• reuters'a son dakika olarak düşen haber. yunan kaynaklarına sızdırılmıştı 2 gün önce ama güvenilmemişti.

    40 adeti yeni, 80 adeti eldeki f-16ları modernize etme olarak, 120 adet f-16 block 70 istenmiş. yaklaşık 10 milyar dolar tutacakmış. (bu kadar tutmaz diyenler de var, resmi istek mektubu gelince görürüz tahmini rakamı) büyük ihtimalle kongreden veto yer tabi.

    parası ödenen f-35'lerin ne kendisi verilmiş ne ödenen parası iade edilmişken, f-35'lerin iptaline neden olan s-400'lerin daha da ambargo yeriz korkusuna kutusunu dahi açamıyorken üstüne gidip hiç utanmadan f-16 istemek için baya midesiz olmak gerekir sanırım.

    ha f-16v (bkz: #111767711) kötü uçak mıdır? tabi ki değildir, keşke alabilsek. yoksa bu 18 milyar yıllık devlet aklı gidip rus hurdası alır döner.

    kaynak:

    https://www.reuters.com/…-force-sources-2021-10-07/
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58838701
    https://twitter.com/…ydc/status/1446248382708817920
  • cumhuriyet tarihinin en ahmakça hareketi olabilir doğruysa, adam senin hakkın olan uçakları ödeme yapılmasına rağmen vermemiş sen gidip daha eski modellerden almak için herife teklif veriyorsun.
  • bu gerçekse daha saçma bir şey olamaz. resmen rüşvet alışverişi.
    gerçek değildir diye yazmıyorum uzun uzun. gerçekse ekleme yaparım
  • amerika'nın en büyük kazığı diyen var. güldürdün saf çocuk.
    bu ne amerika'nın türkiye'ye attığı en büyük kazık ne de türkiye'nin yaptığı en yanlış hareket.

    amerika modern türkiye cumhuriyetinin katilidir. henüz cumhuriyet bebeklik döneminde iken onu öldürmüştür. milyonlarca bebeğin geleceğini öldürmüştür. bir nevi devasa büyüklükte bebek katili bir ülkedir.
    türkiye'yi dünya arenasında defalarca küçük düşürmüştür.
    *halkın aydınlanmasının en büyük desteği olan köy enstitülerini kapattırmış,
    *uçak, otomobil gibi yüksek teknoloji ürünü sanayi üretimini engellemiş,
    *üretim toplumundan tüketim toplumuna çevirmiş,
    *darbeler yapıp halkı birbirine düşürmüş,
    *en seçkin askeri birliğinin kafasına çuval geçirip rezil etmiş,
    *terör örgütleri aracılığı ile gelişimini engellemiş,
    *ülkenin en büyük sırlarının olduğu kozmik odaya sızmış ve sırları ifşa etmiştir.

    bunlar ne ilk ne de son olacaktır. amerika türkiye cumhuriyetinin en büyük düşmanı olması gerekirken sanki bunların hiçbirini yapan amerika değilmiş gibi hala kapısında yatıyoruz.

    şimdi kalkıp10 milyar dolarlık eski jet anlaşması yapmak devede kulak kalır. buna gelene kadar sorulması gereken onlarca hesap var. ancak bu ülkede bu hesabı soracak olan götü o koltuğa oturtmazlar.

    edit: gece uyku sersemi ile yapılan imla hataları.
  • s-400 inadı sonucu türkiye'ye uygulanacak daha geniş kapsamlı yaptırımlar neticesinde tehlikeye girecek sipariştir.

    yeni blok f-16'lar hala iş görecek uçaklar. anladığım kadarıyla dış siyasetini popülist politikalara kurban eden reaksiyoner haydut devlete dönüşen türkiye, f-35 alt yüklenicisi olarak kaptırdığı parayı uçağa çevirip almak istiyor. bu gidişle ege'deki itdalaşları yunanistan'ın aldığı uçaklar düşünüldüğünde daha çetin geçecek gibi görünüyor. elimizdekilerin ömrü (metal yorgunluğunu) var ve yeni taktik gereksinimler nedniyle bağzı aksamların değiştirilmesi veya yükseltilmesi gerekiyor. nato standartlarının geçerli olduğu bir orduyu ha deyince varşova standardına getirmek öyle kolay bir iş değil. uyum süreci bir yana maliyeti var bu işin. askeri eğitim altyapısı, yer bakım destek, lojistik hizmetleri vs, hunlar uzun dönemi kapsayacak değişimler.

    milli uçak yapacağıdık sonra. yahu damada söyleyiver, hemen o ayarda bir uçak yapsın adgsad. meydanlarda sıkmaya gelince bol palavra var. teknofeste maket olmaktan öteye gidemez. biz bir dönem sıfır hata (f-16 üteten)üretimle üst standartlarda üretim yapan ülkelerden biriydik hatta. şimdi almaya niyetlendik. böyle enayiyi zütmesi de tatlı olur.

    gelelim hep bunlar amariganın işi mevzusuna; abd türkiye'yi gömüyor da rusya göklere mi çıkartıyor? bırakın bu avar / periçek tipi ulusalcı paranoyasını. türkiye bu durumlara kendi ayağı ile felip düştü. ya akılsızlık sonuçta bu durumlara getirir. bırak f-16'yı sana roketini, üretemediğin mühimmatı vermezler. orada burada atar yap, ahkam kes...

    ek not: s-400'e kaptırılan paralar, f-35'e kaptırılan para kadar pek gündem konusu olmuyor.

    edit: link

    https://usmnbs.wordpress.com/…ghtning-ii-2/#more-80

    https://usmnbs.wordpress.com/…3/f-16-savasan-sahin/
  • simdi abd dusunsun.

    f16 blok 70 verse bi turlu, vermese bi turlu :)

    patriot vermeyince s400 aldigimizi gordu, f16 da vermezse herhalde baska cozum aranacaginin artik somut olarak farkinda.

    e ucaklari verirse blok 70'lerin elektronik harp kabiliyetleri pek guzel, bir de ek yakit tanklari var, daha uzun gorev menziline sahip, f35 gibi alis falan derdi yok, turk ordusunun daha asina oldugu bir ucak, hatta uzerinde calisip modernizasyon/gelistirme projeleri bile yapabilecegi bir ucak. yani "f35 vermedikleri turklere f16 blok 70 vermek" daha tehlikeli belki de.

    cok guzel bir hamle.
  • f-16 yerine keşke f-15 isteseydik, uzun süre bizi idare ederdi. ayrıca bilmeyenler kesinlikle f-15 e bakmalı.

    edit: noktalama
  • koyun seçmen hâlâ reis, abd'yi elinde oynatıyor sansın.

    adam sultan abdülhamidçilik oynayacak diye rusya'dan s-400 aldık ve hangarda çürümeye terk ettik.

    buna rağmen rus ordusunun suriye'de askerlerimizi şehit etmesine ve kırım'da bizi üstü kapalı olarak tehdit etmesine karşı koyamadık.

    sırf bu ahmakça dış politika yüzünden yunanistan'ın ve ypg'nin elini güçlendirdik.

    abd ile de lüzumsuz yere papaz olduk. parasını verdiğimiz modern savaş uçaklarını teslim etmediler.

    bir dünya ekonomik ve siyasi sorun yaşadık ve hâlâ da yaşıyoruz.

    aslında her şey "monşerler, dinozorlar" denerek hariciye kadrolarından uzaklaştırılan ve liyakate önem vermeden iş bilmez diplomatları sefaretlere doldurarak başladı.

    israil düşmanlığı, deneyimli diplomatların uzaklaştırılması, partizanlık, kendini sultan hamid sanan bir adam ve ona mutlak şekilde biat eden güruh sayesinde, geldiğimiz nokta işte budur.

    ne isa'ya, ne de musa'ya yaranabildik.

    milyarlarca dolar da buhar oldu gitti.

    üstelik bu ekonomik kriz ortasında.

    gerçekten tarihimizde bu kadar basiretsiz bir devlet yönetimi, eşine çok az rastlanacak bir olay.
  • mantıklı alışveriş. halen modernize edilen ve üretim sırası uzun olan 35 beklemektense f16 almak iyidir.

    ayrıca f16 satın alınınca eski model olmuyor. f16 sürekli üretilen ve geliştirilen bir savaş uçağı.
  • abd'yi biraz olsun tanıyorsak, mevcut iktidar görevde olduğu müddetçe bu talebi olumlu karşılamaz, zaten iki seneye kadar, ilk genel seçimle birlikte türkiye'de iktidar değişikliği bekleniyor; ardından yeni iktidarın s-400 ve rusya ile olan ilişkiler konusundaki tutumuna bakar, bu konularda kendince geri adım görürse, bu uçakları bize az az, zamana yayarak vermeyi kabul eder. f-35'ler ise belki bir beş sene sonra konuşulmaya tekrar başlanır.

    mmu'nun envantere giriş tarihi en erken 2029; bunun üzerine hata payı, mutad gecikme tarihlerini eklesen, türkiye'nin elinde 15 yıla yakın süre daha eskimiş f-16'ların yerine kullanabileceğin uçağı yok; f-35'lerin verilmeyeceği anlaşılınca kamuoyunda alternatif batı bloğu üretimi diğer uçakların alımı konuşuldu, demek ki böyle bir alımdan da vazgeçildi, dönüldü dolaşıldı, her şeyini çok iyi biliyoruz ve bir çok parçasını yerli olarak ürettiğimiz için yine f-16'nın yeni modelinde karar kılındı; bunun da üreticisi yine abd; doğal olarak koca bir uçak filosunu rus yapımı yeni uçaklar ile kuramayacağımız için, abd'ye bu alanda blöf yapsan bile kimse bunu yemez; buyrun gidin kendinize mig 21 alın, ben de şu caatsa yaptırımlarını daha ağır bir şekilde tekrar uygulamaya koyayım derler adama.

    allah kimseyi, atar gider yaptığın adamın kapında ilenmek zorunda bırakmasın; ülkecek geldiğimiz şu hale bak.
hesabın var mı? giriş yap