• doğru olandır.

    her hastalığın ilacı birbirinden farklıdır. her insanın öncelikleri birbirinden farklıdır. her toplumun ihtiyaç ve kavrama biçimi de birbirinden farklıdır.

    doğrusu bu ülkenin akademisyenine güvenmek, bu ülkenin öğretmenine danışmak, öğrencisine velisine söz hakkı vermek,ama çoğulcu ve hakkaniyetli bir şekilde çalışmak. taklit etmek değil doğru olan. bir adamın kalkıp "bunu değiştirelim" dediğinde apar topar değiştirilmesi değil olay. konuşmaya hakkı olanın, bu ülkeyi tanıyan eğitim bilimcinin, sosyoloğun, öğretmenin vs. bunların sistemini getirmek asıl mesele.

    finlandiya nın eğitim sistemini uygulamak başarı getirmez. finlandiye gibi özgün bir eğitim sistemi inşa edebilmek başarı getirir.
  • ülke nüfusu ve buna bağlı olarak öğrenci sayısı, okul sayısı, okulların teknik ve yapısal donanımları, öğretmenlerin kalitesi ve sosyo-ekonomik durumları, veliler kıyaslanırsa kopyalanmasın daha iyi.
  • baştakiler iyi olan hangi örneği aldı ki bunu alsın.işlerine gelen sadece yasakçı gelişmeleri sağdan soldan kopyalar.
  • eyyyyyyyyyyyyyyy finlandiya.iyi bir eğitim sisteminin nasıl olacağını sizden öğrenecek değiliz.
    eyyyyyyyyyyyyyyy finlandiya eğitim sistemini övenler. siz de yerli ve milli değilsiniz.
    ....
    eyyyyyyyyyyyyyyy le başlayan birsürü atarlı cümle işte siz tamamlayın gerisini.

    edit : imla.
  • finladiya'daki eğitim sisteminin bize uymamasından dolayıdır. en basit bir şeyi araştırmayan türkler mi kendini geliştirecek?

    bildiğim kadarıyla çinliler finlandiya'yı geçti. hatta finlandiya 4. sırada.
  • türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde ellisinin 25 yaşın altında olduğunu öğrendiğimden beri öğretim sistemi nasıl iyileştirilebilir diye sormayı bıraktım ben. yüzde elli lan! 25 yaşının altındaki bir kişinin öğrenimini tamamlayamayacağını düşünürsek, -okumayıp çalışsa bile o yaşta profesyonel olabilitesi çok düşük.- şu an sistem mükemmel de olsa 40 milyon insandan, geriye kalan 40 milyona, gerekli öğrenimi verebilecek sayıda insan çıkartabilmek çok zor. tabii ki yapılabilecek en iyi şey yapılmalı ama finlandiya ile karşılaştırmak bu sayılarla biraz eksik kalıyor.

    "bizim genç nüfusumuz var." tarzı bir böbürlenme varya muhterem devlet büyüklerimizde işte o kırk milyon insana ucuz iş gücü olarak bakılırsa gerçekten de çok iyi bi durum. ama o insanları nitelikli yapmaya kalktığınızda durum 'dün yediğin hurmalar bugün g.tünü tırmalar' noktasına evriliyor. neyseki muhterem(!) zatlar ucuz iş gücünü daha yararlı gördükleri için halâ övünebiliyorlar.

    edit: durumu tarımla geçinen bir ailenin kente yerleşmesine de benzetebiliriz.ilk başta 'çocuk=tarlada işçi' gibi kârlı bi denklem varken kentte iş 'veledi zina= masraf'a dönüşüyor.*
  • bir şeyi kopyalamak bile belli bir kaliteyi gerektirdiğinden ve türkiye'yi yönetenlerin o kadarcık kaliteden bile yoksun olduğu gerçeği de aşikar olduğundan hiçbir anlam ifade etmeyen mantıksız durum.

    gel gelelim bu iş kopyala-yapıştır mantığıyla olabilecek bir şey de değil.
  • eğitim sistemi uygulamak öyle fotokopi çekmeye benzemediği için yapılamamıştır. ülkece en iyi bildiğimiz sistem varken elaleme el mi açalım.

    (bkz: kaos sistemi)
  • kopyalayamazsiniz efendim .her ülkenin yapisi farklidir cunku.bunu ekonomiden tutun sagliga sagliktan tutun nufusa nufustan tutun cografyaya kadar.genc nufus fazla iken finlandiya olmak yerine japonya tarzi bir sistem veya guney kore tarzi bir sistem olusturulabilir.ama her seyden once bilinc lazimdir.hicbir siyasetci bunu gundeme getirmeyi gecin boyle calisma olmasina bile izin vermiyor.cunku bu sistem egitim duzeyi yuksek nesiller meydana getirir ve tum curuk siyasetcileri yok eder.anlayaxaginiz orta dogu ulkesi ile avrupa ulkesi arasinda gelip gitmemizin sebebi de bu.asla uyanan nesiller istemez siyaset.insanlarin yeteneklerine gore degerlendirilmesi ulkemizde bu sebepten ziyade bir de genc nufus fazlaligiyla ilgili.egitim camiasinin her kisiye yetismesi zorlasiyor genc nufuslu ulkelerde.ha bu nufusa ragmen denenebilir mi?en azindan sistemin temeli atilabilir.ve bence finlandiya yerine guney kore daha uygun model artik.ha bu arada dogu illerinde bolgesel refah artirilamazsa yine doguda bu sistem tutmaz.ama bati da tutmamasi imkansiz.batidaki dogum oranlari doguya nazaran dusuk zaten .ama dogu illerine sadece guvenlik degil nufus politikasu olarak da el atilmali.neyse efenim bu sistem icin korkusuz acik yurekli siyasetciler lazimdir.ar,edep ve ahlak kavramlarindan kacan degil bunlarla yuzlesen siyasetciler lazimdir.bir gun gormek umuduyla...
  • iyi güzelde bu sistemde imam nasıl yetişiyor? milletin ölüsü yıkanmadan mı kalsın? dindar kindar nesil nasıl yetişecek? başörtüsü edebiyatı nasıl yapılacak? cahil cühelanın oyları nasıl alınacak bunlar yapılmadan bana bir söylermisiniz. onçin bize ters böyle akılla üretilmiş sistemler.
hesabın var mı? giriş yap