• yeni baslayanlar icin trollerle bas etme kilavuzu
    1. basim: agustos, 2013

    tanim: son donemlerde eksi sozluk denilen nacizane internet sitesinde yapilan tum ilaclamalara ragmen sayisi hizla artmaya devam eden trollerle etkin bir bicimde bas etmek amaciyla hazirlanmis kilavuzdur.

    1-troll nedir?
    yazar vasfina sahip sozluk forumcusu'dur. kimsenin sevmedigi, ilgi budalasi tiptir. sol menu katilidir.

    2- trollu nasil taniriz?
    eksi sozluk kendi denetim mekanizmasini kendi icinde barindirdigi icin, bir trollu anlamanin en kolay yolu, yazarin trolluk katsayisina (tk) bakmaktir. tk su sekilde hesaplanir:
    tk=(zamaninin otesindeki entryleri / toplam entry sayisi). tk'si 0,75'ten buyuk olan kisi trolldur, gonul rahatligiyla yaftalayabilirsiniz.
    bunun disinda sozluk trollerini sacma sapan, kaynak gotum tespitlerinden, kahvehane sohbeti başlıklarından, en son ortaokulda duyulmus emmeli gommeli ic bayiltan cinsellik temali yazilarindan taniyabilirsiniz. ha bir de eger ki bir basliga baslik sahibi araliklarla entry giriyorsa, basligina ilgi cekmeye calisiyordur, o da trolldur.

    3-trolle nasil bas edilir?
    a- troll butonu: ishal ceneli troller icin yegane yontemdir. adamin yazdiklarini gorup sinir olmazsiniz, basliklarini gormeye devam edersiniz ne yazik ki (su adamlarin actigi basliklari da gormesek tam super olacak)
    b- umursamama metodu: troll butonuyla ayni isleve sahiptir. trollu gormezden gelmek, basliginda eger ki ikinci ya da ucuncu entry bossa o basliga tiklayacak diger yazarlar icin uyari niteliginde don't feed the troll, ilk entrysi olmayan baslik yazmak sozluk normudur. boylelikle trollun asap bozucu basligi sol menuden defolup gider.
    c- trollun angut argumanini curutme metodu: en sevilen yontemdir. trollun kaynak gotum argumaninin dogrusu bulunur. baslik buyuk ihtimalle basiniza kalacaktir ama troll susacaktir.

    eksi sozluk yonetiminin trollerle etkin mucadeleyi halkin iradesine birakmis oldugu bugunlerde (sandik yok ki tepkimizi gosterelim) sozluk yazarlarinin degerli katkilarini ve yardimlarini sozlugumuzun okunabilir kalmasi icin bekliyoruz.
  • bir yazar eger ki basligin troll tarafindan yazildigini tespit etmisse ve gerekli uyariyi yapmissa, o basliga entry yazmamak sozluk normudur. trolle troll olunmaz.
  • hayret kimse yazmamış.
    (bkz: ölü taklidi yapın gider beyler)
  • bugün güzel bir video gördüm.eklemek istedim.köşede bulunsun herkese lazım trollerle nasıl mücade edilir.
  • (bkz: faydalı bir eser)

    not: ben de naçizane kendi yöntemlerimi paylaşayım. benim en çok rahatsız olduğum ve dolayısıyla da en çok defetmeye ihtiyaç duyduğum iki trol grubundan birincisi akp'liler. bunları defetmenin garantili yolu, zamanında fetö ve pkk ile kurdukları sıcak ilişkileri gündeme getirmek. bilhassa da araya resimler eklerseniz oldukça hızlı sonuç alırsınız. ikinci can sıkıcı trol grubu ise gs'liler. bunlar, yüz derilerinin niteliği bakımından defetmesi daha zordur. tabi ki şimdi bahsedeceğim püf noktasını bilmiyorsanız. onlara, "neden mezunu olmadıkları bir okulun takımını tuttuklarını" sorun. tabi ki bazıları biraz karşı koymaya çalışıyor ama gs tüzüğünün üyelik koşulları maddesini kendilerine gösterirseniz bu dirençleri kolayca kırılacaktır. bu arada hayır, resimler bunlara hiç etki etmiyor. dedim ya, yüz derilerinin yapısıyla ilgili bir durum.
  • troll'leri tespit etmek eskiden daha kolaydı. zaman geçtikçe akıllanıp, normal kullanıcı gibi görünmek için daha çok çaba sarf etmeye başladılar. yine de gizleyemedikleri bazı bilgilerden tespit etmek mümkün.

    özellikle twitter'da bir konuyla bilgi bombardımanına başladıkları zaman, paylaşım yapan hesapların açılış tarihlerine bakın. örneğin pandemi ile ilgili yanıltıcı bilgiler paylaşan hesaplara baktığım zaman, özellikle bir kısım hesabın pandeminin ilk aylarında açıldığını ve bu hesapların açılış tarihlerinin birbirlerine yakın olduğunu görmüştüm. genelde konular siyasi olsa da, bu örnekte birileri benim pandeminin çok da önemli olmadığına inanmam için yoğun bir çaba sarf ediyorlardı. ilginç değil mi?

    sözlükte çaylaklık süresi uzun olduğu için hesap açılış tarihini belirlemek daha zor. bu durumda yapılacak şey eski entry'lere bakmak. entry'lerin bir yere kadar normal olduğunu ardından bir zaman atlaması ile troll entry'lerin başladığını göreceksiniz. mesela 2017 yılına kadar normal, 2021 yılından sonra troll. işte o ara boşlukta muhtemelen hesap satılmıştır ve yeni sahipleri tarafından kullanılacağı zamana kadar bekletilmiştir. hatta üslup ve dil kullanımının bile değiştiğini, sürekli belli başlıklara yazılmaya başlandığını da görebilirsiniz.

    giderek akıllandıkları için buna da bir çözüm bulmuşlar. hesabın eski sahibinin yazdıklarını siliyorlar. bu durumda da takipçi sayısına bakıyoruz ve ne görüyoruz, üç - beş entry'si olan adamın yüzlerce takipçisi var. büyük ihtimalle bunlar ya hesabın eski sahibinin takipçileridir ya da troll'ümüzün ekip arkadaşlarıdır.
  • bir entry de ben katkida bulunayim, ekside bari biraz örgütlenelim de sacmasapan gündem basliklari görmeyelim beyler. sosyal medya algoritmalari size en cok etkilesim yapilmis ya da yapilmasi beklenen seyleri gözünüze sokar. bu da streisand etkisinden beri ayni prensiple calisir:

    - birisi cikar bi konuda herkesin kabul etmeyecegi, hatta sadece halkta belli bir kismin dogru sayip baskalarinin yanlis sayacagi bir sey hakkinda yazar, bunun altina dogrudur yanlistir diyen birkac kisi belki olur belki olmaz, sonra troll gelir "bunu savunanlar da maldir, falancalari kudurtmustur, hepsinin mk" diye bir sey yazar. simdi sira, o lafi kendilerine caktigini düsünen insanlardan en atesli olanlarin savunmasina denk gelmistir, onlar da en güzel lafi ben koyucam diye siraya girerler.

    - sosyal medya algoritmasi uyanir, bakar burada kaynayan bi seyler var, bir olusum var, hepinizin gözü önüne sokmaya baslar. ve artik herkes siraya girer, "bence a dogru", "hayir bence b dogru"... bir noktada etkilesim azalmaya basliyorsa diger tarafin trolleri devreye girebilir, orijinal troll devreye girebilir, ya da gercekten kizgin bir taraftar cikip alevi atesleyebilir, sonra onlara tepkide bulunanlar toplasmaya baslar.

    - bu asamada artik maymunlarin savasi baslar, cünkü karsilikli olarak camur* at izi kalsin kampanyasi baslar, bu da zaten o vakte kadar yazmayan ya da kendini tutan insanlarin da barajin kapaklarindan bosanircasina gelmesine yol acar. ortalik iyice curcuna olmustur, artik orijinal kavgayi unutup kendi arasinda küfürlesenler, kavgalari birlestirenler, kavgada en son söylenecek seyi en önce söyleyenler bir araya gelir, cehennemin yeryüzündeki yansimasi bütün sosyal medya algoritmalarini uyarir ve böylece trend olursunuz.

    peki bu is nasil biter dersiniz: sonradan katilan herkes argümanlara üstünkörü bi göz atar, safini belli edercesine bir yorum atar ve sinirli bir sekilde hayatina devam eder. atesli savunucular artik cildirmistir, basliktan basliga, hastagden hashtage gezip o kullaniciyi bitirmeye and icmiscesine ava cikar. orijinal troll mü? o da sosyal medya uzmanidir zaten, yazdigi postun karsiligi olan paranin hesabina gecmesini bekliyordur, ya da icten ice kötücül biridir, dalga gecebilecegi seylerin yeri ve zamani konusunda siniri yoktur.

    bu durumda sunu anlamaniz lazim: bu bir zincir reaksiyonu. yani alevlenmesini ne kadar erken engellerseniz o kadar kolay bas edersiniz, cünkü trolllerin en büyük korkusu sik-len-me-mektir. ölü taklidi yaparsaniz basliklari basina kalir.

    - troll basligi görünce eksiyi verin, kisinin profil sayfasina girin. anlamsiz bir sekilde, akilalmaz bir yazim stili mi var, hep böyle insanlari karistirmaya mi calisiyor, yoksa olan bitene tepki veren düz vatandas mi? ilkiyse mutlaka engelleyin, basliklarini da engelleyin ve su lanet butonun gercekten calismasi icin eksisözlük yönetimine sikayette bulunun.

    - baktiniz artik baslik gündeme girmis. emin olun birileri agzinin payini vermistir, yok ben daha güzel paylarim bu arkadasi diyorsaniz orijinal paylayan arkadasa mesaj atin, basliktaki entry sayisi artmasin, o kisi eklesin sizin bilgilerinizi. o kisiler zaten basligin troll basligi oldugunu kendi entrylerine editleyip koyacaklardir.

    - baktiniz kimse paylamamis ve korkunc bir cehalet büyüyor ve cevap verebileceginizi düsünüyorsunuz, yazin elbette. ama saf tutmak icin iki cümle yazmaniz kimseyi kurtarmayacak, aksine bu cahil basligin görünür olmasina yardimci olacaksiniz. tutun kendinizi, gerekirse mesaj atin, fazladan bilgi vermeye calisanlarin entrylerini güzellestirin. tesekkür edeceklerdir.

    - baktiniz entry yazdiniz ve bir anda yüzlerce entry belirmis. basligi bi bastan itibaren okuyun, yazdiklarinizi bir daha gözden gecirin. ayni seyleri yazdiginizi fark ediyorsaniz entryi silebilirsiniz, hele ki basligin gündemde olma süresi icinde yazilan, fazladan gelmis bir entryseniz gurur yapmayin. oradan gelecek iki like icin ugrasmayin, ben sizi likelarim merak etmeyin.

    böylece troll arkadas da basligi acar, on entry yazilmazsa zaten gündeme giremez, girerse de entry sayisi bekledigi gibi artmiyorsa, detayli ve düsünceli cevaplarla karsi argümanlar gelistirilmisse zaten basliga giren egitimini, donanimini artirarak cikar. ama icerisi persembe pazari gibi "aeaeaeaeoiu sunu savunanlarin da hepsi gerizekalidir hülelehülehey" diye bagiran tiplerle doluysa gecmis olsun, bamboozled arkadaslar. trollün ekmegine yag sürdünüz.
  • ekran görüntüsü almayın veya alıntılamayın. yanıt da vermeyin. şayet bunları yapıp paylaşımın yayılmasına neden olan biri varsa uyarın.

    paylaşımı yapan hesabı engelleyin ve hedef göstermekten şikayet edin. gerekirse sözlüğe mail atın.

    bunun seçim sonucunu etkilemeye yönelik hükümet destekli bir operasyon olduğunu aklınızdan çıkarmayın. anlık tepkiyle iş yapmayın ve 14 mayıs'ta bunları gönderecek olana oy verin.

    işte bu kadar kolay.
  • troll olduğu 2km'den belli olan başlıklara ne kadar kendinizi tutamasanız da(kendimden biliorum) hiç yazmamak ve up olmasını sağlamamak en iyisi. baktınız bir kaç kişi gereken cevabı vermiş basın engeli geçin. aynı şeyin 50 defa yazılması başlığı öne çıkarmaktan başka bir işe yaramaz ki trolün de asıl amacı bu'dur zaten.
hesabın var mı? giriş yap