• hollanda'nin en eski teknik universitesi. rotterdam'dan trenle 20 dakika uzaklikta bulunan ufak bir sehir olan delft'te 8 ocak 1842 yilinda o zamanin krali ikinci willem tarafindan kraliyet akademisi adi ile kurulmustur. muhendisler, ticari uzmanlar ve o zamanlar hollanda kolonisi olan dogu asya'ya gidecek memurlari yetistirmistir.
    22 yil sonra ise ismi polytechnische hogeschool delft olarak degistirilmis, sadece muhendislik egitimi verilmeye baslanmistir. 1905'te akademik bir statuye kavusan okul, 1 eylul 1986 itibariyle "yuksek okul" olan adini teknik universite olarak degistirmistir.

    an itibariyle bu okulda bachelor egitimi 3 sene hollandaca olarak verilmektedir (ucak muhendisligi haric) master egitimi ise 2 senedir ve ingilizcedir. bachelor egitimi 3 sene gibi gorunse de aslinda mit, carnegie mellon'un 4 senelik egitimine denktir, egitim suresi ogrencilere daha az burs odemek isteyen devlet yuzunden 4 seneden 3 seneye indirilmistir. bachelor'u normal bir sosyal hayat ile 3 senede bitirmek imkansiz gibidir.

    bachelor'a kabul icin minimum 4 ay suren bir hollandaca kursunu bitirmek ve universiteye giris sinavlarini (imatematik & fizik) basariyla gecmek gerekmektedir. 2002 yilinda cikan bir kanun ile 2002 oncesi yabanci ogrenci tarifesi 2000 euro civarlarinda iken, 2002 eylul'u itibariyle bu 5000 euro'ya cikartilmistir.

    diger teknik universiteler gibi akademik takvim 1 eylul'de baslar, 7 haftalik proje ve ders maratonundan sonra 1 hafta sinavlara calisma ve projeleri bitirme arasi verilir. bu 1 haftanin ardindan ise sinavlar baslar ve genelde 1 haftada 4-5 sinav ile sinav haftasi noktalanir. sinavlardan sonra rahatlamak icin ise bir hafasonunuz vardir, zira bir sonraki hafta sinav ve proje maratonu tekrar baslar.

    vize/final muhabbeti hollanda'da yoktur. senede 4 kere sinav yapilir, bu sinavlar ya gecilir, ya kalinir. butunlemeler ise derse bagli olarak ya ocak ayindaki sinav haftasinda, ya da haziran/agustos aylarindaki sinav haftalarinda yapilir.

    hollanda'da "su okul iyidir" gibi bir muhabbet gecerli olmayacagindan cesitli bolumler bazinda hollanda'daki diger teknik universiteler ile karsilastirabiliriz. ucak muhendisligi bolumu nasa ile ortak programlari, uluslararasi alanda iyi tanitimi ve ingilizce olarak da verilen bachelor egitimi sayesinde oldukca fazla sayida yabanci ogrenci cekmektedir. ozellikle belcika'da bu bolum olmadigindan bu fakulte belcikalilar ile doludur.
    bunun disindaelektrik muhendisligi, systems engineering, mimarlik gibi bolumler de yillik yapilan ogrenci anketleri ve arastirmalar itibariyle en populer bolumler olarak goze carpmaktadir.

    master ingilizce olarak verilse de, bir cok ogretmenin ingilizcesinin yetersiz oldugu gozlemlenmistir. master egitiminin ucreti ise bolumden bolume degismektedir.

    okulun spor ve kultur alaninda hizmetleri bulunmaktadir. bunun disinda okuldan maddi destek alan hollandali ogrenci dernekleri de bulunmaktadir, fakat bunlar amerika'daki fraternity'lerin kotu bir kopyasi olmaktan daha oteye gidememektedirler. yabanci ogrenci kesimi ile de iletisimi az olan bu grubu "posh" kelimesi cok guzel tanimlamaktadir suphesiz.

    aegee gibi uluslararasi dernekler bulunsa da, gercek bir kampuse sahip olmayan bu okul super bir universite ortami arayacak ogrencinin ilk secimi olmamalidir. buna karsin egitim kalitesi yuksektir ve uluslararasi arena'da oldukca unludur. kampus havasi arayanlar ise twente universitesine ugrayabilirler.
  • (bkz: eth zurich)
  • okulu normal süresinde bitirmenin biraz gerzekliğe yorulduğu, mezunlarının ise sözcüğün anlamını hak eden "mühendis"ler çıktığı bir okul olmaktadır.
    tahmin edileceği üzere delftte! (bkz: delft)
  • bu okulda verilen egitim 3 senesi bachelor, 2 senesi yeni programda opsiyonel master olmak uzere 5 senedir.deli yogun ders programi yuzunden ogrencilerin %10'u okulu 5 senede bitirmededir ve ortalama mezun olma suresi 7 senedir.
  • (bkz: tudelft)
  • philipsin kurucusu gerard philips de bu okul mezunudur ayrieten
  • quantum transport, superconductivity, quantum computing biomedical nanotech konusundan şu anda dünyanın en iyi bir iki okulundan biri.
  • yeni bilim yuvam. pek bi sevdim.
  • (bkz: cleft) (bkz: gusset) (bkz: bicycle saddle) (bkz: serbest cagrisim)
  • kütüphanesinin üzeri komple çim kaplı olan okul. insanlar aşağıda ders çalışırken siz çatıdaki çimlerin üzerinde gezinebilir ve hatta bira içebilirsiniz. pek bir keyifli...
    ayrıca fizikçi arkadaşlar için not: giriş katındaki rafların ortasından sağ tarafa doğru giderken hemen başta ashcroft ve merminin solid state physics kitabı görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap