• neredeyse sülalecek tünel kalıp evlerde oturan birisi olarak bu sorunun cevabını çok merak eden biriyim. özellikle 99 depremi öncesinde inşa edilmiş yapılar dahil olmak üzere, beklenen istanbul depremi açısından risk faktörü nedir?

    konu hakkında akademik bilgisi olan arkadaşlardan bir açıklama gelirse, bu tarz binalarda oturan insanlar ne yapması gerektiğini anlayabilir.
  • üstte yazan arkadaş, tünel kalıp binaların deprem konusundaki artılarını güzel özetlemiş ama bildiğim kadarıyla çok katlı büyük siteler ya da toplu konutlar yapmıyorsanız, maliyet açısından çok daha pahalı oluyor. bu yüzden tek bloklu binalarda müteahhitler tercih etmiyorlar.
    yine de deprem performansı konusunda şüphesi olan arkadaşlara, tünel kalıp binaların dayanıklılığına örnek olarak bunu gösterebilirim.
  • 99 depreminde en ufak zarar görmemiş olan yahya kaptandaki binalar bildiğim kadarıyla radye temel ve tünel kalıptır. o bölgenin altyapısı korkunç olmasına rağmen sapasağlam ayakta kalmışlardır.
  • 99 gölcük, düzce depremlerinde de tünel kalıp bir binadaydım ki hala aynı mahallede yaşamaya devam ediyorum.

    geçtiğim günlerde yaşanan depremde de sadece sallantı süresince çocuğumun yanına gidip bekledim.

    tünel kalıp kesin çözüm değil ama en azından yıkılırken katlanmadan sadece devrilebilir başka şeyler olabilir ancak maraş ya da hatay'daki görüntüler ortaya çıkmaz.

    evet, kalıp çok maliyetli olduğu için toki projeleri haricinde kullanılan bir yapı modeli değil.

    ancak normal kalıp bina yapsanız da illa yıkılacak diye bir kanun yok. çoğu bina ayakta. yıkılanlar mutlak suretle eksik, hatalı ve kolon kesilen binalar.
  • doğru yaparsan olması gerektiği gibi dayanır, yanlış yaparsan çöker.
  • bildiğim kadarıyla 99 depreminden sonra, depremzedeler için yapılan kalıcı konutlar tünel kalıp sistemi ile yapıldı. bunlardan biri de bizim evdi. yapılan binaların geneli 3 katlı, en yüksek olanı ise 4 katlı. yapılan zeminler ise kayalık bölge (o yüzden çoğu dağ başına, asıl yerleşim birimlerinden epeyce uzak.)

    sağlamlığına gelecek olursam; işin uzmanı değilim, fakat kayalık zeminden kaynaklı olarak deprem sarsıntılarını daha az hissediyorduk ama buna tünel kalıp yapılmış olmasının etkisini elbette ki bilmiyorum. kayalık zemin ve yapıların az katlı olmasının avantaj olduğunu düşünüyorum. üstüne bir de tünel kalıp kullanılmasının da etkisi varsa, gerçekten bu yapılar epey sağlam diyebilirim.

    yalnız ek olarak; alt tarafta bulunan taş ocağında yapılan dinamit ile patlatmaları da fazlaca hissediyorduk. (depremden çıkmış insanların bulunduğu yere epey yakın bir yerde dinamit ile patlatma yapmak da ne kadar akıl kârı, bilemiyorum.) yani yüzeye epey yakın ve büyüklüğü fazla bir depremde ne olur, onu da bilemem. dediğim gibi, işin uzmanı değilim, yukarıda her ne kadar sağlam olduğunu düşündüğümü söylesem de aklımı karıştıran şeyler de var elbette.
  • tünel kalıp bir sitede oturuyorum. site 4 blok halinde. her blok 8 katlı ve her katta 2 daire var. 7.7 büyüklüğündeki depremi maraş'ta bu dairemizde yaşadık. ev resmen çalkalandı, bunu kelimelerle ifade etmem çok zor. çünkü kabusu yaşadık. ve çok uzun sürdü. hatta beş dakika sonraki depremi de evde geçirdik. ben kesin ev bu sarsıntıyla yıkılacak dedim hatta. çünkü öyle böyle bir sarsıntı değildi. fakat çok şükür sapasağlam ayakta kaldı.

    hatta şöyle söyleyeyim, oturma odamızda 2 büyük kitaplığımız var. içinde bir sürü kitap var ve kitaplıklar duvara sabit değil. belki inanmayacaksınız ama kitaplıklar devrilmediği gibi içinden tek bir kitap düşmemiş. kuşumun sehpası devrilmemiş. sadece sehpanın üzerinde duran bir bardak yere devrilmiş. sehpanın üzerinde bilgisayarım vardı. o da devrilmemiş. mutfak dolaplarından herhangi bir şey fırlamamış. evin içinde ilk belirlemelere göre herhangi bir çatlak yok. apartman içinde yer yer boya dökülmeleri olmuş ama çatlak yok. tüm bunların tünel kalıptan kaynaklı olduğunu biliyorum çünkü 2009 yılında evi aldığımızda bu tünel kalıbın depreme dayanıklı olduğunu söylemişlerdi.

    tabii şu da var, sitenin bulunduğu temel de sağlamdı, dağa yakınız.
    tünel kalıbın dezavantajı ise ses yalıtımının olmaması. üst komşunun gürültüsünü ciddi anlamda duyabiliyorsunuz. ama inanın şu an bunu hiç umursayamıyorum. o ev sapasağlam kaldı ve bizi korudu ya, gerisi boş.
  • yani burda tek sıkıntı tünel kalip sistemle yapıldığı iddia edilen binalar acaba gerçekten tünel kalip sistemiyle mi yapılıyor.raporlara bu şekilde yansıyor olabilir ama belki de gerçek çok bambaşka.oturdugum binada onlardan biri.tunel kalip sistemi ile yapıldığı iddia ediliyor.ama baktigimizda duvar ses yalıtımı hiç yok.kolonlar hariç duvarların içi bomboş. sivali olduğundan bile şüpheliyim.7.0 şiddetinde bir deprem olsa kesinlikle karşı koyamaz gibi bir durum oluştu bende.kafamda deli sorular.
  • yaşadığım bina da tünel kalıp ve sağlamlığını basitçe şöyle ifade edeyim, duvara çivi çakamıyorsun. beton çivisi bile girmiyor. ekranlarda kat kat üzerine yığılmış, betonu toza dönüşmüş binaları görünce tünel kalıp binaların en sağlam binalar olduğuna kanaat getirdim. deprem sonrası bile- eğer bina yamulmazsa- hiç bir güç evimden çıkartamaz beni.
  • bence depremde dayanıklılığı sağlayan en büyük avantajı üretimi kontrol edebilmeyi sağlamasından geçiyor.

    düzgün yapması için ustaya, işçiye güveneceğine duvarları ve diğer elemanları seri üretim olarak yapıyorsun. tüm üretim standartlaşmış oluyor.

    daha az işçi kullanıldığı için adam sendecilik ve insan hatası minimize oluyor.
hesabın var mı? giriş yap