• türk pop müziğine laf sokmak için falan değil, gerçekten merak edildiği için aklıma takılan sorunsaldır.

    dün bir cafede tostumu yerken, açık olan televizyondaki kliplere gözüm takıldı. genelde oraya gittiğimde de hep aynı kanal var zaten. şöyle baktım, ismini de şarkısını da ilk kez duyduğum kadınlar ve erkekler, klipler çekmişler. yakın bir arkadaşımın "tekstil atölyesi müziği" diye nitelendirdiği şarkılar. şarkılar birbirine benziyor, tipler benziyor, klipler benziyor vs.

    biraz düşündüm. artık albüm satışından para kazanılmadığı biliniyor. internet bok püsür var, herkes her şarkıya ulaşabiliyor. e öte yandan bakıyorsun, klip çekmişler, en az 5-10 bin tl para harcamışlar ve bunu yapan bir sürü insan var. yarısı bilgisayar üzerinde olsa bile iyi kötü prodüksiyon var, dansçı kızlar var falan.

    haliyle merak ediyorum, lan acaba bu insanlar hala bu işten para kazanabiliyorlar mı? kazanıyorlarsa nasıl kazanıyorlar? barlarda mı çıkıyorlar, gerçekten bunları takip eden dinleyen var mı? hangi kanallardan kazanç elde ediyorlar? yoksa bunların kazandığı parayı biz mi gözümüzde büyütüyoruz, ayda 5-6 bin tl kazanıyorlar da "bereket versin" mi diyorlar? çoğunun arabası evi yok mu, olan da krediyle mi alındı?

    bu işleri bilen eden arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum. yıllardır aynı müzikler, aynı tarz, aynı sözler.. hala para kazanabiliyorlar mı, kazanıyorlarsa nasıldır?
  • jolly joker ve if performance hall'de ses teknisyeni asistanlığı yaptığımdan beri sorgulamayı bıraktığım hede. bazı insanlara garip gelebilir ama bu tür müzikleri dinlemekten zevk alan milyonlar var. müziklerinden ziyade bu insanların sahip olduğu imaja hayran olanlar var. ve itiraf etmeliyim, beğenmediğimiz pop şarkıcılarının yarısından çoğu "böyle bir insan, neden bu kadar sığ bir tarzı icra etmeyi seçmiş ki?" diye sorgulatıyor. çoğunun orkestrasında gerçekten çok iyi müzisyenler var. berklee'den master of music in string performans degree sahibi olup pop müzik yapan insanlar var. türkiye'de sanatının hakkını vermeye çalışsa, aç kalır bu insanlar. ancak pop müzik dediğimiz şey, tamamen show business, bir nevi arz-talep meselesi olduğu için pop sanatçıları, kitlelerin beklentilerini kendi sanatsal doğrularının üzerine koyuyorlar çünkü para kazandıran şey bu. kimseyi insanlara istediklerini vermeyi ve daha çok para kazanmayı seçtiği için suçlayamayız.
  • bir şekilde para kazanıldığını anladığım ama kaynağını tam bilemediğim sorunsaldır. bilgisi olan arkadaşların yine paylaşmasını rica ederim.

    yani cd mi satıyorlar, youtube'dan mı üçbeş geliyorlar, barlarda mı çıkıyorlar? la olm o zottirik kliplerdeki adamlar nasıl para kazanıyor, magazinlerde gördüğümüz hayatı nasıl yaşıyorlar, bi buldurun be abi..
hesabın var mı? giriş yap