• 2014 yılında personality and individual differences dergisinde yayımlanan çalışma internet troll'lerinin yüksek karanlık dörtlü (dark tetrad) puanlarına sahip olduğunu ve tipik birer sadist olduklarını ortaya koymuştur.

    öncelikle internet troll'ü nedir (twitter ve ekşi sözlük'ten aşina olsak da tanımımızı yapalım) onun ile başlayalım:

    internet troll'ü bir tartışmaya müdahil olan ve tartışma ortamını bozmak, manipüle etmek ve çarpıtmak için tasarlanmış yorumlar yayınlayan kişidir. yaptıkları paylaşımların kişilerin moralini bozmak ve umutsuzluğa sürüklemekten başka bir amacı yoktur. troll'ler etkileşim almak için yalan söyler ve abartılı bir dil kullanırlar.

    kanadalı araştırmacılar, ne tür kişiliğe sahip insanların tamamen olumsuzluğu yaymak üzere internet troll'lüğü yapacağını merak ettiler ve araştırdır.

    araştırmacılar, 1.200'den fazla kişi ile çevrimiçi yürütülen çalışmada katılımcılara kişilik testleri yapıp, internetteki yorum yapma eğilimlerine dair bir anket doldurmalarını istediler. troll'lüğün, kişilik özelliklerinin karanlık dörtlüsü (dark tetrad) olan psikopati, narsisizm, makyavelizm ve sadizmile ilişkisine dair kanıt aradılar.

    trollük yapmanın en sevdikleri internet aktivitesi olduğunu söyleyenlerin katılımcılar arasında en yüksek dark tetrad puanı sahip olduğunu gördüler. internet ortamında yapılan diğer aktiviteleri sevenlerin sonuçları ile trollüğü sevenlerin arasındaki fark aşağıdaki tabloda açıkça ortaya konmaktadır. görsel

    aratırmada trollük ile dark tetrad arasındaki ilişki çok kuvvetli görüldüğü için makalenin yazarları yazıya şunu belirttiler:

    "sadizm ve gait (internet trollüğünün küresel değerlendirmesi) puanları arasındaki ilişki o kadar güçlüydü ki, çevrimiçi trollerin prototipik (bariz) sadistler olduğu söylenebilir."

    troller sizi kötü hissettirmekten gerçekten zevk alırlar. yazarlardan bir kez daha alıntı yapmak gerekirse "hem troller hem de sadistler başkalarının sıkıntılarına karşı sadistçe bir neşe duyarlar. sadistler sadece eğlenmek isterler... ve internet onların oyun alanıdır!"

    kaynak: psychologytoday.com, 10.1016/j.paid.2014.01.016

    bu burada dursun, buralarda bol bol bkz olarak kullanırız...
  • bizdeki ak versiyonları düşünüldüğünde kısmen uyum sağladığını söyleyebileceğimiz araştırma sonucu.

    yazıda bahsi geçen trolller genel itibariyle manipüle etmekten, bilgiyi bükmekten, gerçeği yozlaştırmaktan orgazma benzer haz alan tipler.

    hatta yazının sahibi yazar başka bir yazısında şu tespiti yapmış: bir şey ne kadar güzel ve doğalsa onu bozmak da o kadar keyiflidir. düşünün 5 yaşındaki bir çocuğun ilk kar heyecanını, ve belki ağabeyi ile ilk kez kardan adam yapmasından duyduğu hazzı, emek harcamış, minicik elleri ile bir şeyler yaratmaya çalışmış, havucu yerleştirmiş, kardan adamın başına da belki kendi beresini çıkarıp takmıştır.. ne kadar olağanüstü bir görüntü değil mi? işte bu noktada troll devreye girer, sinsice elindeki sopasıyla bir kafasına bir koluna karnına derken kardan adamı çocukların gözü önünde yıkar, bir de balgamlı bir tükürük savurup çirkin bir kahkahayla oradan uzaklaşır.

    işte gerçek bilgi dünyası içerisinde troller tam olarak bu örnekte yer alan yıkıcı karakterin rolüne bürünmektedirler. evet narsisizm, sadizm ve psikopatlık ön plandadır. fakat nasıl bir makyavelist tutum vardır orası bir muamma.

    peki ekşiden ve de diğer sosyal medya araçlarından aşina olduğumuz aktrollerin motivasyonu nedir diye soracak olursak (bkz: devlet destekli maaşlı trollük) (bkz: state-sponsored internet propaganda) belki orada makyavelist bir ton yakalayabiliriz.

    zira rejim trolleri (bkz: aktrol) kamuoyu algısını rejimin resmî görüş çizgisine çekmek için sıklıkla dezenformasyon, hakikati itibarsızlaştırma, farklı fikirleri şeytanlaştırma ve bilginin kaynaklarını yozlaştırma gibi araçları kullanarak amaçlarına ulaşmayı denerler. bunun tek örneği türkiye'de değildir tabii ki, türkiye'de -emsal otokrasilere kıyasla- bunun en vasat versiyonu icra edilmektedir ki burada bile liyakat sorunu vardır. neyse.

    rejim destekli maaşlı troller için başlığa konu ruhsal bozukluklar tam geçerli olmasa da kamuoyu algısını yönetmede başarılı oldukları oranda ve güç zehirlenmesinin de etkisiyle rejim muhafızlarını aşama aşama narsisist, sadist ve hatta psikopatlığa evirebileceklerini de gözardı etmememiz gerekiyor.

    yazara ilgili makalenin çevirisini sözlüğe kazandırdığı için teşekkürler.
  • özetle, bir insanın sahip olabileceği en saygı uyandırıcı özelliklere sahiptirler.
    narsist, sadist ve psikopat bir arada, tek tek olsa bile erdem sayılacak özellikler.
  • maaşsız troller için geçerli olan tanımlamadır.

    troll 2 türlü gerçekten.

    1. tür bu işi icat eden, işin pirleri. bunlar aslında tamamen kendi zevkleri için yapıyor bunu. gerçek troller bazen bir amaca da sahip olabilir. özellikle gereksiz ve abartı ciddiyeti, sahteliği, gösterişi, çarpıklığı ortaya dökmek için yapılan trollükler vardır. bir evin damında mastürbasyon yapıp aşağıdan geçenlere fışkırtan ve "siz buna tapıyorsunuz!" diye bağıran diyojen iki milenyum öncesinde yapıyordu bunu.

    2. tür aslında troll bile değil. direkt yalan haber üretme, iftira uydurma makineleri bunlar. kendi zevkleri için değil, başkasını tatmin etmek için çalışan çamur emekçileri.

    2 türün birbiriyle ilgisi yok.
    birinci türü okurken ben keyif bile alırım çoğu zaman. 2. tür maalesef içini burkuyor insanın.

    gerçek troll iş başında
  • aktroller ise mazoşistdir.
  • ötekinin imgesinin yıkımı yolunu seçenleri bulunur.

    çevrenin gözünde kişiyi / stereotipi değersizleştirerek ve hedeflenen partner/ kişi / stereotip ile ayna ilişkisinde; ona kendisinin olmayan negatif yansımasını gönderme yoluyla manipüle etmek, benimsemesini sağlamak, böylece kendine saygısını yitirmesini sağlamaya çalışmak ile birlikte yürütülür.

    narsistik sapkın nüksedici biçimde, fırsat buldukça yerer.

    başkasına negatif tanım giydirerek, kendini "yeniden tanımlama", kendini yeniden sosyal bir konuma sınıflandırma saplantılı bir yetersizlik endişesinin ürünüdür.
hesabın var mı? giriş yap