• dbybhy'nin yenisi.

    taslağına http://www.deprem.gov.tr/belgeler2016/tbdy.pdf adresinden erişilebilir.
  • parsel bazında deprem bölgesi ve katsayısı belirlenmesi olayını getirerek fantazinin dibine vurmuştur
  • tasarımlarında aci kullanan meslektaşlarımıza fazlaca tanıdık gelecek yönetmeliktir.

    maalesef yurdumuz statik proje mühendislerinin yaklaşık yüzde 90'ı saçma sapan yerli paket programlar kullandıkları için bu benzerlikleri görüp yorumlama ihtimalleri bulunmayacaktır. bdybhy 2007 ye ne kadar hakimler ki bunu açıp okusunlar.

    sadece yönetmelik değişmesinin fayda getirmeyeceğinin anlaşılabilmesi, denetimin arttırılması, belediyelerdeki kontrol mühendislerin biraz vasıflı olması ve rant uğruna insanların canının tehlikeye atılmaması dileğiyle...
  • aci 318-05'in çevirisidir. amerikan yönetmeliğinin 2 eski versiyonu yani.
  • asce 7-16’in çevirisidir. sap2000 de load pattern tanımlarken tsc-2018 ile asce 7-16 arasındaki farkı çok iyi gözlemleyebilirsiniz. aci 318 design standart, asce sismik standart.
  • 2018 versiyonu 400 sayfa olarak yayınlandı. okuyamadım henüz ama bitince entarimi editleyeceğim.
  • takip ettiğim kadarı ile bir sürü kıymetli öğretim üyesinin oldukça uzun bir süre oturup üzerine kafa yorup çalışma yaptığı bir dokümandır.
    lakin sonuç itibarı ile çıkan şartname kötü bir çeviri ve "ucube" bir yönetmelik olmaktan öteye gidemedi.
  • üzerinde bolca çalışılan ve asce'nin hesap metoduyla birebir aynı konuma getirilen yeni deprem yönetmeliği.

    geçmiş deprem yönetmeliklerinin aksine her yapıya özel kısa/1 saniyelik periyot ve pga değerleri afad'ın sitesindeki interaktif sistemden elde edilmekte.

    avrupa birliği projesi kapsamında kandilli'nin öncülüğünde türkiye ve iran'a kadar uzanan bölgede bu periyot ve pga değerlerinin elde edilmesi için uzun bir çalışma yapılmıştır.

    yönetmelik içerik gereği oldukça genişlemiş ve hemen hemen şekil değiştirmeye göre tasarım ve performans analizine dönmüştür. olması gerektiği gibi daha gerçekçi ve daha doğru bir yöntem diyebiliriz.

    tanım: 2019 yılının başlamasıyla yürürlüğe giren yeni türkiye deprem yönetmeliği.
  • 5-10 tane hocanın tekelinde olan ve 2-3 seneye tekrardan değişmesi muhtemel ucube. şimdiden yazılmaya başlanmıştır tahminimce.
hesabın var mı? giriş yap