• liseler arası yapılan yarışmada 2002 yılından 2016 yılına kadar ilk üçe girmiş projelere bakalım. her yılın bir kaç birincisi, ikincisi ve üçüncüsü olabiliyor, sebebi her dalın ayrı olması.( matematik, biyoloji, fizik, kimya, bilgisayar) teşvik ödülü, çevre ödülü ve yılın genç araştırmacısı ödülü de cabası.

    2002 yılı

    projelerin kalitesinden bahsetmeye gerek yok, absürt hiçbir durum yok. hepsi birbirinden değerli ispat, sosyoloji ve araştırma projeleri. incelersiniz.

    2002 yılında başvuran tüm projeler

    2003 yılında ödüllere yer bilimi'de ekleniyor, yine çalışmaların her biri birbirinden değerli. ek olarak mühendislik ve sağlık ödülüde ekleniyor.

    birinci olan proje kontrollü ilaç salınımıyla alakalı. daha geçen tıp fakültesindeki arkadaşlarım bu konu üzerinde akademik çalışma yapıyordu. şu anda ne durumda bilmiyorum ama liseye giden bir insanın bu nitelikte proje yapması günümüz için ütopya.

    2003 yılında başvuran tüm projeler

    2004 yılında biyoloji dalında teşvik ödülü alan proje, şu an için hala gündemde.

    ayrıca gdo henüz insanlar tarafından bilinmezken, gündemde değilken biyoloji dalında üçüncülük ödülü almış başka bir proje var.

    2004 yılında başvuran tüm projeler

    2005 yılında bir meslek lisesi yer bilimi dalında deprem anında otomatik elektrik kesici projesiyle teşvik ödülü almış. kaliteyi buradan anlayabilirsiniz.

    2005 yılında başvuran tüm projeler

    2006 yılında bilgisayar dalında devrim niteliğinde bir proje yapılmış, adı tiroit kanserli hastaların tedavisindekullanılacak i- 131 dozunun yapay sinir algılarıyla belirlenmesi. bunları yapan üniversitede akademisyen değil yanlış anlaşılmasın, lise öğrencisi.

    2006 yılında başvuran tüm projeler

    2007 yılında bir dal daha eklenmiş, yılın genç araştırmacısı ödülü. yine saçma diye nitelendirilecek hiçbir proje yok. inceleyebilirsiniz.

    2007 yılında başvuran tüm projeler

    2008 yılında sosyoloji dalı eklenmiş. birinci olan yatılı ortaöğretim öğrencileri arasındaki kültürel etkileşim ve değişimler projesinde hiçbir sorun yokken ikinci ve üçüncü projeler bana garip geldi. değişim kısmende olsa başladı.

    ikinci, batılılaşma sorunu ve bu sorunun günümüze yansıması olarak 15-18 yaş arası gençlerde ab imajı araştırması

    üçüncü, rock'ın roll dinleyen 15--20 yaş arasındaki öğrenci gençlerin eğitim sorunlarına karşı tepkilerini ölçmek

    yine sosyoloji dalındaki teşvik ödülleri de hakeza öyle.

    2008 yılında başvuran tüm projeler

    2009 yılında tarih dalıda ödüller arasına eklenmiş.

    sosyolojik çalışmaların bazıları yine garip.

    2009 yılında başvuran tüm projeler

    2010 yılı da öyle.

    2010 yılında başvuran tüm projeler

    2011 yılında fizik ödülleri uygulamalı fizik ve temel fizik olarak ikiye ayrılmış. pozitif bilimlerin çalışmaları isim seçimi dışında gayet başarılı. tarih ve sosyoloji yine garip.

    2011 yılında başvuran tüm projeler

    2012 yılının dikkat çeken projelerinden birisi bir kent merkezinin soylu(suz)laştırılması:beyoğlu asmalımescit örneği, sosyoloji dalında ikinciliğe layık görülmüş. üçüncülük ödülü alan proje ise ocakların vs. birey üzerine baskısı.

    pozitif bilimlerde dereceye giren projeler ise 2002-2008 yılları arasındaki kaliteden bir hayli uzak.

    2012 yılında başvuran tüm projeler

    2013 yılında psikoloji dalı da ekleniyor ödüller arasına. sosyoloji dalında birinci olan proje ise ortaöğretim öğrencilerinin okul türlerine göre kadın
    algılarının belirlenmesi.

    coğrafya dalında ikincilik alan proje fındık kabuğunu kıracak.

    yine başka bir sosyoloji projesi lise düzeyindeki öğrencilerin terör algısı ve bu algıyı
    etkileyen unsurlar (ankara örneği).

    projelerin isimlerinden kalite düzeyinin nerede olduğunu anlayabilirsiniz.

    2013 yılında başvuran tüm projeler

    2014 yılında genç girişimci ödülünü milli imkanlarla bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşımız kazanmış ve aynı zamanda ikinci olmuş bu milli imkanları kullanan arkadaş.

    gerisi hak getire buraya yazmaya çalışsam çok uzun sürer. coğrafya ve sosyoloji dallarında ödül kazanan projelerin önceki yıllarda dereceye bile giremeyeceğini belirtmek istiyorum sadece.

    fizik dalında tanksavar yapan liseli arkadaşlarımız var.

    sosyoloji dalında birinci olan suriyeli mültecilerin osmaniye tarım çalışanlarına etkisi proje.

    tarih kitabının değişmesine karar çıkartan proje, 11. sınıf tarih ders kitabının öğretmen görüşleri doğrultusunda
    değerlendirilmesi ( erzurum örneği).

    yine teşvik kazanmış, tayland'da osmanlı izleri. ecdadına bağlı bir nesil bütün ödülleri toplamış neredeyse.

    tarih dalında üçüncü olmuş iki proje, ı milli birlik ve beraberliği çanakkale ruhu ile yakalamak ve tarih sahnesinin bilinmeyen yüzleri: kubbetü'l islam'da babalar.

    demokratikleşme paketinin ahlat'taki sosyo-ekonomik yapıdaki
    yansımaları ise sosyoloji dalında üçüncü.

    2014 yılında başvuran tüm projeler

    geçelim 2015 yılına, edebiyat dalı eklenmiş. annelerin gözüyle çözüm süreci - ahlat ilçesi örneği, sadaka taşları ve günümüze yansımaları, barışın 40.yılında; merzifonlu kıbrıs gazilerinin hatıratının
    oluşturulması ödül alan bazı projeler.

    2015 yılında başvuran tüm projeler

    2016 yılında ise sunum yapacak projeler listelenmiş. değerler eğitimi diye bir dal eklemişler.

    3. sayfanın hemen başından sonuna kadar, akıl sağlığınız için bakmayın.

    cuma namazının sosyalleşmeye ve toplumsallaşmaya etkisi
    (şarkikaraağaç ilçesi örneği), tebessüm ve selamın temiz dünyalara etkisinin araştırılması, insanı hor gören iyiliği zor görür, ekg önlüğü ile mahremiyeti korumak, savaş sokağı değil oyun sokağı istiyoruz, milli karakterlerin çocuk ve gençlerin oyun ve kırtasiye objelerine yerleştirilmesi ile rol model alınmasını sağlamak sunulmaya değer projeler olarak finale kalmış.

    coğrafya dalında, donmak yok üretime devam, tarih dalında diriliş ertuğrul dizisinin analiz edilerek tarih öğretimi ve öğrenciler
    üzerindeki etkilerinin incelenmesi, nijer'deki osmanlı soyu projesi, günümüzde ingiltere, fransa, almanya, rusya, italya, avusturya,
    macaristan ve bulgaristan'da okutulan tarih ders kitaplarında
    osmanlı imajı, osmanlı geleneği ışığında yeni bir maarif sistemi ve osmanlıca mezar taşlarının okunması ve günümüz türkçesine
    çevrilmesi ile ilgili bir tekno tarih çalışması, sosyoloji dalında, medyada gerçeklik algısı: güçlü devlet, güçlü istihbarat dikkat çeken finalistler arasında.

    yıllar boyunca bilim algısının nasıl değiştiğini gördük. nereye gidiyoruz, ne yapıyoruz bilinmez.

    yarışmaya gösterilen ilgiyi görmeniz açısından tüm projeleri karşılaştırabilirsiniz. içerik ve kalitenin nasıl düştüğüne şahit olun.
  • 2002-2005 yılları arasındaki projeleri üreten gençlerin çoğu eminim şu an yurt dışında önemli araştırmalarda görev alıyorlardır. kim ne derse desin 2000-2005 arası türkiyede lisede okumuş gençlik çok daha yaratıcıydı.
  • xxxx yilindaki listede adimi gorunce duygulandim. listedeki tanidigim kendim dahil 12 ogrenciden 11 tanesi su an yurtdisinda yasiyor, turkiye'den kacmis. bir tanesi de mecburi dogu hizmeti sirasinda vefat etmis, rahmetli doktor. bunu da belirtirsek belki bilim nereye gitmis daha iyi anlasilir.

    biri bana kavanoz getirsin, iki cift laf edecegim.
  • tubitakin proje yarismasina katildim. 2007 yili listesinde projemi de simdi gordum, fakat kazanamamistim. ayni proje ile amerikada biri intelin biri baska bir kurulusun yarismalarina katilip 4.luk ve 1.lik alarak su anda bitirdigim okuldan burs aldim. ossye bonus verdiginden tubitakta derece alamadigima uzulmustum fakat son senelerde tubitaka katilan projelerin su halini gorunce seviniyorum. belki anlatamamistim iyi bir farkli bir sebebi vardi orada derece alamamin fakat en azindan katilan projeler hep akademik, ileri goruslu ve ciddi anlamda ugras verilmis bir emek urunuydu. liseler universitelere lise ogrencilerini gonderip arastirma ve bilimi destekleyip, iyi projeler cikartmaya calisiyorlardi. ben lise 2nin son senesinde liseden daha cok neredeyse universitede vakit gecirmistim. simdi ki katilan projeleri gorunce insana saka gibi geliyor.
  • bugün debe'ye giren #60381860 numaralı yazıyı okudum. aklıma gelenler tarihin tekerrürü gibi.

    osmanlı tarihinde malumunuz kuruluş, yükselme, duraklama, gerileme ve dağılma dönemleri vardır. özellikle fatih döneminde pozitif bilimlere verilen önem had safhada imiş. zaten başka türlü nasıl yıkılacak o bizans'ın surları. önce bilime inanıp top geliştireceksin, ondan sonra tevekkül edeceksin.

    16. yüzyılda yani duraklama döneminde olan bir olay ise osmanlı'nın batışını özetler gibi: takiyüddin mehmed adında bir gök bilimci, matematikçi, dönemin sultanı 3. murat'a rasathane açma isteğini dile getirir. sultan bunu kabul eder ve rasathane açılır. o dönemde istanbul'da deprem, sel gibi büyük afetler atlatılır. bunun üzerine dönemin şeyhülislamı sultana gider ve "gökleri incelememiz allah'ı kızdırdı ve başımıza bu afetler geldi" diyerek sultanın kanına girer. rasathane daha 3. senesinde yıkılır.

    yapılan araştırmalar göstermiş ki takiyüddin'in kullandığı malzemeler çağının daha ilerisindedir. yani galileo'lar kopernik'lerin yanında belki bizim de astronomi alanında büyük adamlarımız olacak ve kim bilir, belki günümüzde nasa'dan önce türkiye'den (osmanlı bozulmasa osmanlı olarak kalırdık zaten) bir kurum bu alanın öncüsü olacaktı. ama şeyhülislam durur mu? pozitif bilimler günah sonuçta.

    ardından medreselerde pozitif bilimler kaldırılmış, dini eğitim üzerinden devam edilmiş. sonuç? batı'dan adamları getirip gidişatı kurtarma çabası... taşıma suyla değirmen döndürmece.

    elimizde hazır böyle bir kulağa küpe durumu varken aynı yolda ilerlemenin, ülkeyi aynı çıkmaza sürüklemenin sebebi nedir acaba? hadi sen dini kullanarak kitleleri kandırdın ve hem çocuklarına hem torunlarına yetecek kadar parayı cebe indirdin. ya bu millet? hadi bir kısmı sizin elinizden her türlü cefayı çekmeye razı. ya ben ne olacağım? ülkenin bok çukuruna gidişini izlerken bu ülkede bırak 3 çocuğu, tek çocuk sahibi olmayı nasıl göze alacağım?

    sen bizi düşünmüyorsun ama ben geleceğimi düşünmek zorundayım ve tünel seninle karanlık. inşallah çok geç olmadan o evde tutulan kitle de gerçekleri görür.
  • 2005 yılında yer bilimi dalında derece yapan kişi olarak yazıyorum. siyasetin pis işlerini yaparken amacını, derinliğini ve gercek bilim insanlarini kaybetmiştir bu kurum. yillarca bilimsel metodoloji icin proje öğrencilerine yol gösteren ve gerektiginde baskı yapan büyük bir fizikci, son yarışmadaki eblek projelerden sonra sosyal medyada ogrencilerinden ozur dilemistir. niye? bilimsel yöntem adına çok hassas davrandığı icin. sizi yordum kusura bakmayın, tübitak bilimselligini kaybetmiştir diyor. malesef bilim metodolojisinin yerini biat metodolojisi almıştır. birçok gercek bilimsel proje ilk başvuruda sergilenmeye değer dahi görülmemektedir. yani listede bile yok. cehaletin övülerek yuceltildigi ve bu tavrın prim yaptığı ortamda daha ne beklenir ki! önümüzdeki yillarda üstüne sifon cektiklerimin bilimsel diye "sünnete uygun taharetlenmenin ayak sağlığına etkileri" diye projesi çıkarsa şaşırmayın. tübiak adınızı da degistirin. bu kafayla size başlangıç icin mübitak iyi gider.
  • her geçen sene gerilediği ortada olan algıdır. birde sınav için soru hazırlama işini ne diye verirler bunlara anlamıyorum.
  • ben lisedeyken (10 sene önce falan) olimpiyatçıydım. (bkz: tubitak bilim olimpiyatları). bizim yan odada projeci arkadaşlar çalışırlardı. hatırlıyorum böyle acayip bilimsel güzel bir ortam olurdu özellikle bahar aylarında. ben şu an yaptığım mesleği o olimpiyat çalışmalarına borçluyum biraz belki de. tubitak olimpiyat çalışmaları sayesinde üniversite birinci sınfın yarısını derslere gitmeden aa ile geçmiştim. o zaman "tubitakçı" olmak bir nobel adayı olmak gibi bir şeydi bizim için. şimdi bakıyorum çocukların bilim diye uğraştırıldıkları şeylere içim acıyor. biz öyle projeleri arada sıkıldığımızda geyik olsun diye üretirdik. e senin ülkenin bilimi teşvik etmesi gereken kuruluşu kur'an kursu yıl sonu etkinlik panayırına dönünce, gerçekten bilim yapmak isteyen çocuklar da yurtdışına kaçıyor, biz de gururlanıyoruz ağlanacak halimize.
  • hedef 2023
hesabın var mı? giriş yap