• gerçeklerin sabit kalacağı kesindir.

    doğru yada yanlış elbette toplumsal tabuların birikimi üzerine yükselir. gerçekler ise her zaman gerçekçiliğini korurken doğru yada yanlış olarak adlandırılır.

    gerçeğin üzerine şekillenen evrenin esas zemini üzerine, soyut zeka sahibi canlıların sanal bir gerçek oluşturması, esas gerçekçiliğin üstüne kendi yarattıkları sanal gerçeği bina ederek, kendi doğru ve yanlışlarını; kendi çıkar, konum ve kazancını sağlar.

    doğru ve yanlışların yer değiştirmesi durumda, durumu fırsata çevirenler tarafından aynı çıkar, konum ve kazanca çevirecektir.

    mutlak bilginin ulaşılamayacağı gerçeği ile toplum her zaman uyum sağlamak zorunda kalacaktır.
  • tüm yanlışların doğru olma ihtimaline eşittir; gerçekler ise dokunulmazdır. "doğru", olması gereken ise, "yanlış", olmaması gerekendir ki, "gerçek" ise sadece olandır.

    gerçek -ve evrensel- olan, evrendeki tüm gök cisimlerinin kütlelerinden gelen az yada çok çekim güçlerinin varlığıdır. onun gökcisimlerine göre değişen oranı ise ancak o gökcisminden gelen gözlemciler için "doğru"dur ama değişkendir ve geri kalan diğer gökcisimlerinden gelenler için "yanlış"tır. subjektif tespitler olarak doğru ve yanlış gözlemciye göredir, gerçekler ise evrene göre. doğru ve yanlış sadece onlara uyum sağlayanları işaretler ve etkilerken diğerlerini dışlar, gerçekler ise -bir anne gibi hiçbir yavrusunu ayırmadan- herkesi aynı sevgi ve ağırlık ile ezer.
  • hayatın anlamlı şekilde devamını sağlayan risktir..
  • belli bir yaştan sonra farkına varıldığında insanı ciddi bir boşluğa ve anlamsızlığa sürükleyebilecek durum. elbette burada; ülkemizde bolca bulunan ve sıkı sıkıya sarılınan kişisel gerçeklerden söz ediyoruz. o "gerçek" öylesine temelsiz ve kulaktan dolma bir yolla yerleşmiştir ama yanlışlanması asla düşünülemez. düşünülmesi teklif edilemez. zaten düşünmek kadar efor gerektiren ikinci bir iş var mıdır acaba?
  • yanlıştır.*
  • bu teze baska bir acıdan bakmak gerekirse: (bkz: yanlışın izafiliği)
  • insanların çoğu onu yapıyor diye
    yanlış, yanlış olmaktan çıkmaz.

    (bkz: tolstoy)
  • insanı derin düşüncelere sevk eder.
    ya da tam tersi tüm yanlışların doğru olma ihtimali. bahsettiğim çok öznel doğru ve yanlışlar değil, toplulukların arkasından gittiği, tarihten günümüze kadar insanlara yön veren ve her şeyi kapsayan doğrulukların aslında aksi şekilde yanlış olabilmesi.
  • bu başlık dahil tüm doğrular yanlıştır.

    hadi çık işin içinden.

    (bkz: şimdi onlar düşünsün).
hesabın var mı? giriş yap