• pratikte dogru teknikte yanlıs bir cümledir.anayasada devletin dini belirtilmemistir cünkü.*
  • anayasaya aykırı bir cümle.

    bu entrye oy veren sevgili arkadaşlar lütfen müsait bir zamanda anayasa'ya bir göz atınız.
  • ülke'de "insan"a gönderme vardir, devlet dedigimiz sey ise mekanizmadir, aygittir dolayisiyla devletin dini olamaz. laptop da bir aygittir ama müslüman laptop yoktur, laptop dinsizdir. ("e sen aygit misin? motor musun? diye soran arkadaslara "eahh yormayin beni be" diyorum.)
    (bkz: ülke)
    (bkz: devlet)
  • "devlet" ve "ülke"nin ayni sey olmasi "ben ülkemi seviyorum" ve "ben devletimi seviyorum" önermelerinin ikisinin de ayni anlama geldigi yanlisina götürür bizi ama fakat bu iki cümle ayni seyi ifade etmez lakin dil dedigimiz sey matematik degildir apayri bir organdir.
  • ülke tabii ki devletle aynı şey değildir. bu nedenle "türkiye cumhuriyeti müslüman bir devlettir" veya "islam devletidir" sözü yanlış olacaktır. ve bu nedenle türkiye müslüman bir ülkedir ifadesinin yanlış olması gerekmez. bu ülke üzerinde yaşayan insanların önemli bir çoğunluğu (%99 klişesi bir yana bırakalım) müslüman olduğuna göre ülkeye müslüman ülke demek gayet kabul edilebilir bir "niteleme"dir. bu nitelemenin ülkenin islami kurallarla yönetildiği anlamına gelmediği açıktır. nasıl ki maviye boyalı ama üzerinde ince beyaz çizgiler bulunan bir elbiseye mavi elbise demek yanlış değilse (ki isteyenin mavi zemin üzerinde beyaz çizgili demesinde de sakınca yoktur) türkiye için müslüman bir ülke demek de yanlış değildir. türkiye'nin bir islam devleti olmasına veya öyle nitelendirilmesine karşı çıkmak başka şeydir, herhangi bir hata içermeyen bir niteleme üzerinde polemik yapmak başka şeydir.
    (bu satırların yazarının dünya görüşünün islami görüşle taban tabana zıt olduğunu da belirtmekte yarar vardır)
  • bütün popolar güzeldir gibi bir laf bu. ikisi de birbirinden anlamsız cümleler yani.
  • son zamanlarda musluman demokrat kavramiyla birlikte yurtta olsun dunyada olsun sikca duymaya basladigimiz kulliyen yanlis olan acayip de sinir oldugum onerme. hayir efendim turkiye musluman bir ulke degildir, turkiye laik bir ulkedir. simdi dagilin bakiim.
  • ulkeler, insanlarin topluca ve ayni yonetim sekliyle bir arada yasamayi tercih ettikleri, sinirlari cizili kara parcalari olduguna gore;
    ve tuzel bir kisilik tasidiklarina gore; yalniz insana yani bir kula mahsus olan, bir dine mensub olma yetenegini tasiyamazlar..
    bu durumda turkiye ya da baska bir ulke icin su dine mensuptur denilemez.. ulkeler degil, ancak insanlar inanc sahibidirler..
    ancak "turkiye'de yasayan insanlarin %x -mesela 90- i muslumandir" denilebilir..
hesabın var mı? giriş yap