• "... kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi"

    sanırım 1 fps den bahsediliyor.
  • (bkz: bu sefer güldürmedi)
    favorimdir.
  • türk haberciliğinin kronik hale gelmiş, vazgeçemediği alışkanlıklardır. aklıma şu an için gelenleri sıralarsam:

    1- dramatik haberlerde requiem for a dream soundtrack'nı kullanmak.

    gerçekten harika bir müziktir ama yıllarca kullanılması en çok yaratıcılık gerektiren mesleğin büyük bir yanlışı, ayıbıdır. sonuçta araştırıldığı zaman bunun gibi gayet kaliteli, iyi müzikler bulunabilir.

    ayrıca, hemen hemen bütün türk televizyonlarından kullanılması, değişim vaktinin çoktan gelipte geçtiğinin işaretidir. en son ümit özat haberini gösteren ekranlarda hepsinin bu müziğini kullandığını görünce de yıllara rağmen bu müziğin ekranlarda genişlemeye devam ettiğinin göstergesi.

    2- kısıtlı kelime dağarcığıyla haber sunmak

    bu aslında ilk sorun kadar gün yüzüne çıkmamış olsa da hepimizin aşina olduğu belli bir haber sunma olayı var.

    örneğin 'o anda neler oldu?'sorusu. en son ramazan ayı dolayısıyla islamiyet hakkında yayın yapan bir kanalda peygambere mağarada vahiy gelmesi haberini 'peki o anda neler oldu?' gibi bir kalıpla sormanın klişeleşmiş haber sunumuna iyi bir örnek olduğu belli.

    3- görüntüleri keserek haber oluşturmak

    bir kişinin konuşmasını, bir olayın görüntülerini yani farklı kareleri birleştirerek habere görsel malzeme yapmak. çok fazla yadırganmaya değer bir olay olmasa da klişeleşmiş bir gerçek.

    4- haberlerin çok kısıtlı olması

    bu aslında ayrıntı olmayıp tamamen haberciliğin kendisi olsa da bahsetmeden geçemeyecem. ülkemizde çok az sayıdaki kaliteli haber kanallarının -ki gerçek haber kanalı gün boyu haber sunumu gerçekleştirir- olmasından ötürü ihtiyaç duyulan haberlerin kanallarda kısıtlı zamanda yer almaları ve neredeyse dünya gündeminden hiç bahsetmemesi.
  • "kansere çare bulundu" haberleri bu konuda dev bir yer kaplar.
  • - "...fırtına geliyo. valilik ve belediye alarm verdi. hazırlıklar tamamlandı bu son zamanların en büyük fırtınası beklenmeye başladı..."

    ertesi gün yağmur yağar. bazen de ekstradan rüzgar eser. ama bu heyecan bir sonraki yağmur veya kar haberinde de devam eder.
  • kar yağdığında, karın tadını en çok çocuklar çıkardı haberi mutlaka olur .
hesabın var mı? giriş yap