• vergiyi tanimlayan bir cok teori vardir. en onemlisi iktidar teorisidir. buna gore devlet yalnizca devlet olmasi dolayisiyla vergi alir. ayrintilandirmak gerekirse:
    bireyin siyasal anlamda orgutlenmis bir yapinin icerisinde malinin, canin ve yasaminin garanti altinda olmasi dolayisiyla devlet vergi alir. yani devlet devlet olmasi hasebiyle bunu kendinde hak gorur. burada bir baska soru akla gelir. devlet insan icin mi, insan devlet icin midir?

    bu fikirlerin ortaya ciktigi orta ve bati avrupada insana deger yuksektir. dolayisiyla devlet insan icindir. her ne kadar toplanan vergiler vatandasin canini yaksa da bunlar -eski bir soylemle- yol, su ve elektirik olarak vatandasa geri donecektir. peki bizde durum nedir?
    bizim gibi ortdogu ulkelerinde biat kulturunun baskin oldugu ve gucu elinde bulunduranin herkese bu gucu ispat etme cabasinda oldugu toplumlarda elbette insan devlet icin vardir. vergiler tekrardan kamu harcamasi olarak halka donecektir fakat donecek midir?

    turk vergi sistemi bu mantiga gore dizay edilmistir. 193 sayili kanun cok eski olmakla birlikte artik anlasilmaz bir dile donusmustur. sebebi ise eski mantigin hala degismemesidir. kanun metinleri bile ilk haliyle durur. bu tip toplumlarda amac devlet hazinesini doldurmaktir. vatandas artik yukten catlayan essekler gibi olmedigi muddetce vergi yuku ile yukletilir. luks tuketim mallarindan dusuk vergi alinirken, orta sinif ve fakirlerden yuksek vergi alinmasi da bunu ispatidir. cunku luks zenginlerin tuketim mallaridir. zenginden fazla vergi alirsan o kacabilir. tuketimini degistirebilir. hatta ulkeyi bile degistirebilir. peki fakir? iste o kacamaz. olmek uzere olana kadar onden vergi alinir. cunku ondan vergi alinabilir. istesede baska yere gidemez. burada insanin devlet icin var oldugu anlayisi bir daha ispatlanir.

    devlet senden herzaman vergi alacaktir. ister iktidar teorisi ile alsin ister vatandasin faydasina harcanmak maksadiyla alsin. bundan kacis olamaz. olmamalidir da. fakat toplanan vergilerin kimden ne olcude alinacagi onemlidir. vatandastan alinan vergiler tekrar dusuk gelirlilere harcanacak dolayisiyla kamu harcamasinin finansman kaynagi da fakirler olmalidir anlayisi ile degil, adalet cercevesinde, hakkaniyete zarar vermeden bu vergi alinmalidir.
    bizim gibi uretim uzerinden ziyade tuketime dayali toplumlarda tuketim uzerinden verginin agirlikli toplanmasi(kdv,ötv) vergiyi adaletten uzaklastiri. cunku bireyin geliri ne olursa olsun temel ihtiyaclarini karsilarken en az bir zenginin odeyecegi vergiyi fakir de oder. uretimin devlet eliyle tesvikinin uzerinde durulmamasi bu sebepledir. bizim vergi kaynagimiz tuketime endekslidir. bu yeni birsey de degildir. 1980 ve oncesinde de boyleydi. vatandas uretse de uretmese de herkes tuketecek dolayisiyla herkes vergi verecektir. devlet kaybetmez.
  • çünkü verginin en önemli amacı, obez ve israf dolu devleti beslemekten ziyade, vatandaşı çalışır durumda tutabilmektir.

    yaşınız ne olursa olsun, ömrünüzün kalanı boyunca binlerce lira vergi ödemekle sorumlusunuz. kısaca, hiç bir şey yapmasanız bile, yüzbinlerce lira devlete borçlusunuz şimdiden.

    peki biri gelip size "bir daha hiç vergi vermeyeceksin, al bilmem kaç bin lira da para" dese ne yaparsınız? çoğu insanın aklına bir daha çalışmamak gelir.

    fakat sistemin işçiye ihtiyacı var. ve bu sebeple devlet sizi sürekli borçlu tutmak zorunda.

    devletin harcamalarında bu kadar savruk olmasının sebebi de bu. aslında bu kadar çok vergi almaya ihtiyacı yok. yukarıdaki sebepten dolayı vergi yükünü sade vatandaşa yüklemek zorunda. ihtiyaç olmadığı halde gelen bu fazla vergi geliri devleti zamanla kronikleşmiş ve kanıksanmış bir savrukluğa itiyor.
  • birkac yil once bankamdaki paraya devlet vergi borcu var diye el koymustu. yurtdisinda yasadigim icin soramadim, tatile gittigimde vergi dairesine ugradim neymis bu diye. turkiye'den ayrilali 10 kusur yil olmus, ondan once de zaten ucretli calisan biriydim. az buz birsey de degil, dolara vurunca 3-4bin dolar gibi birseye denk geliyor. neyin vergisini odememisim diye sordum. meger ben yurtdisina cikmadan once borsa hesabi actigim icin menkul kiymetler alim satimi ile ugrasan biriymisim ve yillardir vergi bildiriminde bulunmuyormusum. toplam islem hacmim zaten birkac bin dolari gecmemistir. bir tek problemim, menkul kiymet hesabimi banka yillarca kapatamamisti, bir sekilde hesabimda yarim lot kalmis ve ne alabiliyorsun ne satabiliyorsun. ederi de 10-15 lira ya eder ya etmez. sonunda kapattilar ama karsiliginda vergi beyannamesinde bulunmayan bir borsa profesyoneli sayildim. hic boyle birsey duymamistim, ustelik arada vergi affi da cikmis ama basvurmamisim. sonucta hicbir geliri olmayan, yurtdisina turkiye'deki bilmemkacinci krizde isini kaybettigi icin gocmek zorunda kalan biberon meger benden habersiz borsa simsarligi yapip ustelik vergi de kacirmis.. bir de bu var. kime soylesem anlamadi. ben de anlamadim. tek bildigim eskiden maasimin yattigi bankada kalan paramin uzerine umraniye vergi dairesinin bir guzel yatmasi. neyse iste, bunu da turk olmanin ufak bir bedeli diyorum. kimi bu bedeli oglunu sehit olarak verip ustune cop, biber gazi vb yiyerek oderken benim birkac bin dolarima devlet durup dururken meslek icat edip vergi beyannamesi doldurmamissin diye el koymus cok mu?
  • türkiye’de neyin adaletli olması.
  • motorlu taşıtlar vergisinin motor hacmine göre alınması en büyük örneğidir. satış fiyatına göre alınsa hem daha çok vergi toplanacak bunu da mı biz öğretelim
  • özel sektör tarafından yaptırılan ve işletilen osmangazi ve yavuz sultan selim köprüleri ile avrasya tüneli gibi yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan köprüler ile denizaltı karayolu tünellerinin geçiş ücretlerinin kdv'si %8 olarak indirimli belirlenmişken, devlet (kamu) tarafından işletilen fatih sultan mehmet köprüsü ve 15 temmuz şehitler köprüsü (boğaziçi) geçiş ücretlerinde kdv oranı %18 olarak belirlenmiştir.

    bu düzenleme ile, devlet kendine ait köprü geçişlerine tanımadığı vergi avantajını, özel sektör tarafından işletilen köprü geçişlerine tanımış oluyor
  • tüm vergi sistemi zaten adaletsizdir. şirketler üzerinden zengin kesim zaten vergiden kaçmanın yolunu buluyor.
    sorulması gereken soru şu tut kı kaçamadılar, herhangi bir ürüne zengin ile fakir neden aynı vergiyi veriyor.
  • doğruysa über saçma bir durum. devlet neydi? devlet vatandaş içindi ama maalesef türkiye'de vatandaş devleti kemirenler için. sen dur, devran geççek ve dayandığınız ingiltere mahkemeleri bile sizi haksız bulacak.
hesabın var mı? giriş yap