• mustafa kemal'in 15-20 ekim 1927 tarihleri arasında büyük kongre'de yaptığı konuşmanın tam metni olan nutuk'un basım hakkını bir dönem almış cemiyet. ahmed ihsan, eser için özel olarak viyana'da haritalar hazırlatmıştır.
  • türk hava kurumu, cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 şubat 1925'de büyük önder mustafa kemal atatürk'ün emirleriyle "türk tayyare cemiyeti" adıyla kurulmuştur.

    cemiyet'in kuruluş amacı; türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve uçan bir türk gençliği yaratmaktır.

    kaynak thk
  • 1935 yılında isimi türk hava kurumu olarak değiştirilmiştir.
  • 16 şubat 1925 tarihinden kurulmuştur. ismi harf devriminden sonra, türk hava kurumu (thk) biçiminde değiştirilmiştir.

    kaynakça

    1 - atatürk ve havacılık

    2 - türk hava kurumu’nun kurduğu hava harp sanayii fabrikaları
  • yeni evlenenlerin bu cemiyete bağış yapmasını teşvik etmek için son derece şık beratlar tasarlamışlar. güzel bir örneği vekam müzesi'nde sergileniyor.

    not: eski harfle yazılanları merak edenler için gelsin:
    tokalaşan ellerin yukarısında: "tayyare cemiyetine muavenet mukaddes vatan hidmetidir."
    sağ tarafta: "fotoğraf yeri-erkek"
    sol tarafta: "fotoğraf yeri - kadın"
    ellerin altındaki kuşakta: "yuvanız şen olsun"
    en altta: "akit tarihi"
  • yıllarca yoksul türk milletinden zorla para toplamış bir garip cumhuriyet icadı. dini istismar etmede, halkı dinle kandırmada stratejik bir role sahip olan diyanet, bu cemiyete destek için piyango düzenlenmesi, kurban, zekat vs. bağışı toplanması için islama aykırı olduğu halde fetva vermiştir.

    tayyare için toplanan paraların ne olduğu konusunda bir çok tartışma vardır. mesela cemiyetin nutuk basıp dağıtma (türkiyede en çok basılan ama en az okunan politik fiction), her yere m. kemal büstü dikilmesi gibi faaliyetleri dikkat çeker. rıza nur'un bu konuda ilginç bir beyanatı var. bence mükemmel bir kara mizah örneği;

    "tayyare cemiyeti mustafa kemal'in birçok büstlerini yaptırmış. galiba bu büstler ve nutuk tayyaredir.*yarın harpte imdada yetişir. fatih rıfkı'ya göre muska gibi mucizeli imiş, her kaza ve belayı defedermiş! yazık tayyare paralarına!"
hesabın var mı? giriş yap