• 32.gün'ün son yayınladığı türkiye'nin ekonomik krizleri belgesi evrimi ile ilgili güzel bir giriş olarak gözüküyor.

    tabi iktisat tarihine meraklılar için detaya girdikçe tartışılacak konular çıkıyor ancak yine de genel bir bakış için güzel olmuş:

    https://www.youtube.com/watch?v=vbb_lhqdsx0
    https://www.youtube.com/watch?v=ym7jm6gjq0o

    burada da usdtry ilişkisi üzerine kısa bir tarih: https://www.dogrulukpayi.com/…oszxsiaroc-zeqavd_bwe
  • türkiye'ye özgü başkanlık sistemi gibi türkiye'ye özgü iktisat biliminin yeniden yazılması neticesinde son dönemde uçuşa geçmiştir.
  • = bungee jump
  • global manada dikkat çekmektedir. sebebi (bkz: venezuela) 'dan sonra 2. sıradayız..
  • ekonomi üzerine okul okumadım veya bir sertifika programına katılmadım.
    sadece gözlemleyerek gördüğüm biraz yorumlamam ve az biraz ekonomi bilgim ile şu an ekonomimizin yaşadağı" deneyin" tutmayacağını belirtmek isterim.
    yine de belirteyim bu sadece ufak çaplı,varsayıma dayalı bir görüş olacak.eminim ekonomi okuyan,piyasaları takip edenler daha iyi bir yorum sunacaklardır.

    bu yeni modelin amacı yüksek kur,düşük faiz ve bol ihracat değil mi ? yanlış anlamadıysam öyle.
    ulaşılmak istenen sonuç ise,ucuz işgücü,yabancı yatırımcıyı cezbetmek,yatırım yaptırmak ve işçi almasını sağlamak ? yanlışım varsa kusura bakmayın benim gördüğüm bu şekilde.

    ama tutmaz.
    öncelikle bunu yapmak sadece çalışan kesimi değil,var olan şirketlerimizin de piyasa değerini düşürmek olacak.örnek olarak (bkz: garanti bankası)bbva hisse satın alımı yaparken 22,4 milyar doları değeri vardı.bugün hisse başına 0,86 cent(11,66 bugünün kuru ile )ediyor.yani yabancıya türk sermayesini ucuza vermek bize refah seviyesi getirtmez.yabancı yatırım şirketi alıp polonya'ya taşısa ne yapacaksınız? küstüm oynamıyorum diyemezsiniz.

    diyelim ki yatırımcı gelip fabrika açacak.peki bu güzel olur.ama biz bu ekonomi deneyinin meyvelerini 6 ay içinde yiyeceksek 6 ayda hangi fabrika kurulur ? katma değerli ürün üretecek.adamlar bugün geliyoruz dese bile nerede bunu fizibilite raporları diye sormazlar mı insana.

    hadi kurdu diyelim işçiler sendikalaşmak isterse işten çıkartılıyor.avcılarda kurulan çinli telefon fabrikalarına bakın.işçiler sendikalaştı fabrika hemen aksiyon aldı.
    işte bu yüzden biz çin gibi olamayız.biz hala kağıt üzerinde bile olsa sosyal ve batıya yakın bir devletiz.
    paramız pul olsa bile yasalarımızın değerini dolar kuru belirlemiyor.

    sonra işsizlik sorunu geliyor elbette.artık belirtmekten utanılmayan bir durum var.
    kaçak işçi sorunu.büyük fabrika sahipleri bile suriyeli işçiler olmazsa batarız diyor.* suriyeli işçi varken dolar kuru yükselse bile türk işçi alan ufak üretici var mı ? ülkede 9 milyona yakın mülteci var belki daha fazla ve bu insanlar iş bulabiliyor ama bizim evlatlarımız iş bulamıyor.sorsak aman efendim iş beğenmiyorlar diye cevap alacağız.
    kardeşim çıkar 9 milyon insanı istihdam yarat,patronları çalışma koşullarını iyileştirmeye zorla.gönder işkur memurlarını,iş güvenliği uzmanlarını denetimleri sıklaştır.

    yapılır mı ? şu an ki koşullarda zor.
    yani işsizliğide çözemeyecek bir deneyin içindeyiz.
    yatırımcı gelmiyor.
    işsizlik çözülemeyecek gibi duruyor.
    yüksek kur yüksek üretim maliyeti demek yani yüksek fiyatlar o da yüksek enflasyon demek oluyor.
    elimizde ne var şimdi
    yüksek enflasyon,işsizlik.

    gelelim bu deneyin patronlar kısmına
    insanlar artık fiyat vermiyor arkadaşlar.peşin para alayım desen bile mal alamıyorsun çünkü dolar kuru 2 saat içinde 1 lira oynayabiliyor.önünü göremeyen işverenlerde savunma pozisyonuna geçiyor.

    biz çin değiliz,olamayızda.belki maaşlarımız çin veya çin'den bile düşük olabilir ama devlet yapımız çin tipi ekonomik büyümeye müsait değildir.
    bu deneyin sonucu kağıt üzerinde belli.bakalım gerçekte nasıl olacak.
  • aslında gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı sancıları yaşamaktayız.sadece olayın yaşayanı biz olduğumuz için doğrudan etkileniyoruz. yoksa ekonomik perspektiften baktığın zaman bize özgü bir durum değil. bazılarınız çıkıp şu böyle gelişti bu böyle gelişti diye naralar atabilir ama . ekonomi dediğin bilimde zaten tek bir yol veya matematik gibi her uygulayana aynı sonucları vericek bir yöntem yok. gelişmek istiyorsan ve diğer ülkelerin pazar payından pay almak istiyorsan bu durumlar gayet doğal ve anlaşılabilir.
  • cumhurbaşkanlığı'nın uyguladığı yeni ekonomi modelini anlayabildiğimiz kadarıyla türkiye, artık ucuz işgücü ve değersiz tl politikası ile plan yapıyor.

    bunun anlamı, yerli sermaye sahiplerinin global ticarette güç kazanması, global ticaretin üretimi türkiye'ye kaydırması ve yerel gayrimenkullerin global sermayeye teşvik edilmesi olarak tercüme edilebilir.

    bu durumun doğuracağı temel sonuçların başında alt ve orta gelir grubunun iş gücüne daha fazla katılması olacaktır. ancak hane gelirinin enflasyon ve ihtiyaçlar ekonomisine göre düşük kalması sebebiyle, sermaye birikimi alt ve orta gelir grubu için oldukça zor olacaktır. hane olarak fakirleşmenin yanı sıra, ticari olarak orta ve uzun vadede girişimciliği sekteye uğratacaktır.

    bir diğer sonuç ise, diğer para birimlerine kıyasla oldukça ucuz ortam oluşması sebebiyle yerli firmaların kıymetli marka ve üretim tesislerini global sermayeye devretmesi olacaktır. idealist işletmeciler hariç, hiç kimse sıcak paranın olduğu bir durumda, riskli ticaretin altında kalmak istemez. bu da doğal olarak uzun vadede üretim ekosistemi yüksek seviyede yabancılaşmış bir türkiye anlamı taşıyacaktır.

    bu tartışmada herkesin kaçırdığı temel konu, böylesine radikal ve kritik sonuçları öngörülebilen bir modelin, halk onayına sunulmuş olması gerekmez mi? cumhurbaşkanı'nın seçim çalışmalarında ortaya koyduğu ekonomik model bu muydu? "yüksek kurla mücadele" vaadiye seçilmedi mi sn. erdoğan? yediden yetmiş yediye herkesin bugünü ve geleceğini ilgilendiren bir konuda, toplumsal mutabakat-onay ihtiyacı yok mudur?

    bugünün enflasyonunu - kurunu bir kenara koyun, onlarca yıl sürecek bir hayati değişimin arefesindeyiz ve bu değişim halkın onayına ihtiyaç duyulmadan yürürlüğe sokuluyor. lütfen bu hususu da şuurunu kiraya vermemiş zihinlerin değerlendirmesine sunalım.
  • dış borcun pençesinde batışa doğru sürüklenmektedir.

    teşekkürler özal, teşekkürler chiller, teşekkürler derwish, teşekkürler bebecan, ve teşekkürler reis..

    u did great job guys!
  • moody's türkiye notunu değiştirmeden korumuş, b2 ve negatif. tl'deki aşırı değer kaybını ise ihracata olumlu yanısyabilir demiş ve gelecekte ihracatın büyüme içindeki payı artar demiş.

    özetle ölmüş eşşek neden korkar, bundan sonra iyi olur demiş. [haber https://www.furkanhaber.net/…an-turkiye-karari.html]

    ama burdaki haberde ise mody, enflasyonun büyümeyi azaltacağı, 2022 için büyüme tahminlerinin %4 olacağını kaydetmiş.
hesabın var mı? giriş yap