• gönderdikleri maile göre şöyle paketleri varmış:

    · max müzik : ayda 14,90 tl’ye 100 tane mp3 indirme hakkı
    · müzik sever : ayda 9,90 tl’ye 50 tane mp3 indirme hakkı
    · keyif xl : ayda 6,90 tl’ye 25 tane mp3 indirme hakkı
    · keyif : ayda 3 tl’ye 10 tane mp3 indirme hakkı

    bu devirde taneyle mp3 indiren mi kaldı diye sorarlar adama.. millet albüm yardırıyor yahu!
  • bilenler bilir bundan yaklaşık 10 sene önce rusların kurduğu ücretli bir mp3 indirme sitesi vardı.* bu sitenin en büyük özelliği bütün albümü satın almadan albümdeki istediğin parçayı satın alabiliyordun ve bunu yaparken de parçanın kilobaytına para ödüyordun. yani bir nevi kilo ile müzik satın alıyordun.

    misal şöyleydi: 1.5 mb şarkı 0,06 $ ise 3 mb şarkı 0,12 $ idi. albümün tamamını indirmek istersen de 1,5-2 $ arası para ödüyordun. o zamanlar piyasa fiyatının 10 da 1 'ine bir albümü elde edebiliyordun.

    10 sene önceki adalete bakar mısın? tükettiğin kadar ödüyorsun. sanatçı da ürettiği kadar para kazanıyor.

    yani sanatçı stüdyoda kaç dakikalık şarkı kaydettiyse o kadar emeğinin karşılığını alıyor. üstelik rihanna'nın albümü ile adı sanı duyulmamış birinin albümünün fiyat açısından hiç bir farkı yok. ne kadar kilobayt o kadar para...

    müziğin gelişmesi açısından ne kadar faydalı bi sistem değil mi? sanatçının albüm için ürettiği bütün şarkılara -kaliteli ürün verme açısından- aynı derecede eğilmesini sağlıyor yani tüketicinin parçayı beğenmezse indirmeyeceğinin bilincinde. yine aynı şekilde sanatçı ayrımı yok piyasaya yeni girmiş şarkıcıyı koruyor.

    bu ve buna benzer formatta hizmet sunan birçok site kapatıldı, kapatılma sebebi tartışılır ama mevzu bu sitelerin boşluğunu doldurmaya yeltenenlerin kartelleşme eğilimine gitmeleri. standartları tüketicinin beklentisine göre değil, sektörde menfaati olanlara göre belirlemeleri.

    yıllardır ağlayıp zırlayan bi sanatçı kitlesi ve bunların telif hakları ile ilgilenenler var, sürekli müzik sektörü korsan yüzünden gelişmiyor diyen...
    hayır arkadaşım müzik sektörü sizin yüzünüzden gelişmiyor. sipariş üzerine yaptırdığınız 1 adet güzel şarkınız için siktiriboktan şarkılardan oluşan albümünüzün tamamını millete aldırmak zorunda bırakıyorsunuz. 1 şarkıya verdiğiniz emeğin sırtından geçinip hakkınız olmayan paralar talep ediyorsunuz. hızlı tüketim ürünü müzikte 1 haftada dinlenilip rafa kaldırılacak albüm adını verdiğiniz ürünleriniz için fahiş fiyatlar biçiyorsunuz. doğrudan para kazanamadığınız birçok platformu* kapattırıyorsunuz. asıl hırsızlığı siz yapıyorsun.

    gelelim bütün bunları yazmama sebep olan ttnet müziğe...

    ttnet müzik denen platformu test etme amacı ile 2 ay önce paket satın aldım, yukarıdaki anlattığım siteyle benzer özellikleri vardı çünkü ama aşağıda saydığım sebeplerden dolayı beklentimin altında kaldı.

    3,99 lira verip 25 şarkı indirme hakkı elde ediyorsunuz. ne kadar güzel değil mi? 10 sene önceki duruma benziyor... ama maalesef öyle değilmiş. bir ay boyunca 25 şarkı indirdin indirdin, indirmedin paran çöpe gidiyor.

    şarkıların kalitesi 128 kbps. 10 sene önce en az 192 kbps ile indiriyordun yukarıdaki siteden. 128 ile 192 kbps arasında açık ve net kalite farkı vardır. müzik gurusu olmayanlar da rahatlıkla fark edebilir bu kaliteyi.

    satın aldığın şarkıyı sadece 1 kez indirebiliyorsun, tekrar indirmek istersen kredinden tekrar tüketmek zorundasın veya indirme anında netdisk denen yan hizmetin harddiskine gönderip ttnet aboneliğin boyunca tekrar ulaşabilirsin. yukarıdaki siteden ise satın aldığın müziği istediğin zaman tekrar ücretsiz indirebiliyordun.

    buraya kadar müşteri olarak benim açımdan bir sorun yok, bana vaad edilen hizmet karşısında benim beklentilerimi karşılamadığı gerekçesiyle o hizmeti tekrar kullanmamayı istemek en doğal hakkım.

    ama olaylar hiçbir zaman doğal sonuçlanmıyor. siz onları bıraksanız da onlar sizi bırakmıyor. 2 ay sonra düzenli ödeme talimatı verdiğiniz faturanıza baktığınızda enayi yerine konulduğunuzu öğreniyorsunuz.

    siz ttnet müzik aboneliği talebi istemediğiniz halde her ay düzenli olarak faturanıza 3,99 liranın eklendiğini görüyorsunuz.

    bir seferlik alınan bi hizmetin hiçbir uyarı bilgisi vermeden aboneliğe dönüştüğünü,

    abonelik işinin iptali için sitede bir link olmadığını,

    sitenin yardım bölümünde yer alan "ttnet müzik paketlerimi nasıl iptal ettirebilirim?" linkinin çalışmadığını görünce iyice delleniyorsunuz.

    tanım: problemin çözümü için beni telefon ile aramak zorunda bırakarak hala cebimden para çıkmasına devam eden platform.

    şimdi kim korsan cevap versin biri?

    edit: imla.
  • istediğiniz gibi mp3 satın alamıyorsunuz. tek seferlik de alamıyorsunuz. aylık abonelik var. yani dur ben 20 tane, 50 tane almak istiyorum yok. ya aylık 10 tane ya da aylık 100 tane almak zorundasınız. 10 tane yetmiyor, e bir albümde 12 şarkı var mesela. 100 tane de hadi bir kere tamam da her ay her ay ne yapayım fazla gelecek.

    bence çok saçma.
  • hic kullanmadigimiz ve ona basvurmadigimiz halde gizli bir sekilde evdeki adsl faturamiza eklenmeye baslanan servis.

    adini da sakliyorlar, ucreti ozel servis** diye alip kagiidin en altinda gostermeye lutfetmisler.

    sahtekar ttnet'ten bekledigimiz gibi.
  • buradan indirdiginiz sarkiyi (en azindan bugun indirilen) calarken propertiesine baktiginizda 20 subat 2008'den sonra dinleyemeyeceginiz yaziyor. windows saatini mesela nisan 2008 yaparsaniz sarkiyi artik calmiyor. ama bu 40 gun icinde 100 kere cd'ye yazabilirmisim, ne kadar guzel, ama cd'deki wma o tarihten sonra calismayacak.

    ek bilgi: indirilen sarkilara yaklasik bir ay sure veriliyormus, bu sure doldugunda (yukaridaki ornekte 20 subat) hala adsl abonesiyseniz bir ay daha uzatiliyormus. bu da demek oluyor ki adsl aboneliginizi kapattiginizda sarkilari dinleyemeyeceksiniz.

    ayrica yeniden windows kurmadan once c:\documents and settings\all users\drm klasorunu yedeklemezseniz lisansiniz silinecegi icin sarkilari bir daha dinleyemezsiniz (destek hattini arayip lisansin yenilenmesini isteyin diyor ama oradakilerin birsey anlamayacagindan eminim). bu klasoru hem gorunmez hem de korumali sistem dosyasi oldugu icin bu tur dosyalari gorebilmek icin gerekli ayarlari yapmak gerekiyor (my computer / tools / folder options).
  • tamamen saçmalık. korsanla falan mücadele için değil, "boş vaktimiz vardı, taşşak tartamadık, biz de bunu yaptık" ürünü. neden mi efenim?

    - en büyük sebebi bütün şarkılar wma ve hepsi de özene bözene drm sosuna batırılmış. her şarkı çektiğinizde bir yerlere bağlanıp, bilmemne lisans hakları bişeysi isteyecek.
    - istediğiniz kadar kopyalayabilecek misiniz şarkıyı? hayır. ona bi sınır getirmişler. hatta en fazla 100 tane şarkıyı cd'ye ya da taşınabilir başka bi ortama aktarabiliyorsunuz.
    - peki şarkı bundan sonra size mi ait? yok canım, ne alakası var? bilmemkaç gün sonra tekrardan bişeyler yapmak gerekiyo.
    - bunların hepsini kabul ettim, tamam, peki linux'ta dinleyebiliyor muyum? ne? linux mu? o ne ki? biz bilmeyiz öyle deli saçmalarını. bilgisayar dediğin doğuştan pencerelidir.
    - peki kullanacak mıyım? hahayt! kıçımın kenarları. drm'i görünce anında silindi zaten bende. yaşasın jamendo, yaşasın özgürlük.
  • kullanima acilmis olan, epey dertli bir uyelik surecinden sonra hizmet alabileceginiz, guzel bir tasarima sahip olmayan legal muzik sitesi. uye olmak icin yapilmasi gerekenler sunlardir;
    1. ttmail hesabi acilir (eger yoksa). tabii oyle hesap sak diye acilmaz, tc kimlik nosu bile vermeniz gereklidir. http://www.ttmail.com/
    2. ttmail hesabi ile ttnetmuzik.com adresinden ttnetmuzik hesabi acilir.
    3. ttnetmuzik hesabi ile giris yapilir, afiyet ile onbinlerce muzik indirilir ancak ipod'larda dinlenemez. (bkz: wma) (bkz: drm)

    a- gerekli birsey midir?
    b- evet cok gereklidir
    a- korsana darbe vurur mu?
    b- vurur vurur, bide ipod'lara yuklenebilse daha buyuk darbe vurur
    a- olsun buna da sukur.
  • kullanıcı düşmanı olmak için elden gelen herşeyi yapmış web hizmetidir. ciddi olan sorun "neden böyle bir hizmetin verildiği"dir. göründüğü üzere geniş bant internet türkiye'de her geçen gün ucuzluyor. kablo internetin fiyatı 10 ytl'ye düştü, özel şirketler bazı sitelere* 100 ytl'ye 100 mbit internet bağlıyor. telekom fiyat düşürmek yerine çoğu kişinin kullanmayacağı, hatta haberdar olmayacağı bir hizmet vererek yatırım yapıyor. hem de bu hizmeti kullanmak istemediğinizde "üyelik iptal ücreti" olarak 10 ytl alıyorlar.

    hadi kötü niyetlerimizi gizleyip servise bakalım;

    * öncelikle sadece internet explorer ile adam gibi çalışıyor. ne yapalım katlanabiliriz, yapanların tercihidir.
    * drm gibi dünyada sonu gelen bir sistem kullanıyor. bedava(!) sirke baldan tatlıdır diyerek unutabiliriz bunu da.
    * şarkıcıya veya albüme göre listeleme yok. beleşçiler için veritabanı oluşturmak istemiyorlar, yoğun dosya indirilmesinin önüne geçmek istiyorlar belli ki.
    * aynı anda sadece 2 download yapabiliyoruz.
    * sitenin kimlik doğrulamayla ilgili ciddi sorunları var. sayfayı kapattığınızda oturumunuz kapanabiliyor fakat bir kez daha giriş yapmayı denediğinizde "mevcut oturumunuz sürüyor" diyerek giriş yaptırmayabiliyor. ancak ie'nin cookie'lerini temizlemeniz gerekiyor.
    * şarkıcı, albüm, parça isimlerinde yer yer türkçe karakter kullanılmamış. bir bakıyorsunuz aynı kelime içinde ü var ö yok. ama bu saçmalıklar idtag'larda yok gördüğüm kadarıyla.
    * track tag'ı kullanılmamış. hem sitede hem de mp3'lerde kaçıncı şarkı olduğunu göremiyoruz.
    * tamam tarkan ile anlaşma yapmışlar, anladık. sitenin her milimetrekaresinde bunu dikte etmelerine pek gerek yoktu.
  • fizy'nin veri çektiği bütün sitelerin engelli olduğu şu bilgisayarda bana wishbone ash dinletti ya helal olsun daha ne diyeyim, önünde saygıyla eğilerek yavaşça geri geri yürüyorum. (yalnız götümü tutarak. ttnet'e güvenilmez)
  • allahım herhangi bir ttnet hizmeti için fevkalade demek varmış şu ahir ömrümde. şukela hizmettir efendim.
hesabın var mı? giriş yap