• evet sayın sevgili sözlük yazarları ve sevgili gönül dostlarım, bilakis son zamanlarda dikkat ettiğim ve çeşitli sonuçlara vardığım eylemdir. bu başlıkların altına entry girmenin tek sebebi tecrübesizliktir. bu başlıkların altında yazanlar; sinir bozucu, insanları ve hatta insanlığı aşağılayıcı, hakaret içeren cümlelerdir genelde. insanlar ise bu başlıkların altına cevap yazmak isterler çünkü trollün ağzının payını vermek insanın içini bir nebze rahatlatmaktadır. ancak troll başlığın altına girilen entryleri okur mu sanarsınız, onu tek tatmin eden açtığı başlığın ne kadar popüler olduğudur. yeni gelen bizim gibi sözlüğün genç nesilleri bu başlıkların altına yazdıkça yazarlar sonuç olarak bu trollün daha da büyümesine ve güçlenmesine sebebiyet verir*. eğer kişi hızını alamaz ise troll ün nickinin altına da yazmaya başlar. peki sonuç ne olur yine dayak yiyen rocky misali troll güçlenir ve sözlüğün ebesiyle münasebete daha çok girer.
    sonuç olarak demek istediğim; bu başlıkların altına entry giren insanların yüzde 96.4*ü genç nesillerdir. diğer nesiller troll başlığının altına entry girmenin ne kadar anlamsız olduğunu bilir ama söylemezler ki ey genç nesiller troll ile meşk edilmez. sonuç olarak da bu troll büyümekte büyümekte ve hepimizi dövmektedir rocky misali.

    ayrıca; (bkz: rocky), (bkz: troll), (bkz: don t feed the troll)
  • trollerin açtığı rahatsız edici başlıklar, aslında dünyanın herhangi bir köşesinde var olan tek bir insanın düşüncesini bile yansıtsa, altına entry girmek sözlüğün amaçlarından birisidir. yani sözlükte "ekmek" başlığı varsa, sözlüğün amacı, herkesin "ekmek" hakkında bir iki tanım yapması ve dolayısıyla çok sesli bir bilgi kaynağı oluşturulmasıdır. he bu bilgi ekmegin su dökünce ıslanan bir şey olması da olabilir, maya cinsi, pişme süresi de olabilir, yerden alınca tütü tütü yapıp onu kutsamak ile ilgili de olabilir. çünkü insanlar çeşit çeşit, gelenek gelenek, deli delidir.
    şimdi "selpak satan sümüklü piç" başlığı açan bir troll kişisi, "insanları avlamaya çalışıyor, yazanlar da avdır" mantalitesiyle düşünürsek, sözlüğün amacından çıkmış oluruz. çünkü o çocuğa sümüklü piç diyen bir tek o troll değil, binlerce kişidir. ve altına yazılanlar o kişi için değil, diğer tüm böyle düşünenler içindir.
    troll başlıklarının altına entry girmek, diğer başlıkların altına entry girmekten farksızdır. çünkü sokak çocuğuna sümüklü piç demek bir trollün tekelinde değildir. ya da kadınları aşağılamak bu sözlüğün trollerine özgü değil, genel bir sorundur. bu başlıklar genel sorunlara ayna tutmaktadır, altına da sinirlenince otuz bin yazı yazılır. kime ne. he ama "ahaha salak hemen avlandı" mantalitesi, ilkokul mantığından öte gitmiyor, cidden zekası düşük insanlara saygım az, bu kimseyi bağlamaz bir tek beni bağlar ama söyleyeyim dedim. salak insan belli eder kendini hemen. vallahi bak. bir insanın cümlelerinden "herkesin kalıp cümlelerini kullanan insan - kendi beyninde düşünüp fikir üretmiş insan" ayrımlarını yapmak kolaydır.
  • çok sesliliğin sürdürülebilmesi, bazı fikirlerin söylenebilirliğinin kanıtlanması açısından büyük önem taşır. ben hep yaparım, itina ile yaparım, yine olsun, yine yaparım.

    (bkz: anti troll terörü)
  • risklidir.
    (bkz: troll un başa kalması)
  • istisnaları bir kenara bırakarak söylemeliyim ki bir troll'ün açtığı başlığa entry girmek aptalcadır. heyhat, bazı insanların algıları o kadar kapalı ki, ya okuduklarını anlamıyorlar, ya da okumayı bilmiyorlar. şurada birkaç satır yazı yazarak bir şeyleri açıklamaya çalışacağım. bunu ne kendim için yazıyorum, ne de sizin için. gelecekte sözlüğe göz atıp da sözlükte konuşulan konunun bu olduğunu görecek ve şaşıracak, troll başlıklarına cevap yetiştirmenin ne kadar beyhude ve gereksiz bir uğraş olduğunu hala farkedememiş olanlarla dalga geçeceklere not düşüyorum sadece. evet, biz de bir dönem bu tip şeylerle uğraştık falan:

    "troll mertebesine ulaşanlara kimsenin dokunmaması gerektiğinin bilimsel yöntemlere başvurularak anlatıldığı evrim mucizesidir." (bkz: #15857628)
    "troll'un troll oldugunu kabul edip, sozlugun icine sican bu guruhu korumaya alan moderasyon..." (bkz: #15857802)
    "siz bir troll'e bkz'la yanıt verseniz de bkz içermeyen daha uzun bir yanıt yazsanız da bazı moderatörlerin gözünde aynı yerdesiniz."
    "koruması gerekenler tarafından trollerin kucağına itilen bu sözlüğün geldiği yer benim için tam bir hayal kırıklığı." (bkz: #15858184)

    moderasyonun troll'leri korumaya aldığı, troll'lerin hatalarını daha çok tolere ettiği gibi bir inanış mevcut galiba. kesinlikle doğru değil. hatta duyurudaki entry'mden (bkz: #15857129) bu anlamın nasıl çıkarıldığını hala anlayabilmiş değilim. troll'lere bakış açısından bahsedeceksek şahsım adına konuşayım; troll'lerden nefret ediyorum. sözlükte çok kötü butonunu en çok kullanan yazarlardan biri olduğumu düşünüyorum, feeling the blanks ile yarışırım hatta (bkz: #10829005). üşenmeden troll'lerin her entry'sini de tek tek kötülüyorum. yalnız şöyle bir şey var: troll'ler genellikle tanım yapmayı beceren kişiler oluyorlar ve format dahilinde fazla hata yapmıyorlar. bu yüzden kendince yaptığı (bence gerzekçe olan ve genellikle sadece tepki çekmek için yapılan) tespitleri dolayısıyla troll'ün sözlük yazarlığına son verilmesi söz konusu dahi olamaz. sözlüğün ne olduğu/ne olmadığını hatırlamak isteyenler için (bkz: sözlüğün konsept limitleri/#82418). hatta okuduğunu anlamakta zorluk çekenler için bir kez daha vereyim aynı bkz'ı (bkz: #82418). bu yüzden kimse, başka bir yazar için, saçma tespitlerinden dolayı uçmalı deme hakkına sahip değil. ssg'nin dediği gibi, onu yapana kadar daha değerli bir şey üret. sözlüğe bir şey kat. bunu yap. yapmayacaksan troll'ün açtığı başlığa girip ona ayar vermeye kalkışma, çünkü bu, yapabileceğin en zavallıca ve en gerizekalıca şey. üzgünüm ama böyle. biliyorum sözlüğü seviyorsun ve sözlüğün şu an olduğundan daha güzel bir yer olmasını istiyorsun. troll'ün açtığı o aptalca başlığın sözlüğe katacağı bir şey olmadığını düşünüyorsun. haklı olabilirsin de, ama bunun subjektif bir görüş olduğunu unutma. ayrıca troll'ün açtığı o aptalca başlığın sözlüğe katacağı bir şey olmadığını düşünüyorsan neden gidip o başlığa sen de bir şey yazıyorsun? niye kendini tutamıyorsun? neden ben gerizekalıyım diye bağırıyorsun? bunu yapmayın dendiğinde neden moderasyona kızıyorsun? sen o başlığa entry girmesen troll amacına ulaşamayacak, başlık da sol frame'den silinip gidecek (bkz: death walking terror/#15047777). ama hemen aptal ayar bkz'ını döşüyorsun başlığa, sonra senin gibi bir başka salak daha geliyor, sonra bir başkası daha. bir bakıyorsun 40 tane entry girilmiş başlığa. hah, ne ala memleket.

    düşün şimdi: bu başlık, içinde 40 tane entry barındıracak önemde bir başlık mıydı? yoksa sen ve senin gibiler yüzünden mi bu hale geldi? troll o başlığa bir tane entry girdi, senin gibi adamlar 40 tane. hangisi sözlüğe daha çok zarar verdi, troll mü sen mi? troll belki bir gün uçacak, o zaman ne olacak o başlığın hali? sözlüğü asıl çöplüğe çeviren sen ve senin gibilerin saçmalıkları değil miymiş? uçmuş troll'lerden bruker'ın ve death walking terror'ın açtığı başlıklara bir göz at ve anla bu gereğinden uzun yazının sebebini.
  • birsey degismeyecegini hatta troll beylerine prim saglayacagini bile bile zaman zaman yapmaktan kendimizi alikoyamadigimiz bir yanilgidir. "sussam gonul razi degil" diyor insan bazen. rejim yaparken cikolata yemek, sonra deli gibi pisman olmak gibi birseydir. ancak su saatten itibaren troll basliklar benim icin bitmistir, daha entry girmem troll basliga.
  • troll başlıklarına entry giren yazar esra ceyhan seyreden teyzeler gibidir. malum esra ceyhan'ın programına troll diye adlandırabileceğimiz bir sürü medyum, allah diye uçan adam, üfürükçü hoca, bioenerji ile kanserli hasta tedavi eden adam vs vs vs... konuk olur. bu saydığım trollerdeki sahtelikten oradaki bütün seyirci teyzeler esasında farkındadır değil mi sevgili sözlükçü? ama teyzeler eline mikrofonu kaptığında o trolü bir göt edeyim hırsına kapılır ve laf sokuşturmaya çalışır. telefonla arayanlar ağızlarına geleni söylerler falan... gayet yadırganmaması gereken, insani bir davranış.

    aynı sözlükte bir trollün açtığı başlığın çığ gibi büyümesi gibi programın reytingi tavana vurur. troll medyum, troll uçan adam, troll parapsikolojiyle hasta tedavi eden adam... troll hayatından gayet memnundur tabi. zira milyonlarca programı izleyen seyirci arasından illa ki cahil kalmış, kendine inanacak ve kendisine bok atıldığını düşünen potansiyel müşteri bulacaktır.

    esas olay esra ceyhan ve benzerlerinin duruşudur bu trollerin karşısında. sanıyor musunuz ki esra ceyhan'ın veya bir başkasının programın hiti bu kadar yüksekken seyirciye dönüp "izlemeyin kardeşim ilgi göstermeyin" diyeceğini? neden desin ki yahu? program alıyor başını gidiyor bu anlarda.

    ssg esra ceyhan, kimi raikonen arif verimli değilse ve sözlüğün troller ve trolleri ciddiye alıp laf yetiştirenler sayesinde çöplüğe döndüğünü düşünüyorlarsa o troll başlıklarını siler atar, gönderir uzay boşluğuna abicim. bu kadar basit.

    olayı: "izlemeyin, okumayın, cevap vermeyin" kardeşime getirmek moderasyon üzerindeki yükü hafifletmeye çalışmaktan başka birşey olmasa gerek.
hesabın var mı? giriş yap