• bir önceki entrymde (#48857327) ayıp etmişim, özür diliyorum.

    aslında troll başlığı zannetmiştim ama başlığı açan arkadaş gayet ciddi sanırım.

    oturdum araştırdım.

    bunlara gemicik demenin mantıklı olmadığı baştan belliydi de, ne oldukları güzel soru aslında.
    tahminim ya fotografik kusurlar olduğu veya ortalıkta dolanan meteorlar olduğuydu.

    fotoğraf 1989'da triton'un yanından geçen voyager-2 tarafından çekilmiş. o zamandan beri de triton'un başka yakın çekim fotosu yokmuş. (interstellar falan sallayıp duruyoruz, "yok solucan deliği açarız yok başka galaksiye gider geliriz 2 adım yol, nolacak" falan diye ama çok zavallıyız lan aslinda insanlık olarak. daha güneş sistemimizin gezegenlerini bile doğru dürüst bilmiyoruz, ne başka galaksisi)

    neyse efendim, benim anladığım, bu triton şeysi güneşe en uzak gezegen neptün'ün uydusu olması sebebiyle çok soğukmuş. ancak kayadan ibaret yüzeyinin altında bol miktarda nitrojen bulunduruyormuş. bu nitrojen şeysinin de donma sıcaklığı çok düşük olduğundan, sıvı halde bulunuyormuş. bu biir...

    sonra bu arkadaş, gezegeninden koparak yörüngeye girmiş uyduların çoğunun aksine retrograde dönüyormuş (yani ana gezegeni olan neptün'ün kendi etrafında dönüş yönünün tersine dönüyormuş yörüngede) bunun anlamı da büyük ihtimalle neptün'den koparak oluşmadığı, sonradan neptün'ün çekimine kapılarak yörüngesine girdiği bir cisim olmasıymış. ne alaka? şu alaka... bu gibi cisimlerin yörüngelerinin oldukça eliptik olmaları beklenirmiş (sonradan çekime yakalan bir cismin yörüngesinin dairesel olması çok büyük tesadüf olur) ama bu arkadaşın yörüngesi oldukça daireselmiş. ayrıca triton'un kendi etrafında dönüşü de neptün çevresinde dönüşü ile aynı hızda imiş (yani dünya ve ayda olduğu gibi, neptünden bakınca triton'un hep aynı yüzünü görebiliyormuşsunuz) bunun sebebi tidal locking denilen hadise. yani kısacası bu triton uydusu uzun süre boyunca med-cezir kuvvetlerine maruz kalmış ve yörüngesi daireselleşene ve neptün'e kilitlenene kadar neptünün çekim kuvveti tarafından baya işkence görmüş, ordan burdan bi çekilmiş bi itilmiş lastik top gibin. öyle olunca da içinde bu sıkıştırma ve çekiştirmeler dolayısıyla ve sürtünme etkisiyle içten içe ısınırmış.

    bu azıcık ısınma da sıvı haldeki nitrojenin bi kısmını gaz haline geçirmeye yeterliymiş ve bu gazlar, kaya olan yüzeydeki ufak çatlaklardan deliklerden, kopardığı kaya parçalarıyla birlikte gayzer şeklinde püskürürmüş dışarıya. yani bi nevi nitrojen kaplıcası gibi. ama fışkırma derken öyle böyle değil, yüzeyden 8 km uzaklığa fışkıranları varmış (yolcu uçaklarının uçuş yüksekliği kadar yaklaşık).

    işte sanıyorum resimde görülen o zımbırtılar da bu triton'un gayzerleri dedikleri fışkırtmalar oluyor.

    yani şu aşağıdakilerden öyle anladım ben, çok da anladığım bişey diil, yanlışım varsa affola:

    http://beyondearthlyskies.blogspot.no/…geysers.html
    http://www.thunderbolts.info/…0622tritongeysers.htm
    http://voyager.jpl.nasa.gov/…ce/neptune_triton.html
    http://www.fvalk.com/…ges/space/neptune/triton1.gif
hesabın var mı? giriş yap