• yıllardır hükümetin gözardı ettiği işgale nihayet ses çıkmıştır.

    türk ortodoks patrikhanesi temsilcisi sevgi erenerol, fener rum patriği bartholomeos’un yunan işgali altında olan ege’deki bazı adalardaki kiliselere papaz görevlendirdiğini iddia ederek suç duyurusunda bulundu.

    haberin linki
    haber:

    istanbul cumhuriyet başsgavcılığı'na verilen dilekçede yunanistan tarafından işgal edilen 18 ada arasında yer alan bulamaç, eşek, koyun, sakarcılar, keçi, marathi adalarına kilise inşa edildiği ve bu ibadethanelere türkiye'deki fener rum kilisesi tarafından papaz görevlendirildiği ifade edildi.

    “papazların parasını kim ödüyor”

    türkiye'de faaliyet gösteren bir kurumun yunanistan tarafından işgal edilen topraklardaki kiliseye din adamı görevlendirmesinin suç olduğunu öne sürülen dilekçede, fener rum kilisesi'nin bu adalardaki kiliselere din adamı görevlendirip görevlendirilmediğinin araştırılması, görevlendirildiyse bu papazların ücretlerinin kimler tarafından ödendiği ve hangi ülke vatandaşı olduğunun sorulması gerektiği vurgulandı.

    “yunan yöneticilerle resmi törenlere katılıyor mu?”

    fener rum kilisesinin böyle bir uygulama yaparak “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçunu işlediğini öne sürülen dilekçede şöyle denildi: “ülke toprağı olan adaların yabancı bir devlet tarafından işgal edilip, işgal sonrası hakimiyetin pekiştirilmesi yönünde inşa edilen kiliselere yabancı devletle tam bir işbirliği içerisinde türkiye'de bir türk kurumu olan eyüp kaymakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren fener rum kilisesi'nin papaz tayin etmesi, bu papazların işgalci devletin askerleri ve yöneticileriyle birlikte adalarda resmi tören ve ayinlere iştirak etmeleri bu kişilerle birlikte ada yönetimini gerçekleştirmeleri suçtur.”

    türkiye'ye tescilli

    ege denizi’nde yunanistan tarafından işgal edilen 18. ada olan marathi adası’nın, 1933’te chp tarafından milletler cemiyeti’ne türk adası olarak ve ismen tescil ettirildiği ortaya çıkmıştı.

    sözcü'nün manşete taşıyarak duyurduğu haberde yer alan belgeye ulaşan eski milli savunma bakanlığı genel sekreteri emekli kurmay albay ümit yalım şunları söylemişti: “4 ocak 1932’de türk-italyan sözleşmesi imzalandı. sözleşmenin onay süreci devam ederken türkiye, 1932’de milletler cemiyeti’ne üye oldu. türk-italyan sözleşmesi, 14 ocak 1933’te tbmm tarafından kabul edildi ve 25 ocak 1933 tarihli resm gazete’de yayınlandı. resmi gazete’de yayınlanan türk-italyan sözleşmesi’nin 1. maddesinde, marathi adası’nın türkiye’nin egemenliği altında olduğu belirtilmiştir. sözleşme, 24 mayıs 1933’te milletler cemiyeti sekreterliği’ne tescil ettirilmiştir. bu belge arşivlerde.”
  • iş papazlara kaldı demek ki dedirten başvurudur.
  • kendi adan gibi ata bartholomeos...

    kim daha yerli kim daha milli sorusu burada mı soruluyordu?

    tanım:hükümetin gıkı çıkmıyorken ülkedeki ortodokslar adalarımızı savunuyor olması durumu.
  • dini inanışı ne olursa olsun türk bozkurttur. kanımdan olan dinimden olandan önce gelir.
hesabın var mı? giriş yap