• bir ibrahim kafesoğlu kitabıdır. soğuk savaş döneminin yoğun etkisi başlığa adını veren ibrahim kafesoğlu kitabının üzerinde feci şekilde hissedilmektedir. türk kültürünün hakkını vermekten artık uzak olan bu kitapta yüzlerce hatalı görüş vardır. kaynakçası zengin olmakla birlikte eskimiştir. artık kimsecikler chavannes’dan alıntı yapmıyor efendiler. literatürü iyi takip edebilen türkiyatçılar (türkolog) iyi bilirler ki türk milli kültürü adlı kitabın tarihi geçmiştir. akla ziyan bir kitaptır. son kullanma tarihi geçmiştir. kitabın en büyük eksiklikleri “alevilik ve şamanizm” ile ilgili olan kısmıdır. kitap, türklerin şamanizm ile bağlarının inkarı üzerine kurulmuştur.

    orta dönem için klasik olan devlet telakkisi türk milli kültürü adlı kitapta gayet yanlış anlatılmış ve yansıtılmıştır. resmi ideolojimiz tarafından genç beyinlere zorla kaktırılmış ve devlet eliyle tavsiye edilmiştir. hatta aynı kitabın yazarı tefennîzadelerden kafesoğlu ağa, lise kitapları dahi hazırlamıştır aynı mantıkla.

    “türk-islam sentezi” için önemli bir dayanak noktası teşkil ediyordu bu kitap, halen de öyledir ve nato mücahitliğinin bizatihi kendisidir. adı geçen kitap dünya literatüründe türkler ile ilgili ne kadar övücü ya da bugün için övücü görünen ne kadar bilgi varsa titizlikle taranarak oluşturulmuştur. iş bu yüzden insanlar kendi kültürleri hakkıyla bilememektedir. gaz bir kitaptır. insanları harekete geçirmek için yazılmıştır. zamanında nisbi bir fayda da sağlamış ve dikkatlerin islam öncesi türk tarihine çevrilmesini sağlamıştır.

    zaten kafesoğlu da pragmatizmin kralını yapmıştır bu kitabında. eminim ki kendisi de gerçeğin böyle olmadığının farkındaydı ancak şartlar böyle yazmasını gerektirmiştir. kendisinin yazdığı bütün makaleleri, gazete köşelerinde çıkan yazıları ve kitaplarının büyük bir kısmından başka ders notlarını da ele geçirip okumuş birisi olarak derim ki aslında kafesoğlu gerçeği gayet iyi sezmiştir ancak ülkenin içinde bulunduğu koşullar kendisini bu tarz pragmatizme götürmüş, bilimin kıçına tekmeyi basarak yerine bambaşka bir şeyleri koymasına sebep olmuştur. buradaki şartlarına göre sözü bir hak verme değil, bir olguyu belirtmeye yöneliktir, bilim adamı kolaycı olamaz.

    son olarak bir kere daha söylemekte fayda var: kitap türk kültürünün hakiki değerini teslim etmek bir yana insanları kendi kültürlerinden uzak tutacak niteliktedir. bir de ek olarak bilumum faşist/ırkçı/milliyetçi-muhafazakar ideolojinin kutsal kitaplarındandır bu kitap.

    (bkz: türk-islam sentezi/#10421777)
  • dönemimizde yeterli görülmesede türk islam sentezcileri için okunması gereken bi eserdir. yazıldığı dönem içinse önemli bir kaynak teşkil etmiş bir yapıttır.
  • üniversitelerde, genel türk tarihi, islam öncesi türk tarihi derslerinin tartışmasız bir numaralı kitabı. ibrahim kafesoğlu yazmıştır. onlarca kez basılmış, okunmuştur. hala da bu kitabın üzerine eski türklerin tarihini anlatan daha iyi bir kitap yazılmamıştır.
  • osmanlı öncesi türk tarihi, sosyal hayat adetler alışkanlıkları anlatan bir başucu eseri.
  • eski türklerde ordu sefere çıktığında yiyecek ihtiyacı et konservesi ile karşılanırken, başka ordular gerilerinden binlerce baş sığır sevk etmek zorunda kalmaktaydı.

    ibrahim kafesoğlu, türk milli kültürü, ötüken, 2014, s. 272.
hesabın var mı? giriş yap