• yenisini al
    yenisini al
    yenisini al
    yenisini al
  • yenisini bul
    yenisini tuket
    bokunu chıkarmak demek bence hersheyin almak koymak bir kosheye izlemekten kullanmaktan ote bishiy bu chılgınlık yiyince ichince bitmiyor surekli yaptıklarımız bogazımıza yapıshıyor midemize oturuyor kabuslarımız oluyor (bkz: tuketim toplumunun klasik salaklari)
  • doğum günü, yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü, şu günü bu günü, bi sürü hediye al, ona da al, buna da al, tüket, tüket, tüket, para harca, para harca, para harca
  • cogu insanlarin ki genelde kadinlarin alisverise olan zaafi. almaya, tuketmeye, para harcamaya bu denli merakli kesimin varligi sonucu saticilar da belirli gunler icat etmisler, o zamanlarda tuketimi/satisi cogaltmislardir.
    bu cilginliga kapilanlardaki en belirgin ozellikse yurtdisina gidislerde gorulur, ek bavullar goturulur ve yabanci milletinin agzini acik birakacak kadar esyayla geri donulur, ucakta bavul icin de ek para odememek icin kavga cikarilir. demek ki neymis, bu cilginlik zaman zaman insani kavgaci ve agresif yapabilirmis.
  • (bkz: kapitalizm)
  • aslında insanların kendilerine yeni bir kimlik alma ihtiyaçlarından kaynaklanan bir çılgınlık. sürekli daha iyi bir araba almaya çabalarken asıl istediğiniz daha güçlü bir motor daha fazla konfordan öte reklamında gördüğünüz arabayı kullanan, her kadını tavlayan, başarılı karakter olmaktır. bir katalogda modelde gördüğünüz elbiseyi isteme nedeni de buna benzer. ya da özgürlükten bahseden banka reklamı da sizdeki aynı duyguya hitap etmeye çalışır. bütün bu tüketim maddeleri size aslında kendinizde eksik bulduğunuz bir yönü tamamlama fırsatı verirmiş gibi yapar, size beni alırsan seni mutlu edeceğim kendini daha eksiksiz, daha ideal, daha saygıdeğer ya da daha daha ne istersenin gizli vaadini sunarlar.
  • onarım yerine yenisini satın almak
  • hep yenisini almak,yenisini almak için daha çok para kazanmak,daha çok para kazanmak için daha çok sömürmek,sömürürken fakirleştirmek,fakirleştirirken zengin olmak,zengin olunca yenisini atmak,daha yenisini almak.(bkz: kısır dongu)
hesabın var mı? giriş yap