• kanında hiv bulunmayan bir insan olarak, bu ilacı kondomla birlikte kullanıyorum.

    hem emniyet kemerini, hem de hava yastığını birlikte kullanırsınız ya, trafik kazası olursa sert bir kafa veya vücut travması sonucu ölmemek için. ben de o mantıkla, hiv pozitif biriyle (farkında olmadan veya bilmeden) yatarım ve kondom yırtılır veya bir aksilik olur riskine karşı truvada'ya 2 yıl önce başladım.

    --- spoiler ---
    ilacın düzenli olarak ve "her zaman kondomla birlikte" kullanılması gerekmektedir.
    --- spoiler ---

    truvada ile ilgili yayınlanmış araştırmalar ve bilimsel çalışmalar var.

    erkeklerle ilişkiye giren erkekler ve trans kadınlar ile yapılan iprex çalışmasına göre hiv bulaşma riskini %42 oranında azaltmıştır. kanlarında ölçülebilecek miktarda tenofovir (ilacın etken maddelerinden birisi) bulunan insanlarda hiv bulaşma riskinin daha az olduğu bulunmuştur; yani ilacı düzenli olarak her gün kullananlarda bulaşma riski daha azdır. https://start.truvada.com/hcp/iprex-study#

    partners prep araştırmasına göre, kenya ve uganda'daki 4758 serolojik olarak uyumsuz (biri hiv negatif biri hiv pozitif) "heteroseksüel" çiftle yapılan araştırmada hiv bulaşma riskini %75 azaltmıştır. kanlarında ölçülebilecek miktarda tenofovir (ilacın etken maddelerinden birisi) bulunan insanlarda hiv bulaşma riskinin daha az olduğu bulunmuştur; yani ilacı düzenli olarak her gün kullananlarda bulaşma riski daha az. 2012'de nejm'de yayınlanan bu makalede ilaca sadakat oranı da gayet yüksek. https://start.truvada.com/hcp/partners-prep-study

    --- spoiler ---
    ilacın düzenli olarak ve "her zaman kondomla birlikte" kullanılması gerekmektedir.
    --- spoiler ---

    nejm'deki 2015 makalesinde "adherence to the drugs were low" diye birkaç yerde geçiyor. bu denekler ilaçları her gün düzenli olarak kullanmamış. kan plazmasında saptanabilir/ölçülebilir seviyede tenofovir bulunanlarda hiv acquisition daha düşük, ama bu bireylerde hiv'e maruz kalma riskinin daha az veya daha çok olup olmadığı da bilinmiyor.

    * * *

    ben truvada'ya başlayalı 2 yıl oldu. amacım, yattığım erkeklerden bana hiv bulaşmaması. önce karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerim yapıldı, her şey yolunda çıktı. sonra birkaç farklı yöntemle (ağızdan orasure'la ve kandaki anti-hiv1 ve anti-hiv2 düzeyleriyle) vücudumda hiv olup olmadığına bakıldı. bu testlerin sonucunda bende hiv olmadığı, peş peşe yapılan bütün testlerde istisnasız olarak çıktı. son 3 senedir bütün testlerimde sonuçlar istediğim gibi geldi. (genellikle ilacı %90 kullandım, yani 30 günde ortalama 27 kez kullandım.)

    hiv pozitifler bu ilacı kullanamıyor, hiv negatif (kanında hiv bulunmayan ve serolojik açıdan pozitife dönüşmemiş bir birey) olmanız gerekiyor. tabii bu süre zarfında benim yattığım erkeklerin hiçbiri (bana söyledikleri kadarıyla) hiv taşıyıcısı değildi. ama asla emin olamayacağımız için, genelde hep kondom kullandım ve öpüşme haricinde sıvı teması da olmadı.

    ilacı kullanıp kullanmama konusu kişinin beyanına bağlı. araştırmalarda yüksek risk grubundaki kişilerin bu ilacı daha düzenli kullandığı da gözleniyor. http://www.aidsmap.com/…-doses-a-week/page/2892435/

    (stribild diye başka bir ilaç daha var ve bu ilaçtaki diğer etken madde, integraz inhibitörü. hiv virüsünün genoma entegre olmasını önleyen elvitegravir, bir de karaciğerde elvitegraviri metabolize eden enzimlerin inhibitörü olan kobisistat var. stribild'in kandaki hiv'i azaltıcı etkisi klinik olarak kanıtlanmış. ben truvada'nın da "koruyucu" etkili olduğunu düşünüyorum. truvada ile ilgili partners study'de serodiscordant couple'lardaki %75 iyi bir oran.)

    gelelim fiyatlara. patentli ilaçlar tuzludur maalesef. korunmanın pahalı bir bedeli de var, iyi bir sigortanız yoksa. (benim iyi bir sigortam var.)

    "türkiye cumhuriyeti sağlık bakanlığı'na bağlı iegm (titck) tarafından 10.02.2015 tarihi itibariyle açıklanan kdv dahil satış fiyatı 728.3 tl'dir." diyor bir internet sitesi. (devlet kalanını ödüyor herhalde, bilmiyorum.) http://www.ilactr.com/ilac/truvada.html

    bu sitede de 821 tl ile 1216 tl telaffuz ediliyor. http://www.farmacep.com/…-tablet-245-mg- -200-mg/kt

    dipnot: dolar kuru 2.65 olmuşken bu fiyatla ne kadar devam edebilirler bilmiyorum. 30'luk kutusu 1.300 dolara satılmaktadır, yani esasen 30 tane truvada hapı yaklaşık 3.445 tl'dir.

    edit: "daha fazla" yerine "daha az" olacaktı, düzelttim.

    editedit: truvada, hiv pozitifler tarafından "tek başına" kullanılamıyor, başka bir ilaçla kombine edilerek kullanılabiliyor. tek başına truvada kullanılırsa hiv pozitifler tarafından, virüs ilaca karşı bağışıklık geliştiriyor. ride'ın uyarısı üzerine ekledim şekerler. :)

    ekleme: yine de karaciğer, böbrek problemleri yaşayanlar olabiliyormuş. kan testleri düzgün çıksa bile, beklenmedik yan etkiler mümkünmüş.
  • son yapılan bir araştırmada %100 etkili olduğu ortaya çıkmış. "o zaman önceki araştırmalar neydi?" diye sorası geliyor insanın ama güzel gelişmeler: https://www.washingtonpost.com/…-percent-effective/
  • hiv negatif insanların da virüsten korunma yöntemi olarak kullanabilmeleri için sağlık sigortası kapsamında ücretsiz teminine hemen imkan tanınması gereken ilaç. bu kadar hayati bir meselede henüz hiçbir adım atılmamış olması tuhaf.
  • fda tarafından bugün itibariyle onaylanmış olan hiv enfeksiyonunu önlemeye yönelik kullanılabilecek ilk ve tek ilaçtır.

    meraklısına: http://blogs.nature.com/…g (news blog - blog posts)
  • (bkz: gilead) ilac firmasi tarafindan uretilen, (bkz: emtriva) (emtricitabine) ve (bkz: viread) (tenofovir disoproxil fumarate) in birlesiminden olusan hiv aids ilaci.
  • türkiye'de tescilli hiv pozitif iseniz devlet güvencesinde ödenen olan ilaçtır. bir nevi ertesi gün hapı gibi hiv'in bulaşma ihtimaline karşı kullanılsa da, asıl kullanım yeri hiv pozitiv bireylerin kanlarındaki virüs miktarını düşürmesi ve belli düzeyde tutmasıdır. tedavide mutlaka eküri hiv ilacı ile kullanılır.
  • amerika birleşik devletleri’nde sağlık yetkilileri bu ilacın kullanımına onay vermiş.
    bu ilaç özellikle hiv taşıyıcısı bir cinsel partneri olan, yüksek risk grubundaki kişiler için önleyici amaçla kullanılabilecek.

    --- spoiler ---

    abd gıda ve ilaç idaresi fda, yayınladığı açıklamada ilacın kapsamlı bir hiv önleme planının parçası olarak, prezervatif kullanımı ve düzenli hiv testi ile birlikte düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

    araştırmalar ilacın hiv’e yakalanma riskini yüzde 73’e varan oranlarda düşürebildiğini gösteriyor.

    bazı sağlık uzmanları ise ilacın tam koruma vadetmediğinin altını çiziyor. bu kesimler ilacın ’yapay bir güvenlik duygusu’ yaratabileceği ve bireyleri daha fazla risk almaya sevkedebileceği uyarısında bulunuyor.

    günde bir doz alınan truvada, zaten bir süredir hiv pozitif hastaların tedavisi için, başka ilaçlarla bir arada kullanılıyordu.

    son karar ise california merkezli gilead sciences şirketinin ürettiği ilacın hiv taşımayan kişilerde ’önleyici’ amaçla reçetelendirilmesine olanak veriyor.

    2010 yılında yapılan bir çalışma truvada’nın sağlıklı eşcinsel erkekler ile hiv pozitif kadınların hiv taşımayan heteroseksüel partnerleri arasında, virüse yakalanma riskini yüzde 44 ile 73 arasında düşürebildiğini göstermişti.

    --- spoiler ---

    http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=11883
  • aids'le ilgili en önemli merci maalesef bu ilacın çözüm olmadığını, tek çarenin hala kondom olduğunu söylemektedir.

    http://www.buzzfeed.com/…are-organization-still-ins

    not: eğer ingilizce'yle sıkıntı yaşayan ve bu haber kendisi için önemli olan varsa vakit ayırıp çevirebilirim.
  • yüzde 78'e varan oranda başarı sağladığı iddia edilen ilaç.

    http://www.sabah.com.tr/…7/13/aidsin-caresi-bulundu
  • korunma amaçlı pek işe yaramadığı büyük bir çalışma olan "voice" ile ortaya çıkmıştır.

    the new england journal of medicine dergisi tarafından yayınlanan özet bir video:
    https://www.youtube.com/watch?v=blu7bovgs8s

    sonuç: antiretroviral ilaç kullanımı tek başına korunma için yeterli değildir.
    bu işin uzmanı olarak bu yönde güçlü bir makale henüz duymadım.
hesabın var mı? giriş yap