• son dönemde bir devlet kurumundan çıkmış gördüğüm en güzel servis. çok iyi playlistler, podcastler, sesli kitaplar, eski radyo tiyatroları. bunlar çok iyi bir kullanıcı deneyimiyle uygulama haline çevrilmiş.

    trt'nin elinden siyaseti çekerseniz ne güzel uygulamalar yapılabileceğinin kanıtı adeta. bir diğeri de trtizle bu arada. saçma sapan sansürler olmasa mubi ile kapışacak kalitede. şu vizyonun bbc'den aşağı kalır bir yanı yok.

    spotify gibi bir desktop uygulaması da olsa tadından yenmez. trt'nin bu dijital işlerine bakan ekibe gerçekten teşekkür etmek lazım. koca devletin son dönemdeki en, hatta tek prestijli işi bence.

    web: https://www.trtdinle.com/
    ios: https://apps.apple.com/…ik-sesli-kitap/id1489293379
    android: https://play.google.com/…etails?id=com.trt.trtdinle
    edit: trt 2'yi de unutmamak lazım. şu anki tüm televizyon kanallarının kalite ortalamasını tek başına yükseltiyor.
  • nasıl bu kadar iyi, dolu dolu ve underrated olduğunu anlayamadığım uygulama.

    çoğunluk sesli kitaplardan bahsetmiş. ben daha çok müzik kısmıyla ilgileniyorum. çok ilginç bir arşivi var. böyle amatör gibi ama değil. daha çok bildiğimiz şarkıların, şarkıcıların arasında afyonlu yerel sanatçıların albümleri katıştırılmış gibi. tabii trt'nin yarım asırı aşan arşivinin etkisi de hissediliyor burada.

    trt radyoları zaten efsane ama kategoriler bölümündeki listeler muhteşem. özellikle moduna göre kategorisindeki listeler spotify'ın traş listelerini tokatlar. 90'lar, arşivden, karışık kaset listelerinin kalitesine yaklaşan bir uygulama görmedim deneyimlediklerim arasında.

    ses ve uygulama kalitesine de değinilmeli ayrıca.

    henüz keşfetmediyseniz,
    (bkz: https://www.trtdinle.com/)
  • radyo tiyatroları, artık tercih midir yoksa arşiv mi böyledir bilmem, ekseriyetle türk "yazarların" "eserlerinden" oluşuyor ve bu "yazarlarımız" döne döne 1) ölümüne sözde pastoral, böyle ağanın götünü yala, kuzunun kulağını dişle, ineğin memesini elle konseptli şeyler yazıyolar, bir de 2) ilkokul çocuğunu geçtim, kundaktaki bebenin dahi anlayabileceği doğrudanlık, sıradanlık ve sikkolukla didaktik, güya öğretici ve eğitici, böyle çocuklar duymasın kıvamını dahi aratacak sikkolukta şeyler yazıyorlar.

    bir "oyunda" mesela, bir dede köyden geliyor ve şehri beğenmiyor. tam bir saat boyunca "biz köyde erken kalkarız", "köyde bizim havamız temiz", "köydeki meyve-sebze burada yok", "köyde biz kadın değil eşek sikeriz", "köyde kışın ahırda yatar, ineğin suratıma sıçmasıyla uyanırım" demesini dinliyoruz herifin.

    ya senin elini ayağını sikeyim adam gibi. siktir git köyüne o zaman, piç? sanki alnına silah dayadılar, "şehirde bir ay kalmazsan torununu öldüreceğiz" dediler. siktir git amına koyim, köyüne giden otobüs seferleri durduruldu da kasabada dımdızlak kalmaktan mı korkuyorsun, götveren?

    yok, bir de bunu "ben radyo piyesi yazdım" diye birisi harbiden radyoya götürüyor, radyoda birisi "he la, dinlenir bu" diye harbiden söylüyor, sonra birileri harbiden bunları seslendiriyor, efektlendiriyor, düzenliyor... ya arkadaş, tövbe estağfurullah ya...

    başka bir oyun. köyde üstüne suç atmışlar, bu da dama girmiş çıkmış. kendini hapsettirenleri öldürmeye çalışırken birden bunlar başka birini öldürüyor, bu da suçu üstüne alıyor.

    neden? bilmiyoruz. ne alaka? bilmiyoruz. tamam, tivist yapılır ama bu tivist değil ki? bu bildiğin karakteri 180 derece döndürmece? lan ne ümmetin dünya intergalaktik lideri, ne madem türk'sün göster ürksüncülerin lideri bu kadar döndü. taşak mı geçiyorsun yoksa taşak mı geçiyorsun? taşak geçiyorsan neyse de taşak geçiyorsan külahları değişiriz bak. lan az önce öldürmeye çalıştığı kimsenin suçunu üstüne kim alır? bu kadarına akp'liler bile inanmaz lan. onlar bile inanmaz bak. o 180 derecenin kitabını yazmışlar bile "ne oluyor alümünyum" der.

    daha başka bir oyun. agata kristi ablamdan direkt alınmış. direkt. direkt lan, böyle dümdüz. bak esinlenme değil, kısımları kopyalama filan da değil. direkt kopi peys. sadece isimler türkçe, geri kalan her şey elifi elifine agata'dan. "koskoca" trt'de bir kişi de çıkıp "ya tamam çalıyorsun da dünyada on milyondan fazla kopyası satılmış, kim bilir e-kitabı kaç milyon kere indirilmiş kitabı da çalmazsın amına koyim ya, tuh senin kalıbını sikeyim" dememiş. ve bunu yapan bir kadın. hani erkek olsa daha az şaşırırdım. ya sizin ben kalıbınızı sikeyim ya. agata kristi hikayesini türk yazarın eseri diye sundunuz o ki, ve o türk "yazar" bunu elifi elifine çalarken zerrece utanmadı o ki, cümlenizin kalıbını sikeyim ya.

    daha daha başka bir oyun. yazara göre bir profesörün en iyi öğrencileri tez yazacak konu bulamıyor, profesör de onları araştırmaya çağırıyor. araştırma konusu ne? deprem.

    depremin nesi? ne bileyim ben. türk yazar işte. kim siker yazdığı şeyin mantığı var mı yok mu?

    yetiyor mu? yetmiyor. profesörün en iyi öğrencisi, "deprem konusunda her şey yazıldı ya. biz ne yazacağız" diyor. ya artık yuh ama ya. tamam, bir hikaye yazacaksın ve bir girişe ihtiyacın var da daha bismillah diyemeden şu cümleyi kurarsan "ya sen kimi sikiyorsunuz afedersin" demeyecek miyiz biz de?

    radyo tiyatrosu bambaşka bir yazım tarzı. biraz ondan kendimce bahsedecektim ama daha sonra kendi başlığında yazayım. dediğim/diyeceğim de hani, türk'se eğer dinleyeceğiniz oyunun yazarı, siktir edin. onda dokuz ihtimalle iyi bir iş yapmış olursunuz. ben genelleme yapabilecek kadar dinledim (30+ samples) ve şimdi bıdı bıdı konuşabiliyorum - ama sizin de kendinize bu eziyeti etmenizi tavsiye etmiyorum.
  • trt, kurum olarak elindeki imkanları böyle güzel şeyler için kullandığı sürece, herhangi bir faturada kesilecek "trt payı"na ses çıkarmam, aksine destek olurum.
  • başlığı açan arkadaştan allah razı olsun. spotify bunun çükünü yesin. sesli kitap ve radyo tiyatrosu arşivi efsane olan uygulama.
  • aman yarabbi. spotify üyelik ücreti isteyedursun arka planda çalabilme özelliği, reklam yok, arayüzü şahane. sesli kitap var. ekşi sözlük sayesinde keşfettim bu sabah.
  • malesef telif hakları yüzünden sanatçı şarkı listeleri ve sanatçı & eser arama özelliği kaldırılmış olan çok sevdiğim uygulama. son kaleyi de kaybetmişim gibi. harika bir uygulamaydı. şimdi yalnızca arşivdeki program yayınları aranabiliyor. şarkıları da ancak tür ve temaya göre yapılmış listelerden birinde bulursanız dinleyebiliyorsunuz.
  • uygulamayı iki gün önce indirdim ve ilk neyi dinleyeceğimi şaşırdım. bu kadar çok ve kaliteli içerik beklemiyordum. müzik türlerini sadece türkçe ve yabancı diye değil, zaman tüneli yapıp türlere ve yıllara göre de ayırmaları hoşuma gitti. bir iki müzik listesini dinledim. mutfakta yemek hazırlarken radyo tiyatrosu dinledim. yatağımda uzanıp sesli kitap dinledim. (bkz: la peste) gerçi bütçe olarak kıyaslanamazlar ama spotify'da dinlediğim sesli kitabın bunun yanında çok kalitesiz kaldığını belirtmeliyim. birkaç tane ingilizce kitap da koymuşlar. tabii daha çok olmasını isterim ama bu kadarını da ummuyordum. bir iki belgeseli de gözüme kestirdim. herkese hitap edebilecek bir uygulama olmuş. hem eğlenceli hem bilgi verici buldum, sevdim.
  • muhteşem eşsiz bi uygulama. tahminlerin ötesinde başarılı.

    o kadar iyi ki bana gore spotify onunde diz çöküp tövbe ister.
  • trt podcast uygulaması . muzik çeşitleri,radyo tiyatrosu, türk sanat müziği, tasavvuf müzikleri ve bütün trt radyo programlarının arşivlerine ulaşıp dinleyebilirsiniz . google play uygulaması çıkmış,harika bir hizmet .
hesabın var mı? giriş yap