• bulutlarin uzerinde (ve cok sogukta) gezegen, nebula ve yildiz gozlemleri yapabileceginiz oldukca uygun fiyatli bir etkinlik. astronomiye ilgisi biraz olanlar icin ideal.
  • antalya saklıkent'te yapıldığı bir sene iştirak etmiş olduğum eğlenceli organizasyon.aylardan eylül idi;arkadaşlar "abi dağ çok soğuk olur" dedikleri için kat kat giysileri yanımıza alıp gittik antalya'ya. giyindik ettik kalın montları, lakin gece olmasına rağmen hava sıcaklığı oldukça makul seviyedeydi,üşümeyi bırakın sıcaktan terleyecektik neredeyse.tabii bunda gözlem olayına geçilmeden önce yapılan mini kokteyli yağmalama zihniyetiyle saldırmış olmamızın etkisi de olabilir.olayın gözlem kısmı da eğlenceli geçmişti,astronomi konusunda uzman arkadaşların başında bulunduğu teleskopların önünde oluşan sıralara girip,sıranız geldiğinde "ne bu şimdi?" diye sorarak gördüğünüz şeyin ne olduğunu öğrenebiliyodunuz.bazen pek bişey görmediğinizde olabiliyordu,o durumda arkada bekleyenleri çıldırtmamak için görmüş gibi yapıp devam ediyodunuz bakınmaya.aralarda da çeşitli öğretim görevlileri falan yemek yenen,oturulan,dinlenilen bir kulübede insanları toplayıp bilgilendirici konuşmalar yapıyorlardı.kalacak yerinizi ayarlamamış iseniz senlik bittikten sonra saat gecenin 4'ünde antalya sokaklarında mal gibi dikilmek durumunda kalabiliyordunuz.
  • tubitak'in her yil tug yakinlarinda duzenledigi organizasyon.. bakirlitepe mevkiindeki saklikent kayak merkezinde, yazin tum gokyuzu altinda gercekle$en pure bilim organizasyonudur. sozluk sathinda ilgi gormemesi gariptir.

    oldukca zor bir ciki$ sonrasi 1900metrede gercekle$tirilir.. ranger ruhu ta$iyan adam icin unutulmaz bir organizasyondur. $enlikte cekilen fotograflarda gorulen beyaz $eyler sis degil buluttur.

    ak$amin zifiri karanliginda cadirlardan cikip meraklilarin getirdigi geli$mi$ teleskoplarla orion'u, vega'yi izleyip takimyildizlar ustune uzun uzun muhabbet edebilirsiniz.
  • 10, 11 ve 12 eylul 2004 tarihlerinde yedincisi yapılacak olan şenlik.

    seçilen tarihler her sene biraz oyanayabiliyor, ancak bu tarihler özel tarihlerdir. gokyuzunun en hareketli olduğu zamanlar ve sabahın erken saatlerine kadar rahat gözlem yapılabilmesi için ayın en geç doğduğu zamanlar seçilmektedir.
  • 8.si 12-14 ağustos tarihleri arasında, antalya-saklıkent'te yapılacak olan şenlik.
    ayrıca (bkz: gokbilim.com)
  • 8.sine gitmiş bulunmaktayım. gözlemlerim şöyle olmuştur. herşeyden önce otelde kalmak istiyorsanız rezervasyonlarınızı bir ay öncesinden yaptırmanız gerekebilir. saklıhan moteli ile bir motel daha bulunmaktadır. ikisi de kötüdür. saklıhan sanki biraz daha iyidir. zeki abi güzel çorba yapmaktadır. ulaşım arabayla veya tübitakın belirtilen yer ve saatteki minibüsleriyle olmaktadır. katılım ücreti tam 40 ytl ve sanırım öğrenci 25 ytl idi 2005de. karşılığında yeni başlayanları epey tatmin edici kitapçık, fiyakalı katılım belgesi, yıldız haritası, program ve bez bir çanta ve tabii ki 2 gün boyunca düzenlenen konferanslarda çeşitli teknik, geyik, ciddi, başlangıç ve ileri seviyede bilgi verilmiştir.

    tübitak personellerinin canla başla ve amatör bir ruhla çalışması, gönüllü öğrencilerin geberene kadar ***yıldızları anlatması, teleskopların başında yer alması, isteyenlere sınırsız bilgi vermesi güzeldi. koca doç ve profların koferans salonunun süslenmesinden getir götür işlerine kadar herşeyle uğraşması onlara ayıbımızdır. devlet bu işleri biraz kâr amaçlı yapıpda adam akıllı organizasyon firmalarına getir götürü süslemeyi hallettirip bilim adamlarına bilimi bıraksalardı daha iyi olurdu.

    yeme içme işleri tabldotdan hamburgere birazcık pahallı olarak on-site halledildi. köye inip 3 koca pideyi 10 milyona almakda mümkündü ama 31 derece sıcakta arabasız mümkün gözükmemekte. yerel su kaynağı olduğu için içme suyu pek lezizdi.

    etkinliklere gelince, sayısız konferansın yanında ilk gün alaca karanlıkta yeni başlayanlara gökyüzü tanıtıldı, ilk gün uyduya, "ahanda yıldız kayıyor off hala kayıyor" diyenler, ikinci gün "abi büyük ayı takım yıldızından 5 derece çık yukarı, hah yanındaki yıldız işte o" der oldular. perseid göktaşı yağmuru izlendi sabaha karşı 5lere kadar. cumartesi geceki kayıp da patlayan göktaşı* görülmeye değerdi. cumartesi gündüz biraz gecikmeyle tug gezildi. güneş filitresiyle güneşe bakıldı, dünya neden 24 saat dönmüyor denildi. gece, sunumcular arasında tek amatör tuğrul uşşaklı'nın astro fotografi sunumu en az katılım alan ama bir amatörün neler başarabileceği konusunda çok eğitici ve en güzel sunumlardan biriydi.

    tübitak'a böyle bir organizasyon yaptığı için ve bunu inatçı bir şekilde devam ettirdiği için buradan teşekkür ediyorum.
  • kusursuz olan ikincisi, gunumuzden tam 7 yil once bugunlerde, 1-2-3 ekim 1999'da golgoli tepesi'nde düzenlenen, cok ulusal feza senligi.
  • bu yıl onuncusu 17-19 ağustos tarihinde uludağ'da yapılacak şenliktir. yıllardır antalya bakırlıtepe'ye çıkan biz gökyüzü sevdalıları için uzun zamandır düşünülen bir değişiklik yapılmış ve bu sene mekan değiştirilmiştir. antalya'da konaklamanın kısıtlı olması nedeniyle bu sene katılım daha yüksek tutulacaktır.
  • ilkine katılma şerefine yıllar önce nail olduğum, katılan kişinin dünyaya bakışını değiştirmeye de muktedir buz gibi şenliktir. bakırlıtepe'de -20 - 25 dereceyi gördükten sonra sabah antalyanın +25'ine inen kişi pelte gibi oluyor ama buna değer.
  • su siralarda uludag'da onuncusu gerceklesen senliktir. bu yil mekanin uludag olarak secilmesi, ulasim, yemek, konaklama ve cadir tercih edenler icin temizlik/wc/vs acisindan cok isabetli oldugunu soyleyebilirim. cadirda kalanlar da otelden her sekilde faydalanabiliyorlar, ve cok uygun fiyatlarla cayinizi kahvenizi icip, yemeginizi yiyorsunuz.
    ancak gecen haftasonu canakkale'de de senlik yapilmasindan midir bilinmez, gorevlilerde hic alisik olmadigimiz bir ilgisizlik var gibi.. her zamanki senlik havasindan ziyade, herkes kafasina gore takiliyor, birlikte hareket saglanamiyor gibi..
    pazar oglene kadar biseyler degisir mi? ..bakalim

    180 derecelik edit:

    hukumeti yagmur duasina cikan, first lady adayi yeni turban tasarimi ismarlayan memleketimde, bilim adina 10 yildir senlik duzenleyen insanlari elestirmek haddime mi dusmus..

    adam olana hocalarimiza saygilar sunup, nice 10 yillar dilemek, tesekkur etmek yakisir
hesabın var mı? giriş yap