibaresi ile tanımlanmaktadır. hakikaten de aromatik, içimi kolay, meyvemsi bir biradır. efes'in 6, tuborg gold'un 8 puan aldığı ratebeer'da, 99 puan aldığı göz önünde bulundurulursa, tadının güzel olmasının garantisi vardır diye düşünüyorum.
    altı oldukça şişkin, büyük şarap bardaklarını andıran özel bardağı ile servis edilmelidir keza.
  • söylemeye gerek var mı bilmiyorum ama mutlaka bardaktan içilmesi gereken biradır.
hesabın var mı? giriş yap