• en uçuk fark amerikan dizileri ortalama 40 dakika civarındadır. türk dizileri ise bir buçuk saat civarında sürer. buradan çıkarılacak sonuç ise tabii ki türk dizilerinin içlerinin boş, dakikalarca süren deli saçması sahneler barındırdığıdır.
  • turk dizilerinin bircogu* amerikan dizilerinin cakmasidir.
  • müdavimi olduğum amerikan dizilerini, izlediğim yerli dizilerin hepsinden görüntü kalitesi, konu bütünlüğü, konu devamlılığı, kurgu gibi özelliklerden dolayı üstün olarak görüyorum. ama ekmek teknesi adlı cânım diziyi ise külli üstün tutarak değerlendireceğim karşılaştırma olur.
  • türk dizilerini izlerken; ütü yapabilirsiniz, örgü örebilirsiniz. konuyu anlamak için, göz ucuyla izlemek yeterlidir. fakat, amerikan dizilerini izlerken bunu yapamazsınız. çünkü; replikler, sahneler hızlıdır, boş bakışmalar yoktur, takip şarttır.
  • hepsi de boşa zaman geçirmeye neden olur. insana hiçbir şey katmaz.
  • türk dizilerinde senaryo bellidir. bir kız bir erkek vardır biri zengin, biri fakir ya da iki tarafta zengin amaç sikiş, sokuş, entrika. o onun anasına atlar o oradan ebesinin kardeşi çıkar. biri diğerinin sevgilisine aşık olur. sonunda tren yaparlar. ayrıca fiks ya konakta geçer ya da boğaz manzaralı yalıda. bana bu jenerasyon latin dizilerinin ülkemizi vuran etkilerinden gibi geliyor. ancak amerikan dizilerine gelindiğinde tarz, kurgu, çeşitlilik ne ararsan. sınır yoktur. oyunculuk daha kalitelidir. prodüksiyon para harcar. her zevke göre bir yapım mevcuttur. kimi dizinin her bölümü adeta bir filmdir. hatta geçenlerde annemle şöyle bir diyalog yaşadım:

    - oğlum ne izliyorsun
    - dizi anne
    - e bu film gibi. film sandım.
    - yabancılar yapıyor işte ana!

    ama tabii ki klasik olan yapımlarımız da yok değil hakkını yemeyelim.

    (bkz: bizimkiler)
    (bkz: süper baba)
    (bkz: ikinci bahar)
  • amerikan dizilerinde insanlar çatır çutur yiyişirken türk dizilerinde bu durum biraz sıkar. bunun rtük'ü var bilmemnesi var valla sabahına kaldırılır diziyi görürsün ya da cezayı yapıştırırlar bir şekilde.
  • ilginçtir, türk dizilerinde insanlar hep kötüdür. yapılan kötülükler ana temayı belirler çoğunlukla. amerikan dizilerinde ise daha insanca, dostça temalar karşımıza çıkar. tabii bu bir genelleme. arada istisnalar da var.
hesabın var mı? giriş yap