• (bkz: ko$un lan sözlüğe töre gelmi$)

    post-töretum: mahalle çocuğu ağzıyla verilmi$ spontane bi' bakınız oldukça keyifli oluyor, lakin doyurucu değil. garnitür dayamak elzem.

    ent2tel -> grimak: "türk töresi" diye bi' ba$lık açılmı$ yeni, çok otantik ahaha :)
    -grimak- ahahahaha, ülkücü'nün a$kı var bi de
    ent2tel -> grimak: ahahah $arkı vardı galiba öle
    -grimak- hıı lan filan diyodu ülkücü, lan sevdim seni bacımm filan gibi ahahahaha
  • yüce türk ırkının bir mensubu olarak sikimde bile olmayan şeydir. hem de sapına kadar türk siki. (bkz: anladıkları dilden)

    edit : siki götü komik bulanların diliyle yazılmış bir entridir. o kişilerin bir örneği de aşağıdaki entriyi yazmıştır ve hatta bu başlığı açan kişidir, ve hatta bu başlık altında sikli götlü güya komik entriyi eleştireceğim derken bir amına koyayım sallamaktan da geri durmamıştır. keşke bazılarımız için konuşmak bir refleks olmasa da, konuşurken herkes beynini de devreye yoksa, en azından tutarlı o olmadı kendinin farkında olsa.

    biraz kibar olun lan agzini siktiklerim

    adapazarı ekspresi'nde geçtiğimiz yıl sağ yanımdaki koltuktan farklı bir versiyonuna şahit olduğum ironi taşıyan cümlemsi. efendim arkadan 2. ya da 3. vagonda (ki benim mekanımdır burası) saat 20.30 sularıdır ve gebze geçilmiştir; istanbul'a doğru yol alınıyordur. camdan kafasını çıkartıp sağa sola küfreden ayyaşın bi ön koltuktaki arkadaşı öyle sarhoşça, öyle ayyaşça ve öylesi çocukça (ne kadar şiirsel anlattım bea :) bütün sessiz harflerin üzerine bastıra bastıra "lan ağzını bozma ağzını sikerim" der ki vagon büyük vagondur ve komple kopulur.

    arkadaki güvenlikler de daha sonra bu ikiliyi köşeye çekerler ama ikili birbirlerine bıçak fln çekerler, güvenlik de adamları alıkoymak yerine topluma salıp; bi akşamı daha kazasız belasız atlatma derdinde olduğundan pendik'te el sallayarak uğurlar ayyaş arkadaşları... iner gider bir gözleri sürmeli...

    (bkz: ben bugün bunu gördüm)
    (uslanmaz halk kahramani, 04.11.2007 21:39 ~ 14.11.2007 01:33)
  • binlerce yıl türk toplumunun uyguladığı kurallar bütünüdür. günümüzde ise karşısında susacak bir han bulamadığından olsa gerek, töre konuşmayı kesmiştir. il gitmeden kendi gitmiştir usulca. zaten o yüzden böyle dağıldık mahvolduk lan.. var ya ağlıyorum şu anda. nerde o eski töreler...
  • iktidar için öz kardeşini veya evladını boğazlatırken, kanını akıtmayacak kadar insan olanların bağlı bulunduğu değerler bütünüdür.
    (bkz: sen hangi fantastik dünyada yaşıyorsun hilmi abi)
  • atalar kültüne dayanan, ataerkil, baskıcı, kağana, başbuğa, lidere, kocaya ve bilimum erk sahibine kayıtsız şartsız itaati emreden, bireyi kerameti kendinden menkul değerler anlayışı içinde eritip tebaya dönüştüren, akla fikre, özgür iradeye yer vermeyen, "sus ve itaat et" dayatmasını beyinlere kazıyan arkaik dayatmalar bütünü.

    şimdi bu tanımı mutlak bir türk töresi tanımı olarak tüm türklere özgülemeyeyim. "türk töresi türk töresi, örfümüz, töremiz" diye ortalıkta dolanan yeğitlerimin kafalarındaki türk töresi algısını kendi açımdan tanımlamaya çalıştım. yoksa türk örf ve inanışları nedir, ne değildir, günümüz değer yargıları bağlamında iyi yanları var mıdır, kötü yanları nelerdir bunu tarihçiler ve sosyologlar ortaya kor. her ulusun değerlerinin iyi ya da kötü yanları vardır. bu sosyolojik bir vakıadır. bu vakıalar ortaya konduğunda "şu millet şu millete üstündür, bu millet bu milletten aşağıdır" sonucunu vermez. ortaya konan sonuçlar üzerine olumlu yanları alıp da sığ milliyetçi retorik kurmak da yine arıza bir durum olacaktır. (bkz: iyi milliyetcilik diye bir sey olamaz)

    (bkz: bizim orf ve adetlerimizde boyle sey yoktur gardas)
  • - ''üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, yanlardan kültür emperyalizmine maruz kalınmadıkça senin ilini, töreni kim bozabilir?''

    -bilge kağan-

    editlemek töremizdendir: sirkencubin ağabey sağolsun, meşhur sözün aslı mete'ye değil (onu da anmış olduk) bilge kağan'a aitmiş.
  • "turk oguz begleri, budun, esidin uze tenri basmasar asra yir telinmeser turk budun ilinin, törüngün kim artati udaçı erti" * (bkz: orhun yazıtları)
  • türk toplumunu binlerce yıl bir arada tutmuş olan şey ise turancılık gibi bir şeye niye ihtiyaç var diye düşünüyor insan tabi. bir arada değil miydik biz? yoksa emperyalistler mi ayırdı? bu binlerce yıllık kısmın neresinde giriyorlar? çinliler'le kültürel değiş tokuşa girdiğimiz dönemde mi, ortadoğu uygarlıklarıyla kaynaştığımızda mı yoksa avrupa'yla hoşbeşe daldığımızda mı? açıklama gerekiyor; bu önemli nokta olmadan binlerce yıllık devamlılığımız tehlikede.

    ha, bir de ad&d player's handbook'u da "uymayanı öldürüyorum" dipnotuyla yaygınlaştırırsak, o da birkaç yüzyıl idare eder en kötü ihtimalle. bu da gelecek nesillere bir mesaj olsun.
  • "türk töresi" kavramı, "türk kültürü" gibi, ele avuca gelmez, kodifiye edilemez genel bir şey. bunun kullanımı ve tanımında iç tutarlılık, üstelik ve daha doğrusu bütünlük küllilik beklenemez, o nedenle bu ifade bir ideolojinin kaynağı ve geriye doğru romantik tarih yazımının nesnesi de olamaz. geçmişe bakılarak "türk töresi"nin ne olduğu söylenecekse öncelikle kimlerin türk olduğu, bunların birbiriyle çelişen tonla adetinden hangisinin "türk töresi"ne dahil edileceği konusu her zaman keyfi manüplasyon niyetlerinin belirleyeceği şeyler olacaktır. türk milletininin icadından önce var olagelmiş bir grup türki dil konuşan halka "türkler" diyebililyorsak eğer(bunu bir akademik veya terminolojik uzlaşım sayesinde kullanabiliriz esasen); bu "türklerin" adetleri, kültürleri vesairesi ve sonuçta töreleri vardır ama "türk töresi" diye bir şey yoktur kanaati acizanem.
hesabın var mı? giriş yap