• yanlış önerme. hiçbir şey yapmamış olsalar bile elişi örgü vs ile muhakkak ilgilenen büyük bir çoğunluk vardır.
    bazı beceriler kadınlarda evrimsel süreçte mevcut olduğundan hobi edinmek daha kolay oluyor onlar için.
    boş zamanında yatan kadın görmedim ama kahvede batak atan adam çok bu memlekette.
  • üst edit: bu entariden 3 yıl sonra yanımda oturan bir arkadaş olimpiyat altın madalyası aldı.

    türk insanı olarak genellenebilir. sebebi de imkansızlık.

    yurtdışında yaşamaya başladığım gün beni yıkan en büyük olay budur. şirketteki herkesin ikişer üçer hobisi vardı, benim elimde sadece bisiklet vardı. binicilik, piyano, triatlet, dj, karate ne ararsanız her çeşit hobiden iki üç tane edinmiş genç bireyler.hatta hobinin ötesine geçmiş, çoğu bunlardan yirmili yaşlarında, üniversite döneminde, kısaca profesyonel hayata atılmadan para dahi kazanmıştı.

    tam olarak o gün yani daha ilk gün, çocuklarımı türkiye'de yetiştirmemeye karar verdiğim gündür.
  • özellikle evli olan kadınların çoğunun çocuk büyütürken aynı zamanda çalışmak zorunda olması,işten eve gelince evde de mesailerinin devam ediyor olması yüzünden herhangi bir hobiye ayıracak zaman+enerjilerinin kalmamasından olabilir mi acaba sayın halden anlamaz kuldan utanmaz kadınları eleştirmeye yer arayan herbokologlar?
  • he amk erkeklerin tamamı origami, ahşap boyama, yelkenle falan uğraşıyo. kadınlar çok rerörerö.
  • turk hatunu matunu degil, turk insanin cogunun hobisi yok. aci geliyor belki ama herkes biliyor dogru oldugunu. bilmedigi sey hakkinda bile saatlerce fikir yuruten toplumumuz, sizce hobisi olsa bunu milletin gozune sokmaz miydi? gozune sokmayi da gectim, hobisi olan insan oncelikle mutlu olur, kendini mutlu etmeyi bilir zaten... sokaga ciktiginizda mutlu insan goruyor musunuz?
  • hobiden ne anladığınızı bir anlatsanız keşke. ben hobisi olmayan türk kadınıyla tanışmadım daha.

    daha geleneksel olanları el işleriyle, yemek yapımı ya da bahçe işleriyle vs. ilgilenir. burada sıralı tam liste yapmaya kasmayacağım ama ismek'in kurslarının min. yüzde yetmişini kadınlar dolduruyor. el işlerini de sadece dantel olarak almayın ayrıca. ahşap boyamadan takı tasarımına kadar çok geniş bir alan söz konusu.

    yetiştirildiği ortama bağlı olarak mutlaka fark gösterir. bu dans da olur, müzik aleti çalmak da olur, dağcılık da. ama yediden yetmişe türkiye'de yaşayan her kadın kendine bir hobi edinir.

    benim ilgimi çeken, bu yorumları yapan arkadaşlar acaba türk erkeğine baktılar mı öncesinde? spor ve araba ekseninden pek çıktıklarını görmedim. ilgilendikleri alanlar çok dar bir yelpazede kalıyor, onu geçtim, geleneksel ailede yetişenler normalde yaptıkları iş dışında pek de bir şeyle ilgilenmiyorlar. varsa yoksa televizyon, futbol vb.

    şu başlıkları açmadan önce azıcık bir bakın etrafınıza.

    edit:

    üzerine alıp mesaj çeken ve hobilerini anlatan erkek kişilere sesleniyorum. sizin bireysel hobileriniz değil mesele. ülkenin geneli. boşu boşuna sanki tüm erkekleri temsil ediyormuşsunuz gibi bana bilgi vermenize gerek yok. türkiye istanbul, ankara, izmir vs.'den ibaret değil. kısıtlı çevrelerimizi referans alarak çıkarım yaparsak, ben de şu anda türkiye'deki herkesin bir hobisi olduğunu iddia edebilirim. ama ben ve benim çevrem geneli temsil etmiyor. sizinkiler de öyle.
  • hobi diyenlerin aklına origami, ahşap boyama filan gelenlerin küçümsediği iddia.

    kendi adıma konuşayım hobilerim:

    - arduino, donanım birleştirme ve programlama

    - raspberry pi ve omega2 programlama, proje yapma (şu aralar omega2'den dab+ radyo projesi ile uğraşıyorum)

    - amatör elektronik, direnç ve kondansatör aşamasından başlayıp elektronik devre toplayabiliyorum

    - küçük/büyük ev aletleri tamiratı, sırf zevkten alt komşunun televizyonunu tamir ettim geçenlerde. elimden geçen saç kurutma makinesi, küçük süpürgeler, blender'lar, çamaşır-bulaşık makinelerinin sayısını hatırlamıyorum bile.

    - profesyonel düzeyde bilgisayar tamiratı, windows cd'si takıp format atmak değil yani. (bkz: ekran kartı fırınlamak)

    - profesyonel ses sistemleri ve sinema sistemleri tasarlama, şu an el yapımı hoparlörlerimden müzik dinliyorum mesela :)

    - profesyonel düzeyde ses/müzik kaydı işlemleri yapabiliyorum, nakamichi ve mitsubishi decklerim mevcut.

    - basit düzeyde otomobil tamiratı, kapı kilidi bozuk kapının kilidini onardım, arka sileceği tamir ettim, arabaya 2 tane anfiden oluşan ses sistemi döşedim, düzgün çalışmayan elektonik göstergeleri tamir ettim vs vs.

    - bisiklet sürme, şehir içerisinde etrafa aval aval bakarak 5 km/sa hızında sürmeden bahsetmiyorum, tek seferde şehirler arası min 70 km, lisansa da başvuracağım bu kış

    - deniz kıyısı bir şehre taşınıyorum, balıkçılık ile de ilgilenme kararı aldım bakalım.

    daha ne yapayım ben hobi olarak?!
  • geleneksel el işi sanatlar dendiğinde aklıma kadın figürü geliyor nedense; bu halk eğitim gibi uygulamalar dahilinde açılan kurslara da kadınların katılımı daha yoğun, öyle gözlemliyorum. tanzimat romanıyla ilgili erkek yazar, kadın okur temalı bir makale çarpmıştı bir yerlerde gözüme, nurdan gürbilek'di sanırım. o dönem romanların kadın okurlara yönelik üretildiği ile ilgili bir şeylerdi. bugün de kadınların, okur kitlesinin daha büyük bir kısmını oluşturduğunu düşünüyorum. edebiyat okurlarına yönelik uygulamalarda ya da web sitelerinde daha fazla dikkatimi çekiyor. kitapçı raflarında da daha sık karşılaşıyorum kendileriyle, birbirimize çarpmamak için yol veriyoruz. ve son olarak ben hiç örgü ören bir erkek görmedim.

    dolayısıyla hobiden ne anladığına bağlı. bana sorarsan hobiyi bırak, erkeklerin futbol, seks, siyaset ve ekonomiden başka bir mevzusu yok. erkeklerin rekabete dayalı sporlara olan düşkünlüğü, sosyal olarak yapılandırılmış başka tür cinsiyet reflekslerinden ileri geliyor. sen bunu hobi olarak görüyorsan, orasını bilemiyorum. son olarak bu genellemeleriniz, beynimi yakıyor. sürekli bir antitez üretmeye çalışırken yoruluyorum. günümüzde hobinin yokluğu, erkeğe ya da kadına özgü değil; teknoloji ve tüketim arzusu ile sarıp sarmalandığımız bir dönemde, çağın hastalığı.
hesabın var mı? giriş yap