• büyük ihtimalle yurt dışında çalışmalarına devam eden bir isim olacaktır.

    türkiye'de kısmını türk asıllı olma şeklinde yorumlarsak 3. ismin gökhan hotamışlıgil olma olasılığı yüksektir sanırım.
  • stockholm’de alfred nobel tarafından 1895 yılında kurulan derneğin, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacıyla verdiği nobel ödülleri, 1901 yılından beri dağıtılıyor. fizik, kimya, edebiyat, barış, fizyoloji ve tıp alanlarında olağanüstü başarı gösteren kişi ya da kurumları onurlandırmak üzere verilen ödüller yalnızca ödülü alanlar için değil, ödülü alan isimlerin ülkeleri için de büyük önem taşıyor.

    bildiğimiz üzere ülkemizde ilk nobel ödülünü 2006 yılında orhan pamuk, ikinci ödülü ise 2015 yılında prof. dr. aziz sancar almıştı.

    bunun yanında 2013 yılında nobel barış ödülü’nü kazanan kimyasal silahların yasaklanması örgütü, ödüle ahmet üzümcü’nün örgütün direktörlüğünü yaptığı dönemde layık görülmüştü. 2011 yılında nobel barış ödülü’nü kazanarak bu ödülü alan en genç kadın ve ikinci müslüman olan yemen doğumlu tawakkol karman ise 2012 yılında türk vatandaşlığına geçerek tevekkül karman ismini aldı.

    ayrıca ülkemizden yaşar kemal, leyla erbil ve ilhan berk nobel ödülü için aday gösterilmiş fakat ödülü alamamıştır.

    kaynak

    2019 nobel edebiyat ödülü bu yıl iki kişiye verildi. 2018 nobel edebiyat ödülü'nün sahibi 58 yaşındaki polonyalı yazar olga tokarczuk olurken 2019 nobel ödülü'nün sahibi 76 yaşındaki avusturyalı yazar peter handke oldu.

    kaynak2

    nobel akademisi 2019 yılı nobel fizik ödülünü iki ayrı dalda toplamda üç araştırmacıya vermeyi tercih etti. princeton üniversitesi'nden profesör james peebles, fiziksel kozmoloji alanında yaptığı teorik keşifler nedeniyle ödüle layık görüldü. ödülün diğer yarısını ise cenevre üniversitesi'nden profesör michel mayor ve cambridge üniversitesi'nden profesör didier queloz, güneş sistemi dışında bulunan bir gezegenin, güneşe benzer bir yıldızın yörüngesine girmesine ilişkin keşifleri nedeniyle ödül aldı.

    kaynak3

    2019 nobel kimya ödülü bu yıl, "lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü" bilim insanları john b. goodenough, m. stanley whittingham ve akira yoşino'ya verildi.

    kaynak4

    2019 nobel barış ödülü, "eritre ile sınır çatışmasını çözmede kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliği ve barışa ulaşılmasındaki çabaları" nedeniyle etiyopya başbakanı abiy ahmet ali'ye verildi.

    kaynak5

    sevgili yazar arkadaşlarım ülkemizde ne gibi çalışmalar var? kim hangi ödüle aday gösterilmeli?

    benim edebiyat ödülüne adayım: ihsan oktay anar'dır.

    diğer adayları da sizlerden bekliyorum...
hesabın var mı? giriş yap