• bulaşıcı bir durum. benim çocuk türkiye’de biraz kalsın bunlara benziyor amerika’ya dönünce bir haftada resetliyor. birbirlerinden görüyorlar herhalde.
  • cocuk ailesinin yansımasıdır. ne gorur, duyarsa onu yapar, onu konuşur bu kadar basit. olumsuz bir davranışta bulununca bagırmayacaksın, zaman ayırıp anlatacaksın, anlaması için zaman vereceksin. kızdıysanda ayarında kızacak dayanacaksın hemen ayran gönüllülük yapmayacak; bu sayede kucugun olayı kavramasını için zaman vereceksin. pekişecek hersey zamanla. efor harcamadan hic birsey olmuyor bu dunyada...
  • annelerden kaynaklı olduğunu düşündüğüm durum. çocuk küçük yaşlardan beri anneyle çok vakit geçiriyor. mesela ruslar anaerkil bir toplum. anne daha sert bir karakter , o yüzden çocuk hiç şımarmıyor. bizdeki anneler de biraz palyaço gibi olduğundan çocuklar çok mızmız yetişiyor maalesef. bu durum babanın davranışlarını da etkiliyor. baba sert yapınca çocuğun gözünde suçlu ve düşman oluyor.
  • anne baba da sürekli bu şekilde davranış gösteriyorsa -çocuğuna ve çevresine-çocuğun bunlardan etkilenmemesi mümkün değil.
  • aile kaynaklı bir sorun.
    aman şunu yapma aman bunu yapma ona dokunma buna dokunma onla konuşma hebele hubele zıkkımın kökü derken çocuk mal olur.
  • çocuk sahibi olduğunda dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneden ebeveynler yüzünden maalesef. kültür etkisi de var tabiki. özellikle erkek çocuklara herşey serbest bizim toplumda. lan ben kiev'de metroda annesinin ikazı ile 10 yaşındaki erkek çocuğunun ayaktaki kadına yer verdiğini gördüm. elin ebeveyni daha çocukken veriyor bu eğitimi bizimkiler sanki lord amina kodugumun paçozları.

    birde geçen ay berlin'de kaldığım yerde bir çocuk parkı vardı. istanbul'da olsa gürültüden uyuyamam orada ama elin alman çocuğu aristokrat gibi çıt yok veletlerde. parktan gelen ses sadece "aanneee aanneee". yani orada bile aynı bizim insanımız.
  • ailedekilerin eğitimsiz olmasıdır, eğitim : siktiriboktan universitelerde ucuz ezber bölümleri okumak değildir
  • sürekli bağırarak konuşan bir toplumda bağırması çok normal. ailesine, çevresindekilere bakması yeterli. ağlayarak istediğini elde etmesi ise bu ülke için doğru seçenek. o ağlayanlar ileride istediği gibi bir hayat yaşayacakken biz uslu çocuklar eşek gibi çalışıp onlara bakacağız. atalarımızın da dediği gibi ağlamayana meme yok.
  • bunları konuşup yazanların alayı eleştirdiğinin fazlası olacak. bekara karı boşaması kolay. biz bu kahramanları çok gördük çocuğu olunca herkesten önce piremsesçi oldular.
  • toplum olarak çocuk fetişimiz var da ondan.

    ay ağlamasın, ay zırlamasın, ay düştün neyin var, ay kıyamam

    fanus içinde, istediğini ağlayarak elde bildiğini anlayan bir çocuk bu. çocuğun gram suçu yok
hesabın var mı? giriş yap