• türk teali cemiyeti'nin milli mücadele yıllarında yayınladığı beyanname:

    "top ve tüfek sustuktan ve yüce vatanımızda, yurdumuzda barışıklık borusu çalınmaya başladıktan sonra her türk ve müslüman kendi iş ve gücüyle ve türklüğün yükselmesi ile uğraşması gerekir.
    şimdiye kadar türk olmadıkları halde türk milleti'nin başına geçerek kendilerini öz türk gösteren ve türk 'ün malını, ırzını, canını yok eden, çocukları öksüz, kadınları dul, evleri yoksul bırakan ve bunu kendisine iş güç edinerek çeşit çeşit ad ve lakaplar takınarak ortaya çıkan ve her gün türkleri aldatan hainlere aldanmayınız.
    türk milleti böyle çok kara günler görmüş geçirmiştir. böyle günlerde peygamber postunda oturan ulu padişahlarının taç ve tahtı etrafında güçlü ve kuvvetli olarak toplanmış ve kendilerini selamete çıkarmıştır. şu zamanda tarihten ibret alalım. süslü ve yaldızlı laflarla ortalığı velveleye veren, arnavut 'u türk'ten, arap 'ı türk'ten, kürdü türk'ten ve arada kalan çerkesi bu defa türk'ten ayırmaya çalışan ve bugünkü ahvalinin zuhuruna sebebiyet veren (kuva-yı milliye) namında istifade eden ve moskof ilindeki bolşeviğin kafasını taşıyanlar gibi yersiz yurtsuz serserileri eski zamanlarda padişahlarımız birer birer tepelediler ve milletin gayretine güvenerek milleti kurtardılar. atalarımızın evlatları olduğumuzu unutmayalım. hükümet gemisini kayalara çarptırtmayalım. aslı nesli belirsiz kimselere ecdadımızın yadigarı olan bağrı deşik vatanımızı batırtmayalım. ey türk ve müslüman kardeş, seni aldatmak isteyene, hamiyetten, dinden, milliyetten bahsedene sor. sen necisin? çiftin, çubuğun, öküzün, tarlan var mı? nerelisin? hangi köydensin? anlasın ki bunlar şeytan gibi kovulmuş ve seni de memleketinden kovdurtmaya, öldürtmeye ve en nihayet malını paranı sormaya gelmiş yersiz yurtsuz türk olmayan yabancılardır. bunlara kanma ve aldanma iğfalata kapılma, fakat hiçbir zaman atıl ve batıl dahi kalma. fikrinde daima bir nokta bulunsun, yerin yurdun, ocağın bucağın hep türk 'tür. ve bunlar ancak türk neslinin elinde yükselecek ve kurtulacaktır. bilmeyerek şu toprağa ihanet etme. hilafet ve saltanata bağlanmaktan ayrılma. ağır başlı ol. ağır başlı olarak hakkını istemekten çekinme."
    peyam-ı sabah, 7. sene, no:482, 31 mart 1336/1920
hesabın var mı? giriş yap