• selin sayek böke'nin açıkladığı korkunç veri.

    "geçtiğimiz haftalarda devlet borçlanmak üzere piyasaya gitti. kendi kağıtlarına türkiye cumhuriyeti devleti müşteri bulamadı. geçen hafta yapılan hazine ihalesinde, hazinenin kapısını çalan olmadı. sonunda hazine borcunu kamu bankalarına sattı. üstelik son zamanlarda ödemediği kadar yüksek faizden."

    konuşmanın başlıkları:

    • bu ne 1994 krizine ne 2001 krizine ne de 2009 krizine benzemiyor.

    • geçtiğimiz hafta açıklanan işsizlik verileri türkiye'de yeni bir rekora işaret ediyor, işsizlik yüzde 11, 3'e ulaşmış. 3 milyon 493 bin kişi, çalışmak istiyor, iş arıyor ama bulamıyor. 2 milyon 514 bin kişi, iş dahi aramıyor.türkiye'de 6 milyon 7 bin kişi çalışmaya hazır. türkiye bununla son 6 yıllık işsizlik rekorunu kırıyor. sadece yarım milyon kişi bu yıl işsiz kalmış.

    • türkiye'nin kısa vadede ödemesi gereken, 167. 8 milyar dolarlık bir borcu var. bu borç hepimizin. şirketler borçlu, dolayısıyla o şirkette çalışan işçiler de o şirketin borcuna ortaklar. bu borç türkiye'nin . bu borç türk lirası değer kaybettikçe çok daha pahalı. 2016'nın başında ödememiz gereken toplam borcun tl değeri, 493 milyar liraydı. tl'nin değer kaybıyla bugün ödememiz gereken borcun değeri, 570 milyar tl.

    • ya tedarikçim fetö'cü diye yaftalanırsa, ya bayime yarın birden el konulursa endişesi bütün iş dünyasını sarmış vaziyette. bakkalından türkiye'deki en büyük şirketine kadar. kimse birbirine güvenemiyor. sorun hepimizin sorunu. bu deprem dalgası büyük. kimse kurumlara güvenmiyor, birbirleriyle iş yapmıyor. memur, müdüründen, müdür müsteşarından, müsteşar bakanından şüpheleniyor. hepsinin şüphesi ortak ya yarın fetö'cü listesinde bu isimler çıkarsa diye düşünüyor. kimse hiç bir karara imza atmak istemiyor. böyle bir ekonomi işleyemez.
  • (bkz: çare trump)
  • milli savunma bakanı'nı milli eğitim bakanı yapan hükumetin değil, ekonomiyi yalayıp yutmuş bir chp'li ekonomistin açıklaması. döşek arasındaki çeyrekleri çıkarmanın zamanı geldi. ne kadar lazım devletime?
  • 2001'de repo piyasasında %7500 gecelik faiz ile borç bulunmuştur. problem borç bulmak değil, suriyelileri ve yandaşları beslemek için bulunan borcun faizi yani bedelidir.
  • güzel tespit ama bu gözler merkez bankası neden dolar basmıyor diyen mallar gördü be. bu tiplere ne anlatsan boş.

    allah , kitap , imam hatip , türban demiş mi avanta , torplli iş , bedava makarna - kömür imkanı vaadediyor mu ona bakar.

    batıyorsa bana mı batıyor ülke der yine aynı adamlara oy verirler. nokta.
  • sayin selin sayek boke'nin eski bilkent ekonomi hocasi oldugunu, ekonomi bolum baskanligi ve dekan yardimciligi yaptigini da hatirlatmakta fayda gordugum aciklama.
  • niye borç lazım olmuş ki!darphane ne güne duruyor bas parayı kapat borçları diyen bir güruh var bu memlekette
  • bir takım yeni fermanların yayınlanmasına vesile olabilir.

    --- takvim-i vekayi ---

    21 safer 1438

    "tez vakitte katar'dan para dolu uçak getirile, ordu sefere çıkarıla, hazinede yeni sikke basıla."

    --- takvim-i vekayi ---
  • son bir yıldır ciddi şekilde piyasada para dönmemektedir. kağıt üstünde görünmeyen bir gerçek var o da herkesin birbirinden alacaklı olması. a firması b firmasına borçlu a firması c firmasından ödeme bekliyor c ise ödeme toplayamıyor b firması c firmasının durumunu biliyor a firmasına birşey yapmıyor.
    hepsi birbiriyle çalışmaya devam ediyor çünkü iş çok az. faturalar kesiliyor sadece ortada para yok. bu arada devlet baba fatura üzerinden vergisini istiyor, hemde kimse tek kuruş alamazken. aslında ortada para yok sadece faturalar kesilip bekleniyor piyasa düzelsin ve ödemeler yapılsın diye.

    bu yazıdaki a firması benim.
hesabın var mı? giriş yap