• turgut reis firkateyni bilmemne aciklarina gonderildi diye haberlerde 3 ayda bir duydugum isim
  • (bkz: turgutreis) (bkz: sancak gemisi)
  • turgutca imis adi, kaptan olunca turgut reis demisler.
  • anadolu'nun menteşe (muğla) yöresinden yoksul bir aileden gelir. genç yaşta levent olarak akdeniz'de korsanlığa başladı ve bir süre sonra reisliğe yükseldi. gittiği cezayir'de barbaros hayreddin'in hizmetine girdi. barbaros ile birlikte katıldığı preveze deniz savaşında (28 eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi. venediklilerin ele geçirdiği dalmaçya kıyısındaki castelnuavo kalesini geri aldı. korsika'da salih reis ile birlikte cenovalılara tutsak düştü (1540). üç yıl sonra cenova'yı kuşatan barbaros tarafından ikisi de kurtarıldı (1543).

    barbaros'un desteğiyle yeniden bir donanma kurarak akdeniz'de korsanlığa başladı. napoli körfezine üslenen ispanyol gemilerini batırdığı gibi, körfez kıyısındaki yerleşim yerlerinden çok sayıda tutsak aldı. tunus'ta küçük sirte körfezi'ndeki cerbe adasını kendisine üs yaptı, güney tunus'ta birçok kıyı kent ve kasabalarına egemen oldu. ispanyol donanması cerbe adasını bir baskınla kuşattıysa da, turgut reis gemilerini yağlı kızaklarla adanın arka tarafına indirerek düşmandan kurtulmayı başardı. bu baskının ardından çeşitli fas limanlarına üslendi.

    daha sonra çağırıldığı istanbul'da kendisine karlı ili sancakbeyliği verildi (1551). kanuni sultan süleyman, trablusgarp alınırsa buraya onu beylerbeyi atayacağını söyledi. kent alındıysa da, beylerbeyliğine hadım murat ağa getirilince, turgut reis osmanlılara kırılarak akdeniz'e açıldı (1552).

    iki yıl süreyle denizlerde ve kıyı kentlerine yaptığı baskınlarda önemli başarılar sağladı, 15.000 kadar tutsak ve çok sayıda ganimetle istanbul'a döndü ve trablusgarp beylerbeyliğine atandı (1554).

    kaptanıderya piyale paşa ile birlikte birçok sefere çıktı, cerbe savaşında bulundu (1560). ilerlemiş yaşına rağmen katıldığı malta kuşatmasında şehit düştü. türbesi trablusgarp'tadır.

    http://www.denizce.com/turgutreis.asp
  • abdullah ziya kozanoğlu'nun turgut reis hakkindaki kitabinin adi... zaten hızır reis olsa ayip olurdu...
  • birçok denizci gibi karada ölen büyük denizci, nam-ı diğer turgutca. kaptan-ı deryalığı daha fazla hak ettiği halde paralyans akrabalık onu ikinci plana itmiş; malta rüyası ise onun sonu olmuştur...
  • ölümüyle osmanlı devletinin en şaşalı döneminde en büyük yenilgilerinden birine sebep olan insan. kuşatmaya gecikmeli katılmasına rağmen yaptığı akıl dolu hamlelerle maltaya yerleşmiş olan st jean şovalyelerine büyük kayıplar verdirmiştir ama bir top mermisi sonu olmuştur. kuşatma daha başlarken o adada öleceğini tahminde etmiştir.
  • bodrum'un bodrum olmadan önceki -hata halikarnas balıkçısından bile önce-
    sakinlerindendir. ama sakin bir hayat yerine denizciliği seçmiş.şanı ve ölümü denizden gelmiştir.
  • sular üzerinde gah esir olarak, gah lider olarak geçmiş bir hayat...ispanya, malta cenova ve venedik gibi zamanın en güçlü deniz güçlerine karşı mücadele etmiş büyük kumandan...
    kanuni sultan süleyman tarafından istanbul'a çağırıldığında, insanların makam ve istikballeri için giriştikleri entrikalardan uzak kalmak, özgürlüğüne olan düşkünlüğüyle pruvasını açık denizlere, dümenini yazgıya bırakıp enginlere açılmış ve yeniden denizlere sığınmış bir insan...
    düşmanları karşısında büyük zaferler kazanmış bir kumandan olan turgut reis; ispanya, malta, cenova, venedik gibi zamanın en güçlü savaş filolarının korkulu rüyası olmuştur.* avrupalıların deyimiyle: dragut
    http://privateer.omena.org/dragut.htm
    http://gaslight.mtroyal.ab.ca/swashx03.htm
  • zamanin osmanli zirhli gemilerinden biri.
    http://www.geh.org/…97501115818_ful.html#topofimage
hesabın var mı? giriş yap