• acilen yürürlüğe sokulması gerekiyor...

    şu an, turkcell süper lig maçlarında görev yapan yan hakemlerin çok büyük bir bölümü, orta hakemlerin de en azından ikisinden birisi bu ligi yönetmeye, düdük çalmaya layık değil. bu liyakatsızlığın sebebi, belirli bir a takımına olan sempatilerinden veya ali cengiz oyunlarından kaynaklanmıyor. çok net bir şekilde söylemek lazım, form grafikleri berbat. kararlarında tutarlı değiller, iki metreden ofsaytı göremiyorlar, olmayan elle müdahale konusunda uzmanlık noktasına ulaştılar. futbolculara karşı güven ve disiplin sağlayamıyorlar, basiretsiz ve komik kararlar veriyorlar...

    bu sene futbolun suyu çıktı. yönetimler, federasyonlar, futbolcular tonla hata üstüne hata yapıyorlar doğrudur ama artık bu işin hakem yönünü de basit tartışmaların içinden çıkarıp konuşmak lazım. geçici bir form kaybından veya mhk üzerinde oynanan oyunlardan söz etmiyoruz. türk hakemliği bu sene iflas etti, önceki yıllara göre bu sefer teslim bayrağını çekti. her hafta gerek yan hakemleri gerekse orta hakemleri olsun maçlara damgalarını vuruyorlar. güven vermiyorlar, izleyende huzur bırakmıyorlar...

    şimdi gelsin yabancı hakemler ve görelim. sahaya inen taraftar sebebiyle haklı olarak maçı iptal eden hakem hakkında soruşturma açma cüretini gösterebilecek mi bu federasyon? kendi meslektaşlarına yapılan bu saygısızlığı ve hakkaniyetsizliği onlar da sinelerine çekebilecek mi? istanbul derbileri öncesi tahtaya beyaz tebeşirle maçın hakemi ahmet olsun mehmet olsun yazıları yazılabilecek mi? herhangi bilimsel bir tespite dayanmayan, sadece enseye şaplak kriterleriyle bir daha hakemler maçlara atanabilecek mi?

    turkcell süper lig başlayalı sadece 12 hafta geçti ve türk hakemliği yerin dibinde şu an. sayısını benim bile unuttuğum şekilde mhk koltuğuna kurulan dedem yaşındaki hilmi ok ile, delegelerin gücü altında ezilen ve federasyonu aşiret ağası keyfiliğinde yöneten haluk ulusoy ile, her maç öncesi fantastik açıklamalarla futbolun ağzına sıçan dandirik yöneticileriyle, avrupa'da uslu çocukken türkiye liginde aslan kesilen yavşak futbolcularıyla bu hakem camiası çok ezildi, çok zor duruma düşürüldü ama işin özünde bambaşka bir şey var. türk hakemleri kendilerini bu kaosun içinden sıyıramadı. bu iğrenç döngünün gidişatına ayak uydurdular...

    şu an için tek çıkış noktası, yabancı hakemlerdir. iki ihtimal var ortada. gelsinler ve bizim ülkemize maç yönetme dersi versinler ya da bu lokal ruhun içimize açtığı yaraları kendi hatalarıyla perçinlesinler. ve o zaman anlayalım, bugünü hatalı kılan asıl nokta gündelik hatalı hakem kararları mıdır yoksa o hakemlerin sağ göğüs cebinin ardında taşıdıkları yürekler midir?
  • paranin (ayni şekilde gücün de) rengi, dili, dini ve milleti olmadiği için ne yazik ki beklenen başariyi getiremeyecek uygulamadir.
    "federasyon ayni kaldigi surece" gibi bir geyige girip, olayi olacak o kadar basitligine indirgemek istemesem dahi maalesef tablo ortada.
  • sadece ortalıkta hakem diye dolanan belirli bir topluluğun bilinçli ve bilinçsiz hataları yüzünden, ortalığa çıkartılmayan genç ve yetenekli hakemlere haksızlık olacağını düşündüğüm öneri. onun yerine öncelikle bir yönetim değişikliği ve başka nesil hakemlerle yapılacak bir denemeye şans verilmesi gerekmektedir.
  • bir dönem denenmiş ve vazgeçilmiş bir uygulamadır aslında. ayrıca, futbolun ancak gelişmediği bir ortamda geçerli olabilecek durumdur.

    mevcut yönetimler ve teknik direktörler kendi takımlarının kötü oyunlarına kılıf olsun diye hakemleri kullandıkça bu 'hakem camiası' değişmez elbet. veya basın 'olay hakemler' listesi yapmaya devam edip, futbolcu ve teknik analizden yoksun futbolcu eskileri ile kadrolarını oluşturdukça da futbolda ilerleme sağlayamazsınız. sağladığınız başarılar, bireysel olmanın ötesine gidemez.

    elin surinam'ından, el salvador'undan hakemler çıkıp dünya kupasında maç yönetiyorsa, ben bunu hakem kalitesine bağlamam en azından.

    konuyu uzatmanın alemi de yok sanırım, sözlüğün çeşitli köşe ve bucaklarında ilgili benzeri ahkamlar mevcuttur zira.
  • türk futbolunun içinde bulunduğu soruna sadece geçici bir çözüm getirecek bir öneridir. yabancı hakem getirip türk hakemlerini eğiterek bilgi noksanlığını giderme yoluyla işin temeline inmek gereklidir. uefa'nın türk hakemlerine organize ettiği hiç bir kupada görev vermemesi, (ya da en kıytırık maçlara ataması) ve hakemlerin çoğunlukla her iki takım aleyhine de çalışabilmesii taraf tutma ya da futbolun kirlenmesinden çok, hakemlerin bilgi eksikliğine sahip olduğunu göstermektedir.

    ya da türk futbolu boğazına kadar çamur içinde yüzmekte, maçların sonuçlarına mafyalar doğrudan müdahale etmekte ve federasyon başkanı da bunun birincil sorumlusu olmaktadır.

    nedense polyannalık yapıp birinci durumu kabul ederek, ona çözüm üretmeyi, ikinci ihtimali düşünmekten daha faydalı ve huzur verici buluyorum.
  • hiçbir yabancı hakem, maç başına 500 ytl için türkiye'ye gelip çalışmayacağından yapılması imkansız uygulama.
  • sürekli baskı altında yıpranan türk hakemlerine yapılacak ihanettir. öyle bir lig düşünün ki her hafta bir büyük takımın hocası, menajeri, başkanı vs. çıkıyor ve bu hakemlerle bu lig bitmez, x hakemliği bırakmazsa ligden çekiliriz tadında açıklamalar yapsın, federasyon başkanı her sene birilerine şampiyonluklar- türkiye kupaları hediye etmekle itham edilen; hakemleri baskı altına aldığı söylenen, şaibeli olaylara karıştığı için bir daha turkcell super ligde mac yonetmemesi icin klasman düşürülmüş hamza mısır gibi bir hakeme klasman atlatırıp onu yeniden süper lig hakemi yapmış bir adam olsun. her hafta televizyona çıkan birileri o ligdeki hakemler hakkında " o hakemse ben adam değilim" tadında açıklamalar yapsın, sonra o ligin hakemleri de başarılı olsun.

    hakemlerden beklentilerimiz onların bu koşullar altında verebileceklerinden biraz fazla sanki. türkiyede bu yöneticilere, bu futbol ortamına yakışan bir yönetim gösteriyorlar kendileri. nasıl üç büyüklerin golcüsü boş kaleye golü atacak olan arkadaşına pas atamıyorsa; derbi yöneten hakem de düdüğünün sesini duyuramıyor futbolculara. nasıl bir takımın menajeri çıkıp da maçtan sonra suç taraftarındır takıma maçı kazandırmalıydılar diyebiliyorsa, bir hakem de pekala çıkıp nobre orada elini uzatıyomuş gibi yapmamalıydı diyebilir, ya da diyebilmeli en azından.

    o yüzden iyi bir futbol -hatta spor- kültürünü yerleştirmeden, iyi yöneticilere sahip olmadan bu sektörün içinde yer alan insanlardan işlerini mükemmel yapmalarını bekleyemeyiz. adam "şimdi bu adamı atmazsam 'bak nasıl kayırıyor büyük takımı' diyecekler" diye düşüünürken nasıl iyi yapabilir ki işini?

    bu problemi çözmek için yabancı hakemlerden medet ummak günü kurtarmaktır sadece, hatta belki onu bile kurtaramamaktır. günün kurtulabilmesi için her hafta markus merk'i, lubos michel'i, stefano farina'yı vs. getirmen gerekir, bu zaten imkansız. diyelim ki günü kurtardık; iki sene sonra da türk hakemlere döndük, o adamlar nasıl güvenecekler kendilerine? yapacakları kritik bir hatada yerlerinin yine yabancı hakemlerle doldurulacağı endişesini kafalarında taşırlarken nasıl iyi maç yönetecekler?

    kısacası hayata geçmesi türk futbolunun teslim bayrağını çekmesi anlamına gelecek olan uygulamadır. oldu olacak yabancı bir de federasyon başkanı bulalım.
  • collinayı türk yaparak olaya çözüm getirebiliriz

    (bkz: collina türk olsun)
  • oldu olacak lige yabancı takım getirelim, mesela manchester united ile juventus gelsin, onlar oynasın. ne de olsa türk takımlarında iş yok. iki pası arka arkaya yapamıyor, topu ha bre şişiriyorlar. daha kaliteli maçlar oynansın.

    futbol yazarlarımız da yabancı olsun. onlar ne de olsa futbol kültürünü almış. daha iyi analiz yapıp bize daha doğru bilgiler verebilirler.

    tribünlere de ingiltere'den seyirci ithal edip onları oturttuk mu tamamdır. adamlar faullerden sonra "auuuuuu", kaçan gollerden sonra "ouuuuu" diyince pek güzel oluyor. bizim seyirciler gibi maç boyunca marş söylemiyorlar. hem pek küfür de etmiyorlar... ohooo... süper oldu süper. biz de artık futbolu bırakıp bale izleriz. bütün memleket entel olur, geleceğimiz kurtulur... oh oh ne güzel.
  • su an icin imkansiz gozuken uygulamadir. zira mevcut yasalar boyle bir uygulamayi mevcut kilmamaktadir.
hesabın var mı? giriş yap