• "clinton başa gelseydi ortadoğuyu sikertecekti. oysa trump uzlaşmacı anlaşmacı" şeklinde devam etmiş olan bir eski zaman akıl yürütmesi.
  • ilk başta şunu anlamamız lazım aynı ortadoğu'dan mı bahsediyoruz, yani şu bütün kitapların indirilidiği, bütün peygamberlerin gönderildiği ama yine de bin yıllardır kargaşanın, terörün, katliamın eksik olmadığı ortadoğu değil mi? trump mı iyi olacakmış. *
  • "trump gelirse ortadogu'dan cekilecek tamam mi!"

    sadece 76 gun surdu...
  • bizim bir sorunumuz var çok fazla yanılma opsiyonumuz yok bizim çok fazla kelimesini her zaman ile değiştirmemiz gerekiyor. çünkü gerçek anlamda siyasetten anlamayan bir çoğunluğumuz var bunu türkiye seçimlerinde de gördük defalarca, şimdi amerika için yaptığımız yorumlarda da görüyoruz. he baştan söyleyeyim bu entryi yazan kişi asla trump için olumlu tek kelime yazmamıştır hatta kendisinin bütün dünyayı kaosa sürükleyebilecek potansiyelde bilinçsiz hareket edebilecek kapasitede olduğunu söylemiştim. hillary uluslararası alanda bilgi sahibi bir insandı ve bir ülkeye karşı yaptırım uygulamak istese bile bunu halk düzeyine indirmez politik olarak işleri çözmeye çalışırdı çünkü kadının işi bu politika. trump'ın daha geldiği ilk hafta çoğu müslüman ülke halkına karşı aldığı ırkçı tavır bütün dünyada yankı uyandırdı. bir dine ya da ülkeye mensup insanları inançları ya da pasaportundaki bayrak yüzünden ülkene almıyorsan ırkçısındır bunun başka bir açıklaması olamaz. ırkçı politikalar belki 150 yıl önce işe yarayabilir halkın tarafından coşkuyla karşılanabilirdi. hillary orta doğunun amına koyacak diyenlerin yanıldığı en büyük nokta trump'ın ılımlı olduğuna inanmaları. çünkü trump her konuşmasında orta doğu benim ilgi alanıma girmiyor benim için önce ülkem diyordu ama aday olduğu koltuk zimbabwe başkanlık koltuğu değil amerika birleşik devletlerinin koltuğuydu. o koltukta oturacak insanın sadece ülkemin çıkarlarına bakarım deme lüksü maalesef yok çünkü istesen de istemesen de dünyanın en aktif dış politikasını belirlemek zorundasın. şu geldiğimiz durumda trump'ı kötünün iyisi görenler ne kadar yanıldıklarını yavaş yavaş farketmeye başlamışlardır belki ama önümüzde daha çok günler olacak. ben şahsen trump'dan başka hamleler de bekliyorum ve bu hamlelerin hiç birisi profesyonelce, politik düzeyde hazırlanmış hamleler olmayacak. evet belki hillary orta doğu için can sıkıcı bir politika sergileyebilirdi ama ne yaparsa yapsın, backgroundı trump'tan fersah fersah daha bilinçliydi.
  • öyle bir akıl yürütmesidir ki, kişiler abd'nin dış politikasında köklü değişiklikler yapamaz dendiğinde küfür kıyamet savunuluyordu.

    gece abd'nin suriye'yi vurması hadisesinin devamı gelmeyedebilir bu, dış politikada trump'la büyük değişiklik beklentisini beslemez. devletin planı programı bellidir.

    saygılar.
  • usa seçimleri öncesi çevremde bir çok kişinin katıldığı önermeydi.

    dış politika /amerika uzmanı değilim ama nacizane bir kaç görüşüm var .

    - hepimizin bildiği gibi amerika dünyanın süper gücüdür .süper güç olmak kolay değildir .siyasette , oturmuş bir sistem ve istikrar ister .

    -amerika özellikle bu istikrarı 2 . dünya savaşı sonrası süper güçlüğünü ispat etmesi ile beraber kendi içerisinde iyice oturttu .

    - seçilen başkan , ister katolik olsun ister siyahi olsun ister iş adamı ,hatta oyuncu eskisi bile olsa sistem değişmez. sistemlerinin adı ise süper güçcülüktür.

    - iç politikalar başkandan başkana , dönemden döneme değişmesine rağmen dış politikaları aynıdır .süper güç konumunu koruma .

    - trump kaba -sistem dışı biri olmasına rağmen düşündüklerinin sözlerde kalacağı belliydi. hala özellikle dış işlerinde atamaları yapmadı yapamadı . çünkü devlet içersinden gelmiş biri değil .

    -kendi partisinden de olsalar temsilciler meclisinde ve özellikle senatoda sevilen bir adam değil . yakın çevresi de sistem dışı olması nedeniyle saydığım güçler tarafından sistem içine çekilmesi hiç de zor bir durum değil .

    -rusya neredeyse 2. dünya savaşından beri suriye başta olmak üzere baas kökenli arap ülkelerinde oldukça etkili . bu etki demir perde yıkıldıktan sonra bir süre azalmış gibi gözükse de arap baharı ile tekrar artmaya başladı .özellikle suriye tarafında çok arttı .adamların zaten üssü olan bir ülke kolay bırakmazlar .

    amerika demokrasi olarak yutturulsa , savaş kararı için senato kararı gerekse de başkanın deniz kuvvetleri askerleri ile senato kararı olmaksızın operasyon yetkisi vardır . ayrıca amerikan halkı da savaşa çok gönüllü değil . bu tip operasyonları destekleyeceklerdir ama .yani amerika gücünü göstermek için bu tip operasyonları trump zamanında da bol bol yapacaktır. bir afganistan ya da ırak gibi işgalden ziyade bu tip operasyonlar trumpın hem içerde hem dışarda dişini göstermesi için biçilmiş kaftandır .

    kısaca diş gösterme olarak ya da doğrudan etki olarak amerikan sistemi ne kadar aykırı biri olursanız olun sizi başkan olarak içine çeker .
  • yok gari daha neler
  • hala umut var dediğimdir. bana trump'ın alışılagelmiş popülist hamlelerinden biri gibi geliyor. bakınız, obama 2013'de kimyasal goygoyu dönerken hiçbir şey yapmıyordu, emri ben verdim ve 59 füze atıldı gibi. zaten altı çizilerek tek seferlik deniliyor. bu saatten sonra amerika asya-pasifik hedeflerinden vazgeçip ortadoğuyla meşgul olmaz. pentagonu buna motive etmek zor bir kere.
hesabın var mı? giriş yap